Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανοί σε απόγνωση, σπάνε οι άμυνες - Κυρίαρχοι στον αέρα οι Ρώσοι χλευάζουν... Patriot - Σοκ σε ΕΕ για συνάντηση Orban - Putin

Ουκρανοί σε απόγνωση, σπάνε οι άμυνες - Κυρίαρχοι στον αέρα οι Ρώσοι χλευάζουν... Patriot - Σοκ σε ΕΕ για συνάντηση Orban - Putin
Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία οι Ρώσοι έχουν καταρρίψει πάνω από 550 αεροπλάνα, 180 ελικόπτερα και 27.000 drones
(upd30) Απελπιστική είναι η κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό καθώς οι Ρώσοι προελαύνουν σε όλο το μέτωπο καταλαμβάνοντας διαρκώς νέα εδάφη και βελτιώνοντας συνεχώς τις θέσεις τους, σπάζοντας τις ουκρανικές οχυρώσεις και άμυνες.
Οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την κατάσταση στον αέρα, κάτι που επιβεβαιώνεται αφενός από τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν πως από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχουν καταρρίψει περισσότερα από 550 αεροπλάνα, 180 ελικόπτερα και 27.000 drones των Ουκρανών αφετέρου από τον χλευασμό τους απέναντι στα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα Patriot.
Την ίδια στιγμή, πλήττουν με τους πυραύλους Iskander αεροπορικές βάσεις σε όλη την Ουκρανία, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Δύση: ότι τα αμερικανικά F-16 δεν θα έχουν … μεγάλη διάρκεια ζωής.
Στο έδαφος, ο ρωσικός στρατός βελτιώνει συνεχώς τις θέσεις του και εκτιμάται ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να καταλάβει το Chasiv Yar, γεγονός που θα του επιτρέψει να ελέγξει έναν βασικό κόμβο για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και που θα του δώσει τη δυνατότητα να στραφεί ακόμα βαθύτερα στο εσωτερικό της Ουκρανίας
Εν τω μεταξύ, βαριές είναι απώλειες για τους Ουκρανούς, καθώς συνεχίζουν να αποδεκατίζονται: Σε μια εβδομάδα σκοτώθηκαν 13.525 στρατιώτες μέσα σε μια εβδομάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Υπό αυτές τις συνθήκες απόγνωσης για τους Ουκρανούς, πολλοί διαπιστώνουν μια αλλαγή στη ρητορική του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, ο οποίος ολοένα και πιο συχνά αναφέρεται στην πιθανότητα ειρήνης.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ο οποίος συναντάται στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Victor Orban, διεμήνυσε πως η ρωσική ειρηνευτική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, τονίζοντας πως τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022 θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το ταξίδι του Orban - και παρά τις αντιδράσεις της ΕΕ
ότι δεν την εκπροσωπεί - φαίνεται πως πυροδοτούν εξελίξεις, αν κρίνει κανείς από τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ότι η Ουγγαρία είχε ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την επίσκεψη αυτή στη Μόσχα, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον στις 9 με 11 Ιουλίου.

Andrey Semyonov (Ρώσος αντιστράτηγος): Οι Patriot δεν μπορούν να προστατεύσουν ούτε τους… εαυτούς τους

Τα συστήματα αεράμυνας Patriot που προμήθευσαν την Ουκρανία οι ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να προστατεύσουν όχι μόνο τις καθορισμένες θέσεις αλλά ούτε και τους εαυτούς τους, αναφέρει σε δηλώσεις του ο διοικητής των Ρωσικών Δυνάμεων Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας, Αντιστράτηγος Andrey Semyonov.
Ο Semyonov, ο οποίος είναι και αναπληρωτής αρχιστράτηγος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας επιβεβαίωσαν τη δυνατότητά τους να αποκρούσουν χτυπήματα από κάθε είδους δυνατότητες αεροπορικής επίθεσης του εχθρού.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πολύκροτα συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία προμήθευσαν στην Ουκρανία οι χώρες του ΝΑΤΟ καθώς, όπως έδειξε η εμπειρία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αποδείχθηκαν ανίκανα όχι μόνο να προστατεύσουν τις καθορισμένες τοποθεσίες, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα ρωσικά μέσα καταστροφής για να προστατευτούν» υποστηρίζει ο Semynov.

Οι Ρώσοι ελέγχουν τους ουρανούς: Κατέρριψαν πάνω από 550 αεροπλάνα, 180 ελικόπτερα και 27.000 drones

Οι Ρώσοι από την έναρξη της σύγκρουσης έχουν καταφέρει να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση στον αέρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή των στρατιωτικών συγκρούσεων, η ρωσική αεράμυνα έχει καταρρίψει περισσότερα από 550 αεροπλάνα, 180 ελικόπτερα και 27.000 drones.
«Σε όλες τις περιπτώσεις, η ρωσική αεράμυνα επιδεικνύει υψηλά αποτελέσματα και συσσωρεύει επίσης ανεκτίμητη εμπειρία» τονίζει ο Semynov, αναφέροντας πως οι δυνάμεις αεράμυνας αντιμετωπίζουν κάθε είδους απειλές από τον αέρα και καταστρέφουν εχθρικά οχήματα αεροπορικής επίθεσης διαφόρων τάξεων «υπό τη συνεχή απειλή εχθρικών πυρών που στοχεύουν απευθείας σε θέσεις αεράμυνας».

Η ραχοκοκαλιά της ρωσικής αεράμυνας: S-400, S-350 και Pantsir-S, μαζί με τα συστήματα αεράμυνας S-300V4, Buk-M3(M2) και Tor-M2

Σύμφωνα με τον Semynov, το ένα τρίτο όλων των κατεστραμμένων ουκρανικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων των Ουκρανών καταρρίφθηκε με τη βοήθεια φορητών συστημάτων αεράμυνας (MANPADS).
«Τα συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (Strela-10 MANPADS) έχουν επίσης αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, καθώς βρίσκονται στα μπροστινά τμήματα των στρατευμάτων μας.
Αυτά καταστρέφουν δεκάδες αναγνωριστικά και επιθετικά drones του εχθρού καθημερινά, καθώς και χερσαίες δυνάμεις αλλά μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν σε χαμηλά και εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα.
Συνολικά, αυτά τα συστήματα έχουν καταστρέψει το ένα τρίτο των ουκρανικών επανδρωμένων αεροσκαφών», υποστηρίζει ο Semynov.
Όπως λέει, τα συστήματα αεράμυνας S-400, S-350 και Pantsir-S, μαζί με τα συστήματα αεράμυνας πεδίου μάχης S-300V4, Buk-M3(M2) και Tor-M2, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού δικτύου αεράμυνας.
«Τα συστήματα αυτά μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, έχουν μειώσει σημαντικά τις δυνατότητες κρούσης της Ουκρανίας» λέει ο Semyonov, επισημαίνοντας ότι οι σταθμοί ραντάρ και τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα προσαρμόζονται συνεχώς σε νέες απειλές, βελτιώνοντας τους υπάρχοντες τρόπους αντιμετώπισης των εχθρικών δυνατοτήτων και αναπτύσσοντας νέους.

Martin Jaeger (Γερμανός πρέσβης στην Ουκρανία): Στείλαμε το 3ο σύστημα Patriot 

Τη μεταφορά του τρίτου συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία επιβεβαίωσε η Γερμανία.
«Το τρίτο σύστημα αεράμυνας Patriot από τη Γερμανία έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία.
Το πλήρωμα του συστήματος είχε ολοκληρώσει εκπαίδευση στη Γερμανία» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ουκρανία, Martin Jaeger.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει διαμηνύσει στο Κίεβο πως δεν έχει τη δυνατότητα για τη μεταφορά άλλου συστήματος Patriot.
Μέχρι στιγμή η Γερμανία έχει προμηθεύσει με τρία συστήματα Patriot τους Ουκρανούς, ενώ ένα έχουν δώσει και οι ΗΠΑ.
Από την πλευρά του το Κίεβο έχει επισημάνει πως χρειάζεται τουλάχιστον 7 συστήματα Patriot για την προστασία του εναέριου χώρου της.

Στη Μόσχα ο Orban (Ουγγαρία)  - Συνάντηση με Putin: Οι μόνοι στην Ευρώπη που μιλάμε με Μόσχα, Κίεβο

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban, ο οποίος έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Η επίσκεψη του Orban, ο οποίος έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, στη Μόσχα έρχεται λίγες ημέρες αφότου επισκέφθηκε το Κίεβο, όπου και συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, στον οποίο και διατύπωσε την πρόταση για κατάπαυση πυρός προκειμένου να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
«Η Ουγγαρία θα γίνει σύντομα η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να κάνει διάλογο τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία» είπε ο Orban
, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη σημερινή του συνάντηση με τον Putin.
«Αυτή δεν είναι η πρώτη μας συνάντηση, ωστόσο, η σημερινή είναι πιο ιδιαίτερη από την προηγούμενη.
Όπως αναφέρατε η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.
Η προηγούμενη συνάντησή μας έγινε λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.
Αυτό είναι που διακρίνει τις δύο αυτές μεταξύ μας συναντήσεις» τόνισε ο Orban.

Putin: Ελπίζω να μου παρουσιάσετε τη θέση σας και των Ευρωπαίων

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Orban θα του παρουσιάσει το όραμα το δικό του αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι θα μου παρουσιάσετε τη θέση σας, τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τις πρώτες στιγμές της συνάντησης τους.
«Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, καλώς ήρθατε στη Μόσχα, στη Ρωσία.
Καταλαβαίνω ότι αυτή τη φορά ήρθατε όχι μόνο ως μακροχρόνιος εταίρος μας, αλλά και ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε ο Putin.

Borrell (ΕΕ): Η ΕΕ αποκλείει επίσημες επαφές με τον Putin – Δεν μας εκπροσωπεί ο Orban

Η ΕΕ αποκλείει τις επίσημες επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης να επισκεφθεί τη Ρωσία
υποστήριξε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Josep Borrell.
«Η Ουγγαρία είναι πλέον το κράτος μέλος της ΕΕ που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Αυτό δεν συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός Orban δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφθεί τη Μόσχα.
Η θέση της ΕΕ σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αντικατοπτρίζεται σε πολλά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αυτή η θέση αποκλείει τις επίσημες επαφές μεταξύ της ΕΕ και του Προέδρου Putin.
Επομένως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί την ΕΕ με καμία μορφή» επισημαίνει ο Borrell.

Γνωρίζουμε τη θέση μας, οι μεγάλες δυνάμεις θα οργανώσουν τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Η Ουγγαρία γνωρίζει τη θέση και το πολιτικό της βάρος
καθώς και ότι οι μεγάλες δυνάμεις είναι αυτές που θα διοργανώσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Orban βρίσκεται σε ειρηνευτική αποστολή.
«Η Ουγγαρία γνωρίζει τη θέση της και το βάρος της.
Οι μεγάλες διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν από τις μεγάλες δυνάμεις.
Η Ουγγαρία απλώς ήθελε να ενθαρρύνει τα μέρη έτσι ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις» είπε ο Orban, αναφέροντας πως ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος και της πρόσφατης επίσκεψης του στο Κίεβο.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Μας είχε ενημερώσει η Ουγγαρία για την επίσκεψη στη Μόσχα

Η Ουγγαρία είχε ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την επίσκεψη του Orban στη Μόσχα υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Όπως είπε, τα αποτελέσματα της συνάντηση αυτής θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 9 με 11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, η Συμμαχία θα αποφασίσει για τη διάθεση νέων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, ενώ όπως υπογράμμισε το κύριο θέμα θα είναι οι προμήθειες όπλων και η στρατιωτική εκπαίδευση των Ουκρανών.

Telegraph: Η Ρωσία θα καταστρέψει άμεσα τα F-16 μόλις μεταφερθούν στην Ουκρανία

Στην αναγνώριση ότι οι Ρώσοι έχουν τον απόλυτο έλεγχο των… αιθέρων προχωρά και η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία εκτιμά ότι η Ρωσία θα καταστρέψει πολύ γρήγορα τα αμερικανικά μαχητικά F-16 μόλις αυτά μεταφερθούν στην Ουκρανία.
Ο Αμερικάνος στρατιωτικός αναλυτής David Ax υποστηρίζει πως τα δυτικά μαχητικά θα είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις βάσεις τους, υπενθυμίζοντας πως τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν 5 μαχητικά Su-27 και δύο MiG-29 ως αποτέλεσμα επιθέσεων των Ρώσων με τους πυραύλους Iskander M στις αεροπορικές βάσεις του Mirgorod και του Dolgintsevo.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα συστήματα αεράμυνας που διαθέτει το Κίεβο δεν του επιτρέπουν να προστατεύουν ταυτόχρονα μεγάλες πόλεις, στρατεύματα στη ζώνη της πρώτης γραμμής και στρατιωτικά αεροδρόμια.
Όπως γράφει ο Ax, στο άμεσο μέλλον η κατάσταση μπορεί να αλλάξει χάρη στη μεταφορά των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, αλλά δεν θα είναι αρκετά.
«Η ανάγκη της Ουκρανίας για δυνατότητες αεράμυνας είναι τεράστια και αυξάνεται καθώς η Ρωσία βελτιώνει τις τεχνικές επιτήρησης και χτυπήματος.
Οι Ρώσοι συνεχίζουν να επεκτείνουν τον κατάλογο των ουκρανικών στρατιωτικών βάσεων που τελούν υπό απειλή.
Εάν οι Σύμμαχοι των Ουκρανών δεν τους παράσχουν πολλά περισσότερα συστήματα αεράμυνας στο εγγύς μέλλον, τα ρωσικά πλήγματα θα μπορούσαν να μειώσουν σχεδόν στο μηδέν ό,τι έχει απομείνει από το δυναμικό της ουκρανικής αεροπορίας» επισημαίνει ο Αμερικάνος ειδικός.

Alexander Dubinsky (Ουκρανός βουλευτής): Ο Zelensky άλλαξε ρητορική, μιλά για πιθανή ειρήνη

Υπό τις συνθήκες κατάρρευσης του ουκρανικού στρατού λόγω των συνεχιζόμενων ηττών στο μέτωπο αλλά και εξαιτίας της δυσαρέσκειας των Ουκρανών πολιτών σχετικά με τις ενέργειες του Κιέβου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έχει αρχίσει να αλλάζει τη ρητορική του σχετικά με τις προοπτικές για διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Αυτό υποστηρίζει ο Alexander Dubinsky, βουλευτής της αντιπολίτευσης στο ουκρανικό κοινοβούλιο.
«Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για σύνθετες απαντήσεις σε μια απλή ερώτηση - γιατί ο Zelensky άρχισε ξαφνικά να μιλά για μια πιθανή ειρήνη
Η απάντηση είναι απλή» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο Dubinsky.
Όπως λέει, ανάμεσα στους λόγους που ώθησαν τον Zelensky να αλλάξει τη ρητορική του είναι οι αποτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) στο μέτωπο, η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη συνέχιση των εχθροπραξιών, η διαφθορά, οι δασμοί, η ανεργία, η κρίση νομιμότητας της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων λόγω και του τέλους της προεδρικής θητείας του Zelensnky καθώς και η πιθανότητα νίκης του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και η μείωση της υποστήριξης προς το Κίεβο στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
«Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή ενός κύματος, που η ίδια διέλυσε, αλλά από κάτω του, και αναγκάζεται να κωπηλατεί γρήγορα στην ακτή για να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο με τους δικούς της όρους και όχι με οδηγίες που θα της επιβληθούν από το εξωτερικό ή, ακόμη χειρότερα, ως αποτέλεσμα ήττας» επισημαίνει ο Ουκρανός βουλευτής.
Ωστόσο, πιστεύει ότι ο Zelensky δεν θα κάνει ποτέ πραγματικά βήματα με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.
«Το μέγιστο που θα κάνει ο Zelensky είναι να προκηρύξει εκλογές για να απαλλάξει τον εαυτό του από την ευθύνη για ό,τι έχει κάνει.
Η προϋπόθεση για την προκήρυξη αυτών των εκλογών δεν θα είναι οι συνθήκες ειρήνης, αλλά οι εγγυήσεις για την προσωπική του ασφάλεια και για τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Andrey Ermak», - πιστεύει ο Dubinsky.

Putin: Παραμένει στο τραπέζι η ειρηνευτική μας πρόταση, βάση οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin
υποστήριξε πως η ειρηνευτική πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ισχύει, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως σκιαγραφήθηκαν το 2022 στην Κωνσταντινούπολη, παραμένουν στο τραπέζι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια ειρηνική διευθέτηση στο Ουκρανικό.
Στις 14 Ιουνίου, ο Putin αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Μεταξύ αυτών είναι η αποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα διοικητικά ορια του Donbass, της Kherson και της Zaporizhia καθώς και η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η Ρωσία θεωρεί απαραίτητο να αρθούν όλες τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της και να καθιερώσει ένα καθεστώς αδέσμευτου και απαλλαγμένου από πυρηνικά για την Ουκρανία.
Ο Putin είχε προειδοποιήσει ότι εάν η Ουκρανία και η Δύση αρνηθούν αυτούς τους όρους, τότε αυτοί μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον.
Το Κίεβο απέρριψε το ρωσικό ειρηνευτικό σχέδιο αν και πρόσφατα ο Zelensky επισήμανε πως δεν θέλει να παραταθεί η σύγκρουση και ότι σκοπεύει να διαμορφώσει το σχέδιο του για τον τερματισμό του πολέμου έως τα τέλη του 2024.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και με πρόεδρο Trump

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ δεν θα μειωθεί εάν ο Donald Trump κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο
υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
«Περιμένω από τις ΗΠΑ να παραμείνουν ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Ο λόγος είναι ότι ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας των ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Stoltenberg.

Euractiv: Το ΝΑΤΟ τρέμει νίκη της Le Pen – Η Συμμαχία φοβάται αποχώρηση της Γαλλίας

Νίκη των δυνάμεων της Marine Le Pen στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία τρέμει το ΝΑΤΟ, καθώς φοβάται ότι σε περίπτωση που η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση αναλάβει την εξουσία, θα σύρει την χώρα εκτός της Συμμαχίας.
Δημοσίευμα του Euractiv που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, υποστηρίζει πως τα μέλη του ΝΑΤΟ «ανησυχούν σοβαρά» για την πιθανή άνοδο στην εξουσία στη Γαλλία των δεξιών δυνάμεων υπό την Εθνική Συσπείρωση, κάτι που όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση της Γαλλίας από τη στρατιωτική διοίκηση της συμμαχίας.
Σύμφωνα με μια από τις πηγές, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Γαλλία, στη νέα πολιτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, να αποφασίσει να αποσυρθεί από τη στρατιωτική διοίκηση, όπως έκανε ήδη το 1966.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Michel Duclos συμφώνησε με την άποψη των διπλωματών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Εθνική Συσπείρωση, εάν έρθει στην εξουσία στο κοινοβούλιο, μπορεί να αρχίσει να εργάζεται για μια «ήπια και διακριτική» έξοδο από τη στρατιωτική δομή της Συμμαχίας.
«Τα στρατεύματα που θα συνεισφέρει η Γαλλία στις αποστολές του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι χαμηλότερης βαθμίδας.
Η Γαλλία ενδεχομένως να συνεισφέρει λιγότερα στρατεύματα συνολικά» επισημαίνει ο Duclos.
Βάσει του δημοσιεύματος, η ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τη μελλοντική επιρροή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που η Εθνική Συσπείρωση αμφισβητεί τόσο τη σκοπιμότητα της ένταξης στη Συμμαχία όσο και την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.
Επιπλέον, οι πηγές πιστεύουν ότι η Γαλλία μπορεί επίσης να «στραφεί στη Ρωσία» για πολιτικά θέματα.
Πάντως, το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως στα τέλη Μαρτίου, ο επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, Jordan Bardella εξέφρασε την πρόθεσή του να αποσύρει τη Γαλλία από τη γενική στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ εάν ερχόταν στην εξουσία, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Επίθεση Ουκρανών με drones στο Krasnodar: Νεκρή 6χρονη και 5 τραυματίες

Ένα 6χρονο κορίτσι και πέντε ακόμα τραυματίες είναι ο απολογισμός της ουκρανικής επίθεσης με drones κατά τριώροφου κτηρίου κατοικιών στη ρωσική πόλη Primorsko-Akhtarsk στην επαρχία του Krasnodar.

H 6χρονη, όπως έγινε γνωστό, υπέκυψε στα τραύματά της.
Άλλοι πέντε άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένα παιδί, τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή και νοσηλεύονται.
Σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε 50 ουκρανικά drones στις περιφέρειες Rostov και Krasnodar, καθώς και στην επαρχία Zaporizhia κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Στη διάρκεια της νύκτας, όταν το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της ρωσικής ομοσπονδίας» τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 14 drones πάνω από το Krasnodar, 26 στην επαρχία Zaporizhia και 10 πάνω από το Rostov» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Τι συνέβη στο μέτωπο το τελευταίο 24ωρο

Αν και τις τελευταίες ώρες σήμανε συναγερμός για αεροπορική επίθεση σε όλη την Ουκρανία, οι Ρώσοι κατέστρεψαν στόχους σε Οδησσό και Chernomorsk το τελευταίο 24ωρο.
Όπως αναφέρεται, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηρόδρομο στο Krasny Liman ενώ ρωσικά πλήγματα αναφέρθηκαν σε Sumy, Chernigiv, Zhytomir.
Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλο το μέτωπο, παρά τις αντεπιθέσεις που επιχείρησαν οι Ουκρανοί στο Volchansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του Sotnytskyi Kozachok καθώς και του οικισμού Voskhod, ενώ προέλασαν σε Lozuvatske, Pivichnoe, βόρεια της Makeevka και στην Krasnogorovka.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις μάχες στις περιοχές Krasny Lyman, Chasiv Yar, στο Donetsk και στο νότιο Donetsk καθώς και στην Kherson, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως οι Ουκρανοί έχασαν τουλάχιστον 2.000 άντρες.
6_97.jpg
Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του Sotnytskyi Kozachok ενώ οι Ουκρανοί επιχείρησαν αντεπιθέσεις στο Volchansk.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στα νότια προάστια του Glubokoye.
Ρωσικά πλήγματα στόχευσαν μονάδες των Ουκρανών στο Liptsy, στο Veseloye και στο Neskuchnoe αλλά και στο Tsirkuny.
7_84.jpg
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής Kanal.
Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στα νότια τηςKalinovka ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα περίχωρα της Grigorovka.
Στην περιοχή αυτή εξουδετερώθηκαν έως και 630 Ουκρανοί στρατιωτικοί, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα, 12 μηχανοκίνητα οχήματα, ένα M198, ένα M777, ένα M119.

8_79.jpg
Οι Ρώσοι προέλασαν στο Pivnichnoe ενώ σφοδρές μάχες καταγράφηκαν σε Druzhba και Pivdenoe.
9_50.jpg
Οι Ρώσοι κατέλαβαν τους οικισμούς Sokol και Voskhod ενώ προέλασαν κοντά στο Lozuvatske
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Evgenovka. καθώς και στα νότια προάστια της Alexandropol και του Kalinovo.
10_32.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης