Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτι ετοιμάζουν στη Γεωργία - Σκηνικό εμφυλίου, οι ΗΠΑ στήνουν πραξικόπημα, η ΕΕ κόβει την ενταξιακή πορεία

Κάτι ετοιμάζουν στη Γεωργία - Σκηνικό εμφυλίου, οι ΗΠΑ στήνουν πραξικόπημα, η ΕΕ κόβει την ενταξιακή πορεία
Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει τη Γεωργία πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων» αντίκειται στις βασικές αρχές και αξίες της
Η απόφαση της κυβέρνησης της Γεωργίας να αγνοήσει τις υποδείξεις και τις πιέσεις της Δύσης, εμμένοντας στην απόφαση της να πάει μέχρι τέλους και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» - θεωρήθηκε ρωσικής έμπνευσης - έχει προκαλέσει την οργή… Αμερικάνων και Ευρωπαίων που προχωρούν… σε αντίποινα και που ετοιμάζουν τις επόμενες τους κινήσεις ενόψει και των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της 26ης Οκτωβρίου.
Ήδη έγινε γνωστό πως η ΕΕ κόβει μέχρι νεωτέρας… την ενταξιακή πορεία της Γεωργίας ενώ οι ΗΠΑ φέρονται – σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας - να είναι αποφασισμένες να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Irakli Kobakhidze και του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο».
Αν μη τι άλλο στήνεται ένα εμφυλιοπολεμικό σκηνικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα «πυροδοτηθεί» στις εκλογές του Οκτωβρίου, όταν και η σημερινή κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει στις κάλπες τη συμμαχία έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων και της προέδρου Salome Zourabichvili που τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.
Είναι προφανές πως η Γεωργία τους επόμενους μήνες θα κληθεί να ισορροπήσει μέσα σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό τοπίο… που θυμίζει έντονα Ουκρανία.

Η ΕΕ κόβει την ενταξιακή πορεία της Γεωργίας

Μια πρώτη κίνηση σε αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία είναι η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ένωση.
«Λυπάμαι που ανακοινώνω ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στο να αναστείλουν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ.
Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τιφλίδα ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Γεωργία, Pavel Gerchinsky.
Όπως είπε, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Γεωργία θα συμπεριληφθεί στο επόμενο κύμα της διεύρυνσης της ΕΕ ή όχι.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ είχε προειδοποιήσει τη Γεωργία πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων» αντίκειται στις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς η θέσπιση του οδηγεί σε οπισθοδρόμηση σε τουλάχιστον τρία από τα εννέα βήματα (σχετικά με την παραπληροφόρηση, την πόλωση, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών) που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής για το καθεστώς υποψηφιότητας που μπορεί να λάβει μια χώρα.
Μάλιστα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell είχε προειδοποιήσει ότι εάν δεν καταργηθεί ο σχετικός νόμος, τότε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα σταματήσει.

SVR (μυστικές υπηρεσίες Ρωσίας): Η Ουάσινγκτον θέλει αλλαγή εξουσίας

Την ίδια στιγμή, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι … ετοιμάζουν πραξικόπημα στη Γεωργία.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) υποστηρίζει σε αναφορά της πως βάσει πληροφοριών που έχει στην κατοχή της, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια αλλαγή εξουσίας στη Γεωργία μετά τα αποτελέσματα των επικείμενων κοινοβουλευτικών εκλογών της χώρας στις 26 Οκτωβρίου.
«Η κυβέρνηση του Joe Biden έχει ήδη αναπτύξει μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία για τη δυσφήμιση του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιακό Όνειρο» υποστηρίζει η SVR.

Σκηνικό εμφυλίου

Απέναντι όμως στην κυβέρνηση στέκεται και η Πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zurabishvili.
Η Zurabishvili πιστεύει ότι η αναβολή των γεωργιανών-αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στο πλαίσιο της «Worthy Partner - 2024» για αόριστο χρονικό διάστημα και η απόφαση της ΕΕ να παγώσει τη χορήγηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στο Υπουργείο Άμυνας είναι συνέπεια των κακών αποφάσεων της κυβέρνησης.
«Την ακύρωση των ασκήσεων των ΗΠΑ ακολούθησε το πάγωμα των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τις αμυντικές δυνάμεις.
Αυτή είναι μια απάντηση στην απερίσκεπτη και εχθρική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με αυτούς» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Facebook η πρόεδρος της Γεωργίας.

Ενώνει δυνάμεις η αντιπολίτευση

Έξι κορυφαία κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γεωργία συμφώνησαν να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο, όπως ισχυρίζονται, έχει εκτροχιάσει την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ.
Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις ορκίστηκαν «να απελευθερώσουν δημοκρατικά τη χώρα» και «να επαναφέρουν τη Γεωργία στο δρόμο της ταχείας ενσωμάτωσης προς την ΕΕ».
Ηγέτες που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, καθώς και το φιλελεύθερο Lelo, το φιλελεύθερο Girchi και το κεντροδεξιό Ahali υποστήριξαν τη δήλωση.
Ωστόσο, ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της ΕΕ, όπως το «Για τη Γεωργία» και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία μετά από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μια στρατηγική για κοινή προεκλογική εκστρατεία, να αποφύγουν την απώλεια ψήφων μεταξύ τους στις εκλογές του Οκτωβρίου και να στηρίξουν την επανεκλογή της σημερινής προέδρου, Salome Zourabichvili.
Η δήλωση καλεί επίσης τις δυτικές χώρες να βοηθήσουν στη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Η επικεφαλής του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος Tina Bokuchava δήλωσε ότι τα κόμματα σύναψαν τη συμφωνία «για να νικήσουν τη φιλορωσική κυβέρνηση ... [και] να σώσουν τη γεωργιανή δημοκρατία».

Στηρίζουν την κυβέρνηση οι πολίτες

Παρ' όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί μεγάλη υποστήριξη στη χώρα, με περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι θα ξαναψηφίσει το κόμμα.
Αυτό είναι λιγότερο από το 48% που υποστήριξε το Γεωργιανό Όνειρο στις τελευταίες εκλογές του 2020, αλλά θα το καθιστούσε και πάλι το μεγαλύτερο κόμμα.

Σενάριο τύπου Maidan

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Mikhail Galuzin είχε κατηγορήσει τη Δύση ότι θέλει να εφαρμόσει ένα άλλο σενάριο τύπου «Maidan» στη Γεωργία μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου να δημιουργήσει άλλη μια εστία έντασης κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
«Μπορούμε να δούμε προσπάθειες των Δυτικών να κλιμακώσουν την κατάσταση στη Γεωργία πριν από τις βουλευτικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο.
Δεν αποκλείουμε ότι ο στόχος είναι να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν ένα σενάριο τύπου “Maidan” για την αλλαγή της κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργήσουν άλλη μια εστία έντασης κοντά στα σύνορα της Ρωσίας» είχε αναφέρει ο Galuzin, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι ασκούν ξεδιάντροπα πιέσεις σε πολλές κυρίαρχες χώρες.
«Αυτή τη φορά, οι Δυτικοί αποφάσισαν να επικεντρωθούν στη Γεωργία, αφού η χώρα ξεκίνησε το νόμο για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της λεγόμενης παγκόσμιας “μειονότητας” έχουν ήδη ή μελετούν πολύ πιο αυστηρούς κανόνες», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς αυτό ως κάτι άλλο από απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας ανεξάρτητης χώρας.
Πρόκειται για αηδιαστικά παραδείγματα νεοαποικιακών πρακτικών επιβολής των απόψεών τους στις χώρες των οποίων την κυριαρχία προσπαθούν να περιορίσουν» είχε υποστηρίξει ο Galuzin.

Η απόφαση

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας υιοθέτησε στις 28/5 αμετάκλητα τον νόμο περί «ξένης επιρροής», κόντρα στις επικρίσεις και τις απειλές δυτικών κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και χώρες της ΕΕ.
Ο νόμος, εμπνευσμένος από έναν αντίστοιχο ρωσικό, εγκρίθηκε με ψήφους 84 υπέρ έναντι 4 κατά.
Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα τη στιγμή της ψηφοφορίας.
Ο νόμος απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής».
ισάγονται επίσης βαριά πρόστιμα για παραβάσεις αλλά και επαχθείς απαιτήσεις αποκάλυψης.
Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Γεωργίας υποστήριξε πως ο νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας και στην προστασία των εθνικών συμφερόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης