Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Ο Bolsonaro προσδοκά την επιστροφή Trump στον Λευκό Οίκο – Τι ευχήθηκε

Βραζιλία: Ο Bolsonaro προσδοκά την επιστροφή Trump στον Λευκό Οίκο – Τι ευχήθηκε
Ο Bolsonaro έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι το 2030 με απόφαση της δικαιοσύνης
Την επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, στην εξουσία και τον Λευκό Οίκο στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, εύχεται ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro.
Ο Bolsonaro μιλώντας σε οπαδούς του το προηγούμενο 24ωρο διαβεβαίωσε ότι δεξιές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος σε διεθνές επίπεδο, φέροντας ως παραδείγματα την Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο.
«Θεού θέλοντος, θα είναι ο Trump,(σ.σ. ο υποψήφιος που θα κερδίσει) τον Νοέμβριο», είπε χαρακτηριστικά σε οπαδούς του στην εκδήλωση CPAC Brasil 2024, στη λουτρόπολη Balneario Camboriu, στο νότιο τμήμα της Βραζιλίας.
Πρόκειται για εκδήλωση που είχε σκοπό να τονωθεί η υποστήριξη για υποψηφίους του κόμματος του πρώην προέδρου Bolsonaro ενόψει των δημοτικών εκλογών στη Βραζιλία, στις οποίες επιδιώκει να δείξει πως διατηρεί μεγάλη επιρροή, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2026.
Μάλιστα, ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρώτη μεγάλη προεκλογική εκδήλωση της αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, όπου οι οπαδοί φώναζαν πως «θέλουμε να επιστρέψει ο Bolsonaro», αν και ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι το 2030 με απόφαση της δικαιοσύνης λόγω των επιθέσεών του εναντίον θεσμών της δημοκρατίας.
Ομιλητές στην εκδήλωση καταφέρθηκαν εναντίον της σημερινής κυβέρνησης υπό τον κεντροαριστερό πρόεδρο Luiz Inacio Lula da Silva, αποκαλώντας τη διεφθαρμένη, ενώ συνηγόρησαν υπέρ της απαγόρευσης της άμβλωσης και της διευκόλυνσης της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας, αλλά και της σκλήρυνσης της πολιτικής κατά της διακίνησης ναρκωτικών.
«Θα είναι πολύ σημαντικό για μας να ενώσουμε τους συντηρητικούς με φιλελεύθερες απόψεις όσον αφορά την οικονομία για να συζητήσουμε το μέλλον της δεξιάς στη Βραζιλία», ανέφερε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ricardo Salles , μέσω των λογαριασμών της CPAC Brasil σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ακροδεξιός πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Χιλής, ο Antonio Kast, εκφώνησε επίσης ομιλία στην εκδήλωση , αλλά και ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο Javier Milei.
Σημειώνεται ότι ο Bolsonaro ηττήθηκε στις εκλογές του 2022 και του απαγορεύθηκε να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα ως το 2030 λόγω των επιθέσεών του στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και δημοκρατικών θεσμών. Αν και διενεργείται έρευνα σε βάρος του για τον φερόμενο ρόλο του στην έφοδο οπαδών του στο προεδρικό μέγαρο, στο κοινοβούλιο και στο ανώτατο δικαστήριο μια εβδομάδα αφού ανέλαβε την εξουσία ο Lula τον Ιανουάριο του 2023, ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να έχει πολλούς οπαδούς.
Εν μέρει χάρη στη χρηματοδότηση από το Φιλελεύθερο Κόμμα του, ο ακροδεξιός πολιτικός συγκεντρώνει μεγάλα πλήθη όπου πάει για να υποστηρίξει υποψήφιους ενόψει των δημοτικών εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης