Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Zelensky χρεώνει… τη Δύση - Άχρηστα τα Abrams - Θέλει 128 F-16 αλλά δεν έχει πιλότους

O Zelensky χρεώνει… τη Δύση - Άχρηστα τα Abrams - Θέλει 128 F-16 αλλά δεν έχει πιλότους
Μόνο 20 Ουκρανοί πιλότοι F-16 αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους μέχρι το τέλος του 2024
Με το λογαριασμό της στήριξης στην Ουκρανία να αυξάνεται διαρκώς για τη Δύση και με τους Δυτικούς ηγέτες να δεσμεύονται ότι η βοήθεια σε όπλα και σε χρήμα θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky αυξάνει τις απαιτήσεις του, απαξιώνοντας παράλληλα εμβληματικά δυτικά οπλικά συστήματα.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, o Zelensky υποστήριξε πως τα 31 αμερικανικά τανκ Abrams αποκλείεται να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι ένας τέτοιος αριθμός τανκ μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης» είπε ο Zelensky.

Άχρηστα τα Abrams

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως τα ουκρανικά πληρώματα που έκαναν τη συντήρηση των Abrams, υποστήριζαν πως τα εν λόγω άρματα αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα στο πεδίο της μάχης.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως τα οχήματα αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, δεν είχαν επαρκή θωράκιση έναντι σύγχρονων όπλων, όπως τα drones, αποτυγχάνοντας έτσι να προστατεύσουν επαρκώς το προσωπικό από επιθέσεις ιδιαίτερα όταν αυτά αποτελούσαν και τον «νούμερο ένα» στόχο των Ρώσων, ενώ επισήμαναν πως τα τανκ αυτά φαίνεται να έχουν τεχνικά προβλήματα στα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα.
Σε γενικές γραμμές αναφερόταν πως τα τανκ δεν ήταν κατάλληλα για την κατάσταση της Ουκρανίας, δεδομένου ότι η αεροπορική δύναμη και το πυροβολικό των Ρώσων «καθάριζαν» το πεδίο πριν αναλάβουν δράση τα άρματα μάχης και οι δυνάμεις του πεζικού.

Θέλει 128 F-16

Και ενώ ο Zelensky απορρίπτει τη συνδρομή των Abrams, υποστηρίζει πως η Ουκρανία θα χρειαστεί τουλάχιστον 128 μαχητικά αεροσκάφη F-16, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη ρωσική αεροπορία.
«Έτσι, μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε 128 αεριωθούμενα αεροσκάφη, δεν θα μπορούμε συγκριθούμε με τους Ρώσους στον ουρανό.
Σε κάθε περίπτωση, θα είναι δύσκολο» επισήμανε ο Zelensky.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάιο, οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να παρέχουν περίπου 85 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αλλά το χρονοδιάγραμμα για ορισμένες από αυτές τις παραδόσεις είναι ασαφές.
Τον Ιούνιο, το Politico ανέφερε, επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ότι η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο σχεδίαζαν να παραδώσουν περισσότερα από 60 F-16 στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι, αλλά η Ουκρανία δεν θα είχε πλήρη μοίρα εκπαιδευμένων πιλότοι μέχρι το τέλος του 2025.

Που είναι οι πιλότοι;

Μόνο 20 Ουκρανοί πιλότοι F-16 αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους μέχρι το τέλος του 2024, δηλαδή το ήμισυ του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία μιας μοίρας 20 αεροσκαφών.
Η Ουκρανία θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να εκπαιδεύσουν περισσότερους Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει χώρος για να δεχτούν περισσότερους πιλότους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης