Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν... πυρηνική καταστροφή στην Τουρκία - H έκπληξη Putin στον Erdogan... και στη Δύση

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν... πυρηνική καταστροφή στην Τουρκία - H έκπληξη Putin στον Erdogan... και στη Δύση
Ο επικεφαλής της εταιρείας Rosatom, Alexey Likhachev υποστήριξε ότι το έργο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες εξαιτίας των Αμερικάνων
Αν κάποιος περίμενε ότι οι ορκισμένοι εχθροί των Ρώσων στο εξωτερικό θα είχαν εξαντλήσει τη φαντασία τους στην αναζήτηση νέων άσχημων πραγμάτων που θα μπορούσαν να γίνουν στη Ρωσία, αυτό αποδεικνύεται μάταιο.
Επιπλέον, εάν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητο να καταστραφεί μια ολόκληρη χώρα, τότε η Ουάσιγκτον είναι εύκολα έτοιμη να κάνει μια τέτοια θυσία.
Και παραδόξως, δεν μιλάμε για την Ουκρανία, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Όπως αναφέρεται, ο επικεφαλής της εταιρείας Rosatom, Alexey Likhachev υποστήριξε δημόσια ότι το έργο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες.
Ενδεικτικά υποστήριξε ότι οι Αμερικάνοι παρακολουθούν τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των ρωσικών και τουρκικών νομικών προσώπων, μπλοκάρουν και… κατάσχουν ακόμα και χρήματα ως μέρος των λειτουργικών δραστηριοτήτων των μερών.
Το σύστημα πληρωμών δέχεται επίθεση τόνισε ο Likhachev, προσθέτοντας ότι… τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά το πυρηνικό καραβάνι από τη Ρωσία προχωρά…

Υστερία αδυναμίας

Σύμφωνα με το RIA Novosti, από τη μια πλευρά, όλα αυτά τα βρώμικα κόλπα μπορούν να θεωρηθούν ως υστερία αδυναμίας, επειδή όλα τα προηγούμενα πακέτα κυρώσεων έχουν πεταχθεί στον κάδο απορριμμάτων της ιστορίας.
Πράγματι, δημιούργησαν μια σειρά από συγκεκριμένα και μερικές φορές πολύ επώδυνα εμπόδια για τη ρωσική οικονομία, αλλά οι κύριοι στόχοι, δηλαδή η απότομη περικοπή των εσόδων του δημοσίου, η πτώση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, δεν επιτεύχθηκε.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αν και το ρούβλι ως μονάδα πληρωμής, οι εξαγωγές με την ευρεία έννοια και η ρωσική οικονομία σε ορισμένους τομείς πρέπει να εξεταστούν με λεπτομέρεια και κριτική.

Ανίκανες οι ΗΠΑ να ανταγωνιστούν τη Ρωσία

Από την άλλη πλευρά, αυτές οι σπασμωδικές προσπάθειες να διαταραχθεί η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην τουρκική ιστορία καταδεικνύουν ξεκάθαρα την πλήρη ανικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ανταγωνιστούν τη Ρωσία στην αγορά υψηλής πυρηνικής τεχνολογίας.
Και επίσης διαπιστώνεται ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται επί της ουσίας για κανέναν από τους συμμάχους της και για τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Εάν μάλιστα οι παράπλευρες απώλειες επιτρέψουν να … πληγεί ταυτόχρονα και η Ρωσία, τότε τόσο το χειρότερο για την Τουρκία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Άγκυρα τα γνωρίζει καλά όλα αυτά και ότι θα βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα.
Φυσικά, η Τουρκία δεν θα αλλάξει την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική, αλλά η Μόσχα δεν το απαιτεί αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της διπλωματικής εργασίας που δεν είναι πάντα ορατά με γυμνό μάτι, είναι ήδη εκεί.

Στο δρόμο προς τον πολυπολικό κόσμο

Για παράδειγμα, τις προάλλες ο Rejep Tayip Erdogan είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al Assad στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσης των διαφορών των δύο πλευρών για το Συριακό Κουρδιστάν.
Για την Άγκυρα και τη Δαμασκό που δεν έχουν εδώ και πολύ καιρό καλές σχέσεις, το ίδιο το γεγονός της συνάντησης των δύο ηγετών προκαλεί αίσθηση.
Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ποιος είναι ο κύριος καταλύτης των τρεχουσών εξελίξεων με μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση του βαθμού αντιπαράθεσης εντός του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου, κάτι που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση του σχηματισμού ενός πολυπολικού κόσμου.
Άλλωστε, όσο λιγότερες είναι οι συγκρούσεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να ψαρεύεις στα ματωμένα… νερά τους, φέρνοντας σε μια συνεχιζόμενη αντιπαλότητα εκείνους που έχουν κολοσσιαία αποθέματα υδρογονανθράκων ή ελέγχουν μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή.

Δοκιμάζεται η τουρκο-αμερικανική φιλία

Οι εχθρικές ενέργειες της Ουάσιγκτον δεν θα προκαλέσουν δραματική επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ωστόσο, απέχουν ήδη πολύ από το να θεωρούνται ιδανικές.
Αρκεί να θυμηθούμε την ανεπίλυτη σύγκρουση γύρω από τον Fetullah Gullen, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται κατηγορηματικά να εκδώσουν στην Τουρκία, όπου θεωρείται τρομοκράτης.
Οι προσπάθειες να επιβραδυνθεί ή να ακυρωθεί πλήρως το ζωτικής σημασίας έργο του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε συνδυασμό με την κλοπή τουρκικών χρημάτων, σίγουρα δεν θα βελτιώσουν την τουρκοαμερικανική φιλία.
Αντίθετα, μπορούμε να περιμένουμε αύξηση της συχνότητας των συνόδων κορυφής ήδη στο τουρκο-ρωσικό δίδυμο με τη λήψη ορισμένων αποφάσεων που είναι πρωτίστως ωφέλιμες για την ίδια την Τουρκία.

Η στάση της Ρωσίας

Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που προσφέρει η Ρωσία σε όλους τους εταίρους της.
Λύστε τα εσωτερικά προβλήματα προς όφελός σας και όχι προς όφελος των συντρόφων σας από την Ουάσιγκτον.
Αυτό είναι αρκετό, και για να το ενισχύσουμε, εδώ είναι ένας ολοκαίνουργιος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους κρατικού δανεισμού.
Επιλέξτε είτε τη στρατιωτική βάση κάποιου άλλου στο έδαφος, από όπου σας υπαγορεύεται μια ακλόνητη θέληση ή μια λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ενέργειας και της ηλεκτροδότησης σας.

Υπαρξιακό έργο το Akkuyu

Σύμφωνα με το RIA Novosti, το «Akkuyu» για την Τουρκία είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα ιστορικό και, κατά κάποιο τρόπο, υπαρξιακό έργο.
Είναι γεγονός ότι η Τουρκία είναι και φτωχή σε ορυκτά και ότι εξαρτάται πλήρως από αυτά, γεγονός που την καθιστά πολύ ευάλωτη.
Σύμφωνα με στοιχεία για το 2022 (τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα), το ενεργειακό ισοζύγιο της Τουρκίας έχει ως εξής: 29% είναι πετρέλαιο, 27% φυσικό αέριο, 25% άνθρακας και το υπόλοιπο καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Οι Τούρκοι παράγουν μόνοι τους 326 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 20% την τελευταία δεκαετία και σήμερα υπερβαίνει τις 350 τεραβατώρες.
Το έλλειμμα, όπως μπορεί να μαντέψει κανείς, καλύπτεται από εισαγωγές, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, η οποία, με τη σειρά της, στηρίζει την όχι και πολύ σταθερή λίρα.
Το Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο της Τουρκίας, ως μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής, συνεπάγεται ότι το επόμενο έτος, το 2025, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι 380 τεραβατώρες, το 2030 455 τεραβατώρες και έως το 2035 θα ξεπεράσει τις 510 τεραβατώρες.
Με άλλα λόγια, για να διασφαλιστεί η προγραμματισμένη ανάπτυξη, η Άγκυρα πρέπει πρακτικά να διπλασιάσει την εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής της, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί νέα και μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Φυσικά, είναι δυνατόν να αυξηθούν οι εισαγωγές υδρογονανθράκων, αλλά αυτό αποτελεί βαρύ φορτίο για το ταμείο και αντίστοιχα αυξανόμενη εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές.

Επιταχυντής

Ως εκ τούτου, οι τέσσερις νέες μονάδες ισχύος με αντιδραστήρες VVER-1200 συνολικής ισχύος 4800 μεγαβάτ έχουν γίνει ένας απτός επιταχυντής για την Άγκυρα, στον οποίο μπορεί κυριολεκτικά να πατήσει για να ξεκινήσει ένα λαμπρό μέλλον, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, και χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι θα γίνει και εξαγωγέας ενέργειας στο μέλλον.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα δελεαστικό σενάριο.
Μόλις πριν από μια εβδομάδα στην Astana στο περιθώριο της διεθνούς Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ( SCO ), πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου και του Τούρκου ηγέτη.
Ο Erdogan κάλεσε επίσημα τον Vladimir Putin να επισκεφθεί την Τουρκία το συντομότερο δυνατό και ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι θα το πράξει σίγουρα.
«Υπάρχει η υποψία ότι η Δύση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μερικές εκπλήξεις ως αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης» καταλήγει το δημοσίευμα.
555555.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης