Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισαν οι αναταράξεις στις γαλλικές αγορές – Φόβοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και κρίση χρέους

Άρχισαν οι αναταράξεις στις γαλλικές αγορές – Φόβοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και κρίση χρέους
Οι αγορές τιμολόγησαν τα γαλλικά ομόλογα για ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο — αλλά ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο υπό την ηγεσία του RN και όχι του NFP
Πτωτικά κινούνται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των γαλλικών μετοχών και ομολόγων λόγω των ανησυχιών ότι η αναπάντεχη νίκη της αριστερής συμμαχίας θα οδηγήσει σε πολιτικές που πιέζουν τα ήδη τεταμένα οικονομικά της χώρας.
Τα συμβόλαια στον δείκτη CAC 40 υποχωρούν κατά 0,6%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των γαλλικών ομολόγων κινούνται πτωτικά, υποδεικνύοντας ότι η διαφορά απόδοσης 10 ετών στη Γερμανία θα διευρυνθεί περίπου τρεις μονάδες βάσης όταν οι αγορές ανοίξουν για διαπραγμάτευση.
Το ευρώ υποχωρεί 0,2%, σπάζοντας ένα σερί επτά ανοδικών ημερών.
Η επιτυχία της Αριστεράς στις χθεσινές εκλογές της Γαλλίας έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην εκστρατεία της για απότομη αύξηση των κρατικών δαπανών.
Αυτό θα ενέτεινε τους φόβους για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας και θα έθετε το έθνος σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη αναλαμβάνει δράση για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων πέρασαν την τελευταία εβδομάδα ανησυχώντας για μια κυβέρνηση υπό την κυριαρχία της Marine Le Pen, η επιτυχία της αριστεράς πιθανότατα θα εξακολουθεί να αφορά τις αγορές, δεδομένου ότι ισοδυναμεί με μια νέα δόση αβεβαιότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και επειδή η συμμαχία δεσμεύεται για ευρεία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.
d815c3413122a894dcfc3cd3fba165f5.webp
Παρακολουθούν τις δηλώσεις οι αγορές

«Η γαλλική πολιτική μπερδεύει και πάλι», δήλωσε ο Geoffrey Yu, ανώτερος αναλυτής στρατηγικής στην Bank of New York Mellon.
«Με βάση τα αποτελέσματα, οι κίνδυνοι επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν και ίσως στα περιθώρια έχουν αυξηθεί».
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο — το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και την ακροαριστερή France Unbowed — κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Το Εθνικό Ράλι της Marine Le Pen, ήρθε τρίτο με 143, ενώ η κεντρώα συμμαχία του Προέδρου Emmanuel Macron απέκτησε 156 έδρες.
Ωστόσο, η αριστερή συμμαχία στερείται απόλυτης πλειοψηφίας - περιορίζοντας το πόσα μπορεί να κάνει - και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο θα ήταν θετικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι γαλλικές αγορές βυθίστηκαν τον Ιούνιο, εξαλείφοντας δισεκατομμύρια ευρώ από μετοχές και ομόλογα καθώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Macron προκάλεσε ανησυχίες ότι η ακροδεξιά θα έπαιρνε την εξουσία.
Όμως, την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές κάλυψαν ένα κομμάτι αυτών των απωλειών καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το Εθνικό Ράλι δεν θα είχε απόλυτη πλειοψηφία.
Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 την περασμένη εβδομάδα διέγραψε περίπου τις μισές απώλειες που υπέστη μετά την ανακοίνωση του Macron.
Το αποτέλεσμα πλέον είναι πολύ διαφορετικό: το κεντρώο κόμμα του Macron — που ευνοείται από τους επενδυτές — ήρθε στη δεύτερη θέση, παρά την κακή επίδοση στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον πρόεδρο σε θέση να συνδυάσει έναν κεντρώο συνασπισμό.

Το βλέμμα στα ομόλογα

Ωστόσο, η αναπόφευκτη πολιτική διαμάχη και το άγχος για την επιρροή της αριστεράς μέσα σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, θα μπορούσαν να ωθήσουν υψηλότερα την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του έθνους, γνωστό ως OATs.
Αυτό το spread είχε υποχωρήσει και έκλεισε στις 66 μονάδες βάσης την Παρασκευή, αφού εκτοξεύτηκε σε περισσότερες από 80 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα - επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.
Το «σοκαριστικό αποτέλεσμα» θα μπορούσε εύκολα να επαναφέρει το spread πάνω από τις 80 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον James Rossiter, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities.
«Οι αγορές επιτοκίων μπήκαν στις εκλογές με την τιμολόγηση των OATs για ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο — αλλά ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο υπό την ηγεσία του RN και όχι του NFP», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης