Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο βήμα κάνει ο Nouriel Roubini – Δημιουργεί ETF για όποιον βλέπει να έρχεται πόλεμος ή κραχ!

Το μεγάλο βήμα κάνει ο Nouriel Roubini – Δημιουργεί ETF για όποιον βλέπει να έρχεται πόλεμος ή κραχ!
Ο Roubini έχει αμφισβητήσει την παραδοσιακή επενδυτική προσέγγιση του χαρτοφυλακίου μετοχών/ομολογιών 60/40
Μετά από αρκετές δεκαετίες κατά τις οποίες ο Nouriel Roubini, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επίτιμος καθηγητής του Stern School of Business, προειδοποιούσε για τις ζοφερές εξελίξεις που περίμεναν τον κόσμο, ήρθε η ώρα να δείξει πως αυτές οι εκτιμήσεις μεταφράζονται σε οικονομικές αποδόσεις.
Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς οι ζοφερές του γνώσεις μεταφράζονται σε οικονομικές αποδόσεις καθώς ο Roubini, ο οποίος κέρδισε το παρατσούκλι του Dr Doom για την πρόβλεψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, στρέφεται στη διαχείριση χρημάτων για πρώτη φορά σε ηλικία 66 ετών.
Εκτός από τυχόν καθυστερημένα ρυθμιστικά προβλήματα, το ETF Atlas America θα εισαχθεί στις ΗΠΑ το φθινόπωρο με τον Roubini, επικεφαλής οικονομολόγο και συνιδρυτή της Atlas Capital Team με έδρα τις ΗΠΑ, έναν από τους τρεις διαχειριστές χαρτοφυλακίου.
«Καθοδηγώ τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μέσω των οικονομικών συμβούλων μου εδώ και δεκαετίες», είπε ο Roubini στους Financial Times.
«Αφού δημοσίευσα το Megathreats πριν από δύο χρόνια, συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια ποικιλία κινδύνων που αναδύονται, οι οποίοι είναι νέοι και διαφορετικοί και για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε», είπε σχετικά με το σκεπτικό του ETF.
Κατά τον τυπικό τρόπο του Roubini, αυτοί οι κίνδυνοι είναι σχεδόν πάρα πολλοί για να απαριθμηθούν.
Αρκεί να πούμε ότι περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται στον υψηλότερο πληθωρισμό, στην υποβάθμιση του δολαρίου, στην παγκόσμια αποδολαριοποίηση, στη σπανιότητα τροφίμων και πόρων, στην κλιματική αλλαγή, στις πανδημίες, στην πολιτική πόλωση, στους πολέμους, στους ψυχρούς πολέμους, στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και την τεχνητή νοημοσύνη.

Δεν ισχύουν οι παραδοσιακές επενδυτικές πρακτικές

Αυτή η νοοτροπία οδήγησε τον Roubini να αμφισβητήσει την παραδοσιακή επενδυτική προσέγγιση του χαρτοφυλακίου μετοχών/ομολογιών 60/40.
«Αν υποθέσουμε ότι οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών συσχετίζονται αρνητικά, λειτουργεί, εφόσον ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και σταθερός και δεν υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι», είπε ο Roubini.
«Όμως το 2022 ο S&P 500 υποχώρησε 15% και τα 10ετή ομόλογα μειώθηκαν κατά 20%.
Τα παραδοσιακά αμυντικά μέσα δεν ήταν καθόλου αμυντικά», είπε.

Η πρόταση

Η λύση της Atlas Capital είναι να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από βραχυπρόθεσμα ομόλογα (έως δύο χρόνια), τα οποία είναι λιγότερο εκτεθειμένα στον αυξανόμενο πληθωρισμό, παράλληλα με ένα «βελτιστοποιημένο καλάθι χαμηλών ή αρνητικά συσχετισμένων περιουσιακών στοιχείων», όπως ο χρυσός, τα καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα (Reits), τίτλους που προστατεύονται από τον πληθωρισμό και γεωργικά προϊόντα — θεωρούνται στρατηγικά σημαντικά «όταν η προσφορά τροφίμων απειλείται από το κλίμα και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις».
Ο Roubini υποστήριξε ότι το ETF δεν ήταν προϊόν αντιστάθμισης κινδύνου, με το backtesting να δείχνει ότι η στρατηγική «τα πάει καλά σε καλές στιγμές», καθώς και σε κακές στιγμές.
Το έγγραφο κατάθεσης αναφέρεται σε «μέτριες» αποδόσεις, τις οποίες ο Roubini εκθέτει ως «πολύ καλύτερες από τις αποδόσεις σταθερού εισοδήματος» με «πολύ λιγότερη αστάθεια» από τις μετοχές, χωρίς απώλεια χρημάτων κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μαύρου κύκνου.
Ωστόσο, ο Roubini και οι συνάδελφοί του δεν αρκούνται να το προωθήσουν ως απλώς ένα επενδυτικό όχημα.
Το βλέπουν επίσης ως πρωτοβουλία δημόσιας πολιτικής, παρόμοια με το Σχέδιο Μάρσαλ, που έχει σχεδιαστεί για να «ενισχύει την αμερικανική οικονομική σταθερότητα και να διασφαλίζει τη μελλοντική ευημερία».
«Θέλουμε να επενδύσουμε στην ανοικοδόμηση των υποδομών των ΗΠΑ.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια, να ανανεώσουμε την παραγωγή πράσινων μετάλλων και σπάνιων γαιών», είπε ο Roubini.
Αυτό το θέμα της ανοικοδόμησης είναι σχετικό με το προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο Reit του ETF.
Η άποψη του Roubini είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει μέρη όπως η παράκτια Φλόριντα και το Τέξας σχεδόν μη κατοικήσιμα, ιδιαίτερα καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρουν την κάλυψη και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει στο κενό.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μαζική μετανάστευση στη Βόρεια Αμερική και ότι η μαζική μετανάστευση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων», έχει αναφέρει.
Ο Roubini είπε ότι η μετακίνηση «μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων» από όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο στο Όστιν και το Μαϊάμι κατά τη διάρκεια του Covid οδήγησε σε «μεταβολές 15-20%» στις τιμές των ακινήτων.
Ωστόσο, «σε ένα σενάριο ακραίας κλιματικής αλλαγής έως και το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βόρειας Αμερικής θα χρειαστεί να μετακινηθεί.
Κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκλωβιστούν σε μέρη που είναι πολύ υγρά, πολύ ζεστά ή πολύ εκτεθειμένα σε τυφώνες και δασικές πυρκαγιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης