Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Βενεζουέλα, στα όρια του εμφύλιου - 4 νεκροί σε διαδηλώσεις κατά Maduro - Νικήσαμε, λέει η αντιπολίτευση

Χάος στη Βενεζουέλα, στα όρια του εμφύλιου - 4 νεκροί σε διαδηλώσεις κατά Maduro - Νικήσαμε, λέει η αντιπολίτευση
Καταγράφηκαν 187 διαδηλώσεις σε 20 Πολιτείες - Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές
(upd 9) Στο χάος βυθίζεται και πάλι η Βενεζουέλα καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία κατά τις διαδηλώσεις κατά του Nicolas Maduro, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα επικράτησε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές διασφαλίζοντας μια τρίτη, συναπτή προεδρική θητεία.
Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα αμφισβητεί ανοιχτά η αντιπολίτευση, η οποία κάνει λόγο για εκλογική νοθεία, υποστηρίζοντας πως πέτυχε μη «αναστρέψιμη νίκη» λαμβάνοντας το 73% των ψήφων.
Τη νίκη Maduro αμφισβητούν επίσης ανεξάρτητοι δημοσκόποι, οι οποίοι χαρακτήρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα… απίθανο, τη στιγμή που τόσο η αντιπολίτευση όσο και ξένοι παρατηρητές ζητούν από την εκλογική επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα τους καταλόγους με τις ψήφους.

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει πως με καταμετρημένο το 80% των ψήφων ο Maduro επικράτησε με 51,2% των ψήφων έναντι 44,2% του Gonzalez.
Ωστόσο, δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα.
Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα αμφισβητεί η αντιπολίτευση, αναφέροντας πως έχει λάβει το 73% των ψήφων.

Νικήσαμε, έχουμε αποδείξεις

Είναι χαρακτηριστικό πως η Maria Corina Machado, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υποστήριξε πως μπορεί να αποδείξει τη νίκη του Edmundo Gonzalez.
«Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η Machado, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο Edmundo Gonzalez έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Nicolas Maduro 2,7 εκατομμύρια.
Πρόκειται για αριθμούς που είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς που ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE), βάσει των οποίων ο Maduro έλαβε 5,15 εκατ. ψήφους και ο Gonzalez 4,45 εκατ. ψήφους.

Στους 4 οι νεκροί

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την καταμέτρηση δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων
«Καταγράψαμε 44 τραυματίες και 3 θανάτους», έγραψε στην πλατφόρμα Χ η ΜΚΟ Encuesta nacional de hospitales, που ασχολείται με την κατάσταση των νοσοκομείων. Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην πολιτεία Aragua και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας. Η ΜΚΟ Foro penal έκανε λόγο για έναν νεκρό στην πολιτεία Yaracuy.
Στη συνοικία El Valle στο Καράκας αλλά και στην πόλη Maracay, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ στο Coro, πρωτεύουσα της Πολιτείας Falcon διαδηλωτές γκρέμισαν άγαλμα του Hugo Chavez.

215.jpg

216.jpg

Φόβοι για αιματοχυσία


Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε όλη τη Βενεζουέλα τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου στο Καράκας, με τον Gonzalez να προειδοποιεί για αιματοχυσία.
Από την πλευρά του ο Maduro υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές αμείβονται για να πραγματοποιηθούν επιθέσεις.
«Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και πώς να νικήσουμε αυτούς που είναι βίαιοι», είπε ο Maduro, τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας, Vladimir Padrino προειδοποίησε έτσι ώστε να μην επιτραπεί η επανάληψη των όσων δραματικών συνέβησαν το 2014, το 2017 και το 2019.

217.jpg

2222222.JPG

2222322.JPG

Δεν αναγνωρίζουν τη νίκη


Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής προστίθενται στον κατάλογο των χωρών που δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Maduro.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» τη νίκη του Maduro στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, καθώς όπως είπε, η αντιπολίτευση ήταν αυτή που τις κέρδισε καθαρά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εξωτερικών του Περού, το οποίο έδωσε εντολή στους διπλωμάτες της Βενεζουέλας που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα να εγκαταλείψουν την επικράτεια εντός 72 ωρών.
Το Περού μιλά για «αυθαίρετες αποφάσεις (...) του καθεστώτος της Βενεζουέλας».

Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη 31/7 ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα.
Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα• στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.

Προς νέο προσφυγικό κύμα

Ο πρόεδρος του Παναμά Jose Raul Mulino προέβλεψε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν, στα σύνορα της Κολομβίας με τη χώρα του, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ.
Όπως είπε, από την αρχή της χρονιάς, έχουν διασχίσει το επικίνδυνο τμήμα της ζούγκλας πάνω από 200.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν πολίτες της Βενεζουέλας.
«Νομίζω, παρότι ελπίζω να απατώμαι, ότι η ροή των πολιτών της Βενεζουέλας θα αυξηθεί, για τους προφανείς λόγους.
Πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να προστατεύσουμε τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και να επιτρέψουμε σε ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ να το κάνουν» υποστήριξε ο Mulino, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό της χώρας από τη Βενεζουέλα κι αναστέλλονται οι διμερείς σχέσεις.

12333.JPG

Η Ρωσία «βλέπει» τις ΗΠΑ πίσω από τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Οι διαδηλώσεις στο Καράκας μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής 28/7 χρηματοδοτούνται σίγουρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ουάσινκγκτον έχει τα δικά της συμφέροντα στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει την αντιπολίτευση της χώρας, δήλωσε στο Sputnik το μέλος της της ρωσικής Βουλής, Alexey Volotskov, ο οποίος έχει φθάσει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Φυσικά, πρόκειται σίγουρα για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, και τέτοιες ριζοσπαστικές απόψεις νέων, με χουλιγκάνους ανθρώπους που μπορεί να αναζητούν οικονομικό όφελος σε αυτό το θέμα: να πάρουν κάποια περιουσία, να σπάσουν κάτι και να κλέψουν», εκτιμά ο Ρώσος αξιωματούχος.
«Σήμερα, από τα παράθυρα του ξενοδοχείου μας, είδαμε πώς οι διαδηλωτές έπιασαν έναν αστυνομικό σε μια μοτοσικλέτα, τον γκρέμισαν, πήραν τη μοτοσυκλέτα και οδήγησαν από πάνω του. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι υπάρχει επίσης οικονομικό στοιχείο εδώ, δηλαδή, οι άνθρωποι σε αυτές τις ταραχές προσπαθούν να βρουν κάποιου είδους οικονομικό όφελος για τους εαυτούς τους. Ληστείες, πολλαπλασιαζόμενες με υποστήριξη, συνθήματα και χρηματοδότηση —δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε— του αμερικανικού κράτους, που έχει τα δικά του συμφέροντα εδώ και χρηματοδοτεί τόσο την αντιπολίτευση όσο και τις ταραχές που γινόμαστε αυτή τη στιγμή μάρτυρες», πρόσθεσε ο Ρώσος βουλευτής και παρατηρητής.
Οι εκδηλώσεις εξτρεμισμού στη Βενεζουέλα μετά τις εκλογές είναι μια σκηνοθετημένη ενέργεια και δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία, σημείωσε ο Alexey Volotskov.
Σημειώνεται πως η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Maria Corina Machado, στην οποία απαγορεύτηκε να είναι υποψήφια σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, έχει μακρά ιστορία με οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που ίδρυσε η ίδια, η Sumate, χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του National Endowment of Democracy.
Στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπήρξε μια μακρά δίκη για προδοσία εναντίον της Machado και τριών άλλων ηγετών της οργάνωσης Sumate. Σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκαλύφθηκαν από το Wikileaks το 2011, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε δημόσια και ιδιωτικά τη Sumate και ζήτησε σε άλλες χώρες να πιέσουν τη Βενεζουέλα να αποσύρει τις κατηγορίες.
Ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2005 περιέγραφε τα αποτελέσματα μιας συνάντησης μεταξύ του Ματσάντο και του τότε προέδρου των ΗΠΑ George Bush, λέγοντας ότι έδωσε στους αντιπάλους του τότε προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chavez μια «απαραίτητη ηθική ώθηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης