Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ινδία αποκάλυψε νέο ελαφρύ τανκ που κατασκευάστηκε για πόλεμο στο βουνό - Το άρμα Zorawar Class είναι γεγονός

Η Ινδία αποκάλυψε νέο ελαφρύ τανκ που κατασκευάστηκε για πόλεμο στο βουνό - Το άρμα Zorawar Class είναι γεγονός
Η δεξαμενή 25 τόνων θα είναι από τις ελαφρύτερες στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Η Ινδία παρουσίασε μια νέα πολύ ελαφριά κατηγορία κύριου άρματος μάχης που αναμένεται να εξοπλίσει τεθωρακισμένες μονάδες σε όλες τις ορεινές βόρειες περιοχές της χώρας ως συμπλήρωμα των T-72 και T-90 της ευρύτερης περιοχής.
Το τανκ Zorawar Class αναπτύχθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Άμυνας Έρευνας και Ανάπτυξης της χώρας και τη Larsen & Toubro, μετά από μικρές συγκρούσεις με κινεζικές δυνάμεις το καλοκαίρι του 2020 που ανέδειξε τους σοβαρούς περιορισμούς που αντιμετώπιζαν οι τεθωρακισμένες μονάδες του Στρατού όταν επιχειρούσαν σε ορεινό έδαφος.
Η δεξαμενή 25 τόνων θα είναι από τις ελαφρύτερες στον κόσμο, παρέχοντας αντίστοιχη του κινεζικού Type 15 που τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη της δεκαετίας του 2010.
Υποδεικνύοντας την προβλεπόμενη περιοχή ανάπτυξής της, η κλάση αρμάτων πήρε το όνομά της από τον στρατηγό Zorawar Singh του 19ου αιώνα, ο οποίος ηγήθηκε των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις ορεινές περιοχές Ladakh και στο δυτικό Θιβέτ.
Πενήντα εννέα από τα οχήματα είναι επί του παρόντος σε παραγγελία, με περισσότερα από 200 ακόμη προγραμματισμένα, αν και αναμένεται να αρχίσουν να τίθενται σε κυκλοφορία μόνο το 2027.
Η έλλειψη εμπειρίας της Ινδίας στον σχεδιασμό δεξαμενών έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Zorawar, με την προηγούμενη κατηγορία αρμάτων της χώρας, το Arjun, να έχει θεωρηθεί ευρέως ως μια τραγική αποτυχία.
Εικάζεται ότι η Ινδία έλαβε σημαντική υποστήριξη από τη Ρωσία για το πρόγραμμα, με τη χώρα να έχει προηγουμένως προσφέρει την υποστήριξή της για να καλύψει τις ινδικές απαιτήσεις για ένα ελαφρύ τανκ κατάλληλο για ορεινές επιχειρήσεις.
Ενώ το Zorawar δεν αναμένεται να ταιριάζει με τις δυνατότητες του Type 15, ένα ακόμα πιο ικανό κινεζικό ελαφρύ τανκ επόμενης γενιάς βρίσκεται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2030, πιθανώς περίπου την ίδια στιγμή με το νέο ινδικό όχημα.
Πρωτότυπα της κινεζικής κατηγορίας αρμάτων έχουν ήδη δει.
Το νέο κινεζικό όχημα θα έχει πλήρωμα δύο ατόμων - μια εξέλιξη εντελώς άνευ προηγουμένου παγκοσμίως - και θα χρησιμοποιεί μια σειρά από νέες τεχνολογίες αυτοματισμού και αισθητήρων που δεν έχουν δει ακόμη αλλού.
Η τεράστια διαφορά μεταξύ του κινεζικού και του ινδικού τεχνολογικού τομέα και των βιομηχανικών βάσεων παραμένει σοβαρός περιορισμός στην ικανότητα του τελευταίου να ολοκληρώσει στρατιωτικά σε επίπεδο ομοτίμου, παρά το γεγονός ότι τα σινο-ινδικά σύνορα αποτελούν πολύ χαμηλότερη προτεραιότητα ασφαλείας για το Πεκίνο από ό,τι για το Δελχί.
Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων παρέμειναν σχετικά εγκάρδιες με σημαντικά βήματα να έχουν γίνει και από τους δύο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης