Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα και η Λευκορωσία διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις – Δίπλα στα Πολωνικά σύνορα, μήνυμα κλιμάκωσης

Η Κίνα και η Λευκορωσία διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις – Δίπλα στα Πολωνικά σύνορα, μήνυμα κλιμάκωσης
Οι ασκήσεις, με την κωδική ονομασία Eagle Assault, θα διαρκέσουν 11 ημέρες
Σχετικά Άρθρα
Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, κινεζικά και λευκορωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τη Δευτέρα κοντά στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.
Οι ασκήσεις, με την κωδική ονομασία Eagle Assault, θα διαρκέσουν 11 ημέρες και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουλίου.
Αυτές οι ασκήσεις διεξάγονται υπό το πρόσχημα των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, με επίκεντρο τη νυχτερινή προσγείωση, την υπέρβαση υδάτινων εμποδίων και τα σενάρια αστικής μάχης, όπως περιγράφεται από το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας στο Telegram.
Το υπουργείο τόνισε την αυξανόμενη παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας για «σκληρή αντίδραση» σε περίπτωση εισβολής.
Ο Vladimir Kupriyanyuk, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας, τόνισε ότι οι ασκήσεις αποτελούν απάντηση σε αυτό που περιέγραψε ως «επιθετική εξωτερική πολιτική της Δύσης έναντι της Λευκορωσίας» και «ουκρανική πρόκληση».
Το χρονοδιάγραμμα αυτών των ασκήσεων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο καθώς συμπίπτουν με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, που έχει προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου.
Η σύνοδος κορυφής θα εξετάσει κρίσιμα ζητήματα, όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία, η αμυντική παραγωγή και οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Η Πολωνία και η Λιθουανία σχεδιάζουν να εκφράσουν ανησυχίες για την προστασία των συνόρων, με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Władysław Kosiniak-Kamysz να αναφέρει τον συνεχιζόμενο υβριδικό πόλεμο κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί την πρόσφατη παραδοχή της Λευκορωσίας ως το 10ο μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μιας συμμαχίας με επικεφαλής το Πεκίνο και τη Μόσχα για την αντιστάθμιση της δυτικής επιρροής.
Άλλα μέλη του SCO περιλαμβάνουν το Ιράν, το Πακιστάν και την Ινδία.
Η Λευκορωσία και η Ρωσία έχουν ιστορικό στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων κοινών ασκήσεων και πρακτικών ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, ενισχύοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης