Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κλειδί της επικράτησης στο νερό – Τα υποβρύχια Type της Κίνας με πυραύλους stealth που την εδραιώνουν στα στενά της Ταϊβάν και τρομάζουν τις ΗΠΑ

Το κλειδί της επικράτησης στο νερό – Τα υποβρύχια Type της Κίνας με πυραύλους stealth που την εδραιώνουν στα στενά της Ταϊβάν και τρομάζουν τις ΗΠΑ

Η κρυφή εκτόξευση ενός προηγμένου υποβρυχίου από την Κίνα υπογραμμίζει την κλιμακούμενη προσπάθειά της για υποβρύχια κυριαρχία

Σχετικά Άρθρα
Ένα νέο υποβρύχιο που παρήγγειλε το Πολεμικό Ναυτικό του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) μπαίνει σε λειτουργία σε άγνωστη ημερομηνία.
Το υποβρύχιο έχει ονομαστεί Type 039C από τα ξένα μέσα.
Η κρυφή εκτόξευση ενός προηγμένου υποβρυχίου από την Κίνα υπογραμμίζει την κλιμακούμενη προσπάθειά της για υποβρύχια κυριαρχία στα ολοένα και πιο τεταμένα νερά του Στενού της Ταϊβάν και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Αυτό το μήνα, το Naval News ανέφερε ότι ένα κινεζικό ναυπηγείο στη Γουχάν ξεκίνησε ένα νέο προηγμένο μη πυρηνικό υποβρύχιο, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στις ναυτικές δυνατότητες της Κίνας.
Το Naval News αναφέρει ότι το υποβρύχιο, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τους προκατόχους του και διαθέτει καινοτόμα πηδάλια μορφής Χ, αποκαλύφθηκε από τον εμπειρογνώμονα του ναυτικού Tom Shugart τον Ιούλιο μετά την εκτόξευση που δεν είχε δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο του 2024.
Είναι σημαντικό ότι η πηγή λέει ότι το σκάφος μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) για πυραύλους, ένα χαρακτηριστικό ασυνήθιστο στα μη πυρηνικά υποβρύχια.
Αυτή η προσθήκη θα μπορούσε ενδεχομένως να εξοπλίσει το υποβρύχιο με βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων ή πυραύλους χερσαίας επίθεσης, ενισχύοντας τις δυνατότητες μάχης του.
Το Naval News αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του υποβρυχίου υποδηλώνει ότι είναι ένα παράγωγο της κατηγορίας Type-039A-C Yuan, που βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό – Ναυτικό (PLA-N).
Η έκθεση αναφέρει ότι η μυστικότητα γύρω από την εκτόξευση και τις δυνατότητες του υποβρυχίου αντικατοπτρίζει τη διακριτική προσέγγιση της Κίνας στις στρατιωτικές προόδους.
Το Naval News αναφέρει ότι η εμφάνιση αυτού του υποβρυχίου, εάν επιβεβαιωθεί ότι διαθέτει VLS, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την αντίληψη ότι η συμβατική δύναμη υποβρυχίων της Κίνας έχει μόνο τοπική σημασία, υποδηλώνοντας ένα πιθανό άλμα στην εμβέλεια που θα προσθέσει στην αυξανόμενη ναυτική δύναμη της Κίνας.

Αλλάζει την ισορροπία

Ο ταχέως αναπτυσσόμενος συμβατικός στόλος υποβρυχίων της Κίνας της επιτρέπει να πραγματοποιεί περίπλοκους αποκλεισμούς και πρώτα χτυπήματα, αλλάζοντας πιθανώς την ισορροπία σε μια σύγκρουση στην Ταϊβάν και περιπλέκοντας τη συμμαχική επέμβαση.
Σε μια έκθεση του Ινστιτούτου Baker αυτό το μήνα, οι Gabriel Collins και Andrew Erickson αναφέρουν ότι τα συμβατικά υποβρύχια της Κίνας θα διαδραμάτιζαν κρίσιμο ρόλο στην καθιέρωση θαλάσσιου ελέγχου και στην άσκηση στρατηγικής πίεσης στην Ταϊβάν και τους συμμάχους της σε μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν.
Οι Collins και Erickson προτείνουν ότι τα κρυφά υποβρύχια θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για την απομόνωση της Ταϊβάν και την αποτροπή ξένων παρεμβάσεων, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την ασφάλεια των γραμμών επικοινωνίας.
Λένε ότι τα κινεζικά υποβρύχια θα μπορούσαν να διαταράξουν την κίνηση ανεφοδιασμού της Ταϊβάν και να ενισχύσουν τη στρατηγική της κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD), καθιστώντας δυσκολότερη την αποτελεσματική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στα στενά της Ταϊβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης