Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε παράλληλο σύμπαν οι Financial Times - «ΕΕ και ΝΑΤΟ πιο δημοφιλής και δυνατοί»

Σε παράλληλο σύμπαν οι Financial Times - «ΕΕ και ΝΑΤΟ πιο δημοφιλής και δυνατοί»
Από που να πρωτο-ξεκινήσει κανείς για να καταρρίψει αυτόν τον ισχυρισμό...
Σε μία περίοδο που η αποσύνθεση της Δύσης έχει προκαλέσει δυσοσμία στους πολίτες παγκοσμίως, οι Financial Times αναφέρουν σε άρθρο τους πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν συσπειρωθεί και είναι πιο δημοφιλής και ισχυροί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το άρθρο με τίτλο «Η περίεργη ανθεκτικότητα των ΕΕ και ΝΑΤΟ» έρχεται στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, στις οποίες η σύμπραξη αριστερών – κεντρώων κατάφερε να εκτοπίσει από την κορυφή τη Marine Le Pen.
Ο αρθρογράφος ξεκινά από την περίοδο του Brexit, θεωρώντας πως ενίσχυσε την ΕΕ και έδωσε ένα μάθημα σε όσες χώρες σκέφτονταν να φύουν από το μπλοκ.
«Οι σύμμαχοι (του ΝΑΤΟ) έχουν εδώ και καιρό ωθήσει την Ιρλανδία να κάνει περισσότερα, σημειώνοντας ότι η δημοκρατική Ευρώπη έχει εχθρούς που μπορεί να μην απαλλάξουν ένα «ουδέτερο» κράτος από τις απειλές τους -τα υποθαλάσσια καλώδια κοντά στην ιρλανδική ακτή είναι πιθανοί στόχοι για δολιοφθορά.
Και ενώ η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι καν μια μακρινή προοπτική, η Ιρλανδία έχει υπογράψει ένα νέο σχέδιο συνεργασίας με τη Συμμαχία.
Στην πραγματικότητα, η Ιρλανδία είναι ένα καλό σημείο για να παρατηρήσει κανείς μια από τις άγνωστες ιστορίες στον κόσμο: την ανθεκτικότητα των δύο πιο σημαντικών θεσμών της Δύσης (σσ: ΕΕ και ΝΑΤΟ).
Έχοντας διαγνωστεί ως "εγκεφαλικά νεκρό" το 2019, το ΝΑΤΟ είναι πλέον ευρύτερο, δεδομένου ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ενταχθεί, και βαθύτερα, στο ότι τα κράτη - μέλη ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα. Κάποιοι σκέφτονται ακόμη και την αναβίωση της υποχρεωτικής στράτευσης. (...)
Το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι η δεύτερη πιο ανθεκτική οντότητα με έδρα τις Βρυξέλλες. Ένα γεγονός έχει χαθεί μέσα στον (δικαιολογημένο) πανικό για το Rassemblement National, την Εναλλακτική για τη Γερμανία και άλλα εθνικιστικά κινήματα», αναφέρουν οι FT, ενώ συνεχίζουν: 
«Η ΕΕ είναι δημοφιλής. Και έχει γίνει περισσότερο τον τελευταίο καιρό.
Σύμφωνα με τη YouGov τον περασμένο μήνα, ένα δημοψήφισμα θα είχε ως αποτέλεσμα μια συντριπτική νίκη της παραμονής σε καθεμία από τις μεγάλες δημοκρατίες της ΕΕ.
Η γερμανική υποστήριξη για απόσχισχη από την ΕΕ είναι 18 %. Στην Ισπανία είναι μονοψήφιο ποσοστό. Το Ευρωβαρόμετρο διαπιστώνει ότι το 74% των ερωτηθέντων αισθάνονται πλέον πολίτες της ΕΕ, έναντι του 25% που δεν νιώθουν έτσι. (...)
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni ήταν εποικοδομητική με μια ΕΕ που κάποιοι περίμεναν να πολεμήσει.
Η επιστροφή του Donald Tusk ως ηγέτη της Πολωνίας συνέβη, εν μέρει, επειδή οι σχέσεις των προκατόχων του με τις Βρυξέλλες ήταν κακές.
Σε όλη την ήπειρο, πολλοί ψηφοφόροι με υπερσυντηρητικά ένστικτα για τη μετανάστευση, τους μηδενικούς ρύπους, διστάζουν την έξοδο από την ΕΕ».
«Τίποτα από αυτά δεν εξασφαλίζει στην ΕΕ ένα γαλήνιο μέλλον, ή ακόμη και ένα μέλλον. Ενώ οι λαϊκιστές δεν σάρωσαν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, τα κατάφεραν αρκετά καλά ώστε να εντείνουν τον καταστροφικό τους ρόλο.
Εάν ένας ακροδεξιός πρόεδρος ηγηθεί της Γαλλίας από το 2027, θα μπορούσε να καταστρέψει την ΕΕ όπως την ξέρουμε χωρίς ποτέ να προτείνει το Frexit. (...)
Το Brexit βοήθησε (σσ: στην ενίσχυση της ΕΕ). Εάν το ΝΑΤΟ χρωστά τη δεύτερη ζωή του στη Ρωσία, η ΕΕ είναι για πάντα στο χρέος της Βρετανίας. Η μεγάλη περιπέτεια του 2016 πήγε αρκετά άσχημα ώστε να αποθαρρύνει την υπόλοιπη Ευρώπη να δοκιμάσει την ίδια ιδέα», καταλήγει το άρθρο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης