Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από το καταστροφικό debate… στη συνέντευξη του ABC – Όλο και βαθύτερα βουλιάζει ο Biden, προσπαθούν να τον στηρίξουν τα ΜΜΕ

Από το καταστροφικό debate… στη συνέντευξη του ABC – Όλο και βαθύτερα βουλιάζει ο Biden, προσπαθούν να τον στηρίξουν τα ΜΜΕ
Γίνεται σαφές ότι ο Biden, το κόμμα του και η χώρα διολισθαίνουν αναπόφευκτα σε μια πολιτική κρίση
Ο αγώνας του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να αποδείξει ότι έχει τη δύναμη και τη γνωστική ικανότητα για μια δεύτερη θητεία γίνεται μια βασανιστική προσωπική και εθνική δοκιμασία.
Παρακολουθώντας έναν εμφανώς ηλικιωμένο Biden να απαντά σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξή του στο ABC σχετικά με την υγεία του - η οποία κανονικά θα παρέμενε μεταξύ ενός ασθενούς και του γιατρού του – κάποιος ένιωθε σαν προσβολή της προεδρικής αξιοπρέπειας.
Ήταν λυπηρό να βλέπεις έναν άνθρωπο που τον σέβονται και τον αγαπούν πολλοί Αμερικανοί να υποφέρει από τέτοια δεινά, κατά το CNN.
Ο Biden αντιμετωπίζει την οδυνηρή ανθρώπινη πραγματικότητα της γήρανσης με τον πιο δημόσιο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Ωστόσο, η θέση του Biden, οι καταστροφικές επιδόσεις του στο προεδρικό debate και η προκλητική του άρνηση να εξετάσει τις επιπτώσεις της στην εκστρατεία επανεκλογής του, σημαίνουν ότι αναγκάζει τη χώρα να κάνει τη συζήτηση.
Η πολιτική παλίρροια μπορεί να στρέφεται εναντίον του Biden, αλλά η συνέντευξη υπογράμμισε τη βαθιά υπερηφάνειά του για μια προεδρία που του πήρε σχεδόν μισό αιώνα για να πετύχει.
Και δεν είναι κοντά στο να εγκαταλείψει το δια βίου μάντρα του για να σηκωθεί και να πολεμήσει όταν τον γκρεμίσουν – ένας παράγοντας που θα επιδεινώσει το δίλημμα του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με το CNN.
Ενώ η απόδοσή του στη συνέντευξη ήταν πολύ πιο δυνατή από την ασυνάρτητη εμφάνιση του προέδρου στο debate του CNN στην Ατλάντα, αυτό δεν λέει πολλά.
Δεν περιείχε νέες καταστροφές που θα τον έσπρωχναν αμέσως εκτός αγώνα.
Αλλά εξίσου ελάχιστα έκανε για να καταπνίξει την καταιγίδα που έπληξε την εκστρατεία του και δημιούργησε νέα ίντριγκα για την υγεία του εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η δημοκρατική βάση εξουσίας του αρχίζει να σπάει.

Η διολίσθηση προς την πολιτική κρίση

Γίνεται σαφές ότι ο πρόεδρος, το κόμμα του και η χώρα διολισθαίνουν αναπόφευκτα σε μια πολιτική κρίση που εγείρει την εξαιρετική πιθανότητα να παραμεριστεί ένας υποψήφιος εβδομάδες πριν από το εθνικό συνέδριο του κόμματός του και τέσσερις μήνες πριν από μια από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία .
Οι απειλές για τις προοπτικές του Biden αυξάνονται γρήγορα.
Δύο ακόμη Δημοκρατικοί βουλευτές την Παρασκευή κάλεσαν τον πρόεδρο να παραχωρήσει την υποψηφιότητα σε έναν νεότερο υποψήφιο.
Ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια Mark Warner προχώρησε σε μια προσπάθεια να φέρει τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία στην ίδια πλευρά για το μέλλον του Biden και φτάνει σε ένα σημείο όπου πιστεύει ότι είναι καιρός ο Biden να αναστείλει την εκστρατεία του, είπε στο CNN πηγή που γνωρίζει τις προσπάθειές του.
Και ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries προγραμμάτισε μια τηλεδιάσκεψη με μέλη της επιτροπής του κόμματος, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις για τη θέση του Biden, δήλωσε ένας Δημοκρατικός βουλευτής.

Ένα τεστ που τέθηκε από την καμπάνια

Η εκστρατεία του Biden είχε προγραμματίσει τη συνέντευξη στο ABC News για να προσπαθήσει να αποδείξει ότι η επίδοση του στο debate την περασμένη εβδομάδα ήταν μια παρέκκλιση και να κλείσει τις αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τη θέση του ως υποψήφιου του κόμματός του το 2024.
Εμφανίστηκε πιο συγκροτημένος από ό,τι στο debate του CNN.
Είχε ένα πολύ πιο ισχυρό επιχείρημα για τις δικές του επιτυχίες στην εξουσία και άσκησε πιο αποτελεσματική ρητορική σε μια υπόθεση εναντίον του Trump από ό,τι στο debate.
Απέρριψε επίσης τις ανησυχίες για την υγεία του, επιμένοντας ότι δεν ήταν πιο αδύναμος από πριν.
«Δεν μπορώ να τρέξω το 100άρι σε δέκα δευτερόλεπτα, αλλά είμαι ακόμα σε καλή κατάσταση», είπε ο Biden.
«Δεν νομίζω ότι κανείς έχει τα περισσότερα προσόντα για να γίνει πρόεδρος ή να κερδίσει αυτόν τον αγώνα από εμένα», είπε ο Biden στη συνέντευξη που δόθηκε στην πολιτεία swing του Ουισκόνσιν.
«Αν ο Κύριος ο Παντοδύναμος κατέβαινε και έλεγε, «Τζο, φύγε από τον αγώνα», θα έβγαινα από τον αγώνα», είπε ο Biden, αλλά πρόσθεσε: «Ο Κύριος Παντοδύναμος δεν κατεβαίνει».
Αλλά η παραδοχή του Biden ότι ένιωθε «τρομερά» τις ημέρες πριν από την αναμέτρηση του με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump έθεσε μόνο νέα ερωτήματα για την υγεία του.
Αυτές οι ερωτήσεις έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας ότι είναι αρκετά καλά στα 81 του για να επωμισθεί τις εξαντλητικές απαιτήσεις της προεδρίας και την πίεση μιας προσπάθειας επανεκλογής.
Ο Biden ενίσχυσε αυτές τις αμφιβολίες δείχνοντας αβέβαιος για το αν είχε παρακολουθήσει το debate – «Δεν νομίζω, όχι», είπε όταν ρωτήθηκε αν είχε παρακολουθήσει την εκδήλωση – και άλλες στιγμές στις οποίες ακολούθησε σε κάποιες προτάσεις.
Και πρόσθεσε μια ακόμη εξήγηση για την κακή του απόδοση στο debate για να προσθέσει στους ισχυρισμούς των συμμάχων του ότι ήταν υπερφορτωμένος με γεγονότα από το προσωπικό, είχε τζετ-λαγκ και υπέφερε από κρυολόγημα.
Ο πρόεδρος είπε ότι η επιμονή του Trump να μιλήσει, παρόλο που το μικρόφωνό του ήταν κλειστό, τον ενόχλησε.
Ερωτηθείς αν ήταν ο ίδιος άνθρωπος που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τρία χρόνια, ο Biden αποστράφηκε προσφέροντας μια λιτανεία από τα επιτεύγματά του.
«Όσον αφορά τις επιτυχίες, ναι», είπε. «Ήμουν επίσης αυτός που συνέταξε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Ήμουν επίσης αυτός που επέκτεινε το ΝΑΤΟ.
Ήμουν επίσης αυτός που μεγάλωσε την οικονομία.
Όλα τα μεμονωμένα πράγματα που έγιναν ήταν ιδέες που είχα ή εκπλήρωσα. Προχώρησα».
Ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος ότι το debate ήταν μόνο μια «κακή νύχτα» για την οποία ανέλαβε την ευθύνη.
Αλλά περισσότερο από μια εβδομάδα μετά το γεγονός, και εν μέσω αυξανόμενου φόβου μεταξύ των Δημοκρατικών για τις προοπτικές του τον Νοέμβριο και την πιθανότητα τι θα σημαίνει για τη δημοκρατία εάν ο Trump κερδίσει μια δεύτερη θητεία, ένα πράγμα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο.
Μια κακή νύχτα σε μια σκηνή τόσο υψηλού προφίλ με εκατομμύρια θεατές μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται για να βλάψει ανεπανόρθωτα την εκστρατεία του προέδρου που θα γίνει 82 ετών δύο εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, που η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών ανησυχεί ότι είναι ακατάλληλος να υπηρετήσει και που ζητά τη χώρα να τον κρατήσει στην εξουσία μέχρι τον Ιανουάριο του 2029.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όχι για τα τελευταία τρία

Ο Biden και οι υποστηρικτές του προειδοποιούν ότι τα επώδυνα 90 λεπτά του στη σκηνή στην Ατλάντα δεν πρέπει να επισκιάσουν τα επιτεύγματα της περιόδου του στην εξουσία.
Και λένε ότι η απειλή που θέτει ο Trump και τα αυταρχικά του ένστικτα και ο όρκος του να αφιερώσει μια δεύτερη προεδρία σε «αντίποινα» υπερτερούν κατά πολύ των ανησυχιών για την ικανότητα του Biden.
Αλλά το ερώτημα που θέτουν εκατομμύρια Αμερικανοί έχει να κάνει λιγότερο με την αναθεώρηση της πρώτης θητείας του Biden και αφορά περισσότερο το αν μπορεί να λειτουργήσει για τέσσερα ακόμη εξαντλητικά χρόνια στον Λευκό Οίκο.
Η συνέντευξη έθεσε επίσης το ερώτημα εάν ο πρόεδρος έχει πλήρη επίγνωση του διαβρωτικού αντίκτυπου της συζήτησης στην εμπιστοσύνη μεταξύ των Δημοκρατικών σχετικά με τις πιθανότητές του να νικήσει τον Trump.
Καβγάδισε με τον George Stefanopoulos του ABC News για δημοσκόπηση που τον έδειξε να διολισθαίνει περισσότερο πίσω από τον πρώην πρόεδρο σε εθνικό επίπεδο και σε πολιτείες swing.
Η συνέντευξη ήταν ένα από μια σειρά εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης της Παρασκευής και μιας προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, που η εκστρατεία κράτησε ως στιγμές για να αποδείξει την ικανότητα του Biden.
Αλλά ο Δημοκρατικός βουλευτής Brad Sherman της Καλιφόρνια είπε στο CNN ότι ο πρόεδρος έπρεπε να κάνει μια παρατεταμένη και ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη σε αντίθεση με την ηχογραφημένη στο ABC.
Άλλα μέλη απαιτούν από τον πρόεδρο να φύγει πολύ περισσότερο για να αποδείξει την αντοχή του, παρόλο που η εκστρατεία υποσχέθηκε ένα «επιθετικό» πρόγραμμα εκδηλώσεων τον Ιούλιο.
Αλλά αυτή η υπόσχεση δεν εμπόδισε τις αυξανόμενες απαιτήσεις για τον Biden να εγκαταλείψει.
«Ο Πρόεδρος Biden έχει προσφέρει τεράστια υπηρεσία στη χώρα μας, αλλά τώρα είναι η ώρα να ακολουθήσει τα βήματα ενός από τον ιδρυτή μας, Τζορτζ Ουάσιγκτον, και να παραμερίσει για να αφήσει νέους ηγέτες να ξεσηκωθούν και να τρέξουν εναντίον του Donald Trump», δήλωσε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Seth Moulton στον ραδιοφωνικό σταθμό της Βοστώνης WBUR σε μια συνέντευξη που βγήκε πριν από την προβολή της συνέντευξης στο ABC.
Και ο βουλευτής του Ιλινόις Mike Quigley είπε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Biden στον αγώνα δεν έχει «σχεδόν καμία ελπίδα να πετύχει».
«Θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, η κληρονομιά σας έχει τεθεί.
Σας οφείλουμε το μεγαλύτερο χρέος ευγνωμοσύνης.
Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να το σταθεροποιήσετε για πάντα και να αποτρέψετε την απόλυτη καταστροφή είναι να παραιτηθείτε και να αφήσετε κάποιον άλλο να το κάνει αυτό», είπε ο Quigley στο MSNBC.
Αργότερα πρόσθεσε στο CNN: «Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή – και αυτό που νομίζω ότι χρειάζεται – είναι να παραμερίσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει το απαραίτητο σθένος για να ξεπεράσει το έλλειμμα εδώ και αυτό θα επηρεάσει όλους μας».
Η κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Maura Healey δεν πήγε τόσο μακριά, αλλά είπε σε μια δήλωση στο CNN ότι ο Biden έπρεπε να «αξιολογήσει προσεκτικά εάν παραμένει η καλύτερη ελπίδα μας για να νικήσουμε τον Trump.
Ό,τι κι αν αποφασίσει ο πρόεδρος Biden, δεσμεύομαι να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να νικήσω τον Donald Trump».
Η αγωνία για τη μοίρα του Biden είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τους Δημοκρατικούς, επειδή πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι ο πρόεδρος έχει κάνει καλή δουλειά στην αναζωογόνηση της οικονομίας μετά την Covid-19, ενισχύοντας την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ στο εξωτερικό και μεταφέροντας μεγάλα κεφάλαια στην κλιματική αλλαγή.
Αλλά όλο και περισσότερο, φαίνεται ότι ο φόβος για μια θητεία Trump μπορεί να είναι συντριπτική ικανοποίηση για τα επιτεύγματα του Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης