Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στο ΝΑΤΟ, αμηχανία στις ΗΠΑ - Σκόνη από τους Ρώσους το πρώτο F 16 των Ουκρανών - Zakharova: Θα τα διαλύσουμε όλα

Τρόμος στο ΝΑΤΟ, αμηχανία στις ΗΠΑ  - Σκόνη από τους Ρώσους το πρώτο F 16 των Ουκρανών - Zakharova: Θα τα διαλύσουμε όλα
Αμηχανία προκαλεί στις ΗΠΑ η πρώτη απώλεια F16 για τους Ουκρανούς -  Ρωτήστε το Κίεβο, λέει το Πεντάγωνο - Παγωμένη η ουκρανική διοίκηση - Ψέματα τα περί συντριβής καταγγέλλει βουλευτής στην Ουκρανία
(upd 8) Πανικός προκλήθηκε στο ΝΑΤΟ με την επιβεβαίωση της είδησης πως το πρώτο ουκρανικό μαχητικό F-16 που έδωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία στην Ουκρανία συνετρίβη τη Δευτέρα (26/8), σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους αμερικανικής κατασκευής στην εμπόλεμη χώρα.
Την απώλεια του αεροσκάφους και του πιλότου επιβεβαίωσε και η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
«Ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexey Mes, σκοτώθηκε», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία στο Telegram.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς ο πιλότος σκοτώθηκε σε μάχη στις 26 Αυγούστου.
Το CNN ανέφερε ότι ο Mes είχε λάβει εκπαίδευση για να πετά με το F-16.
Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει πως ο πιλότος σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος συνετρίβη.
Η πηγή είπε στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι η συντριβή του F-16 προκλήθηκε από λάθος του πιλότου.
Νωρίτερα, αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία έχασε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 που της δόθηκε από χώρα του ΝΑΤ.Ο
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε και η συντριβή πιθανότατα οφείλεται σε λάθος του πιλότου.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει στο TASS, όταν ρωτήθηκε για αναφορές ότι η Ουκρανία έχασε ένα αεροσκάφος F-16.
Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά, αν και το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου πυραυλικού μπαράζ που συγκλόνισε την Ουκρανία τη Δευτέρα (26/8) είπε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα αεροσκάφη για πρώτη φορά σε μάχη για να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια των επιδρομών αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με τον παράνομο πρόεδρο του Κιέβου Volodymyr Zelensky..
alexey_mes.jpg
Αμηχανία στις ΗΠΑ για τη συντριβή του αεροσκάφους: Ρωτήστε την Ουκρανία για τα αίτια της πτώσης

Η Ουάσιγκτον δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για βοήθεια από την Ουκρανία μετά την απώλεια του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους F-16 που δόθηκε από χώρα του ΝΑΤΟ, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh.
ανακατευθύνοντας την ερώτηση για την απώλεια του αεροσκάφους στις ουκρανικές αρχές.
Η Singh αρνήθηκε επίσης να πει πόσα αεροσκάφη F-16 έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.
Η είδηση ότι ένα από τα λίγα F-16 της Ουκρανίας καταστράφηκε είναι ένα σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, το οποίο είχε ζητήσει τα αεροσκάφη μήνες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δώσει τελικά το πράσινο φως στις ευρωπαϊκές χώρες να μεταφέρουν τα αεροσκάφη.
Το Κίεβο ήλπιζε ότι το δυτικό αεροσκάφος θα έδινε στις δυνάμεις του μία σημαντική ανάσα στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα για να καταρρίψει εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους και να βοηθήσει στην προστασία των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.
Ωστόσο τα F16 είναι ευάλωτα απέναντι στους πυραύλους της ρωσικής αεράμυνας και αποτελούν στόχο υψηλής αξίας για τις δυνάμεις της Μόσχας.
Ο Zelensky ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου ότι το πρώτο από τα 80 F-16 που είχαν υποσχεθεί οι δυτικές χώρες είχε φτάσει στην Ουκρανία.
Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν έδωσε αριθμούς, αλλά ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε πως έφτασαν συνολικά έξι αεροσκάφη και η Ουκρανία έχει έξι πιλότους εκπαιδευμένους για να τα πετάξουν.
zelensky_f16_1.jpg

Zakharova: Θα καταστρέφονται συνεχώς

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova είχε δηλώσει πως
τα μαχητικά F – 16 δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου και θα καταστρέφονται συνεχώς από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Capture_214.JPG

Bezuglaya ( Βουλευτής Ουκρανίας): Ψέματα τα περί συντριβής - Το F -16 καταρρίφθηκε κατά λάθος από … Patriot

Το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος F-16, που παραδόθηκε στην Ουκρανία νωρίτερα το 2024, καταρρίφθηκε κατά λάθος από ουκρανικό σύστημα αεράμυνας Patriot, ισχυρίστηκε η Ουκρανή βουλευτής Maryana Bezuglaya.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το F-16 του Ουκρανού πιλότου Alexey ‘Moonfish’ Mes καταρρίφθηκε από το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων», έγραψε στο Telegram.
Η βουλευτής επέκρινε την Πολεμική Αεροπορία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επειδή περιέγραψε ψευδώς το περιστατικό ως «συντριβή».
«Η κουλτούρα του ψέματος στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και σε άλλα ανώτερα στρατιωτικά αρχηγεία, οδηγεί στο γεγονός ότι το σύστημα διαχείρισης στρατιωτικών αποφάσεων δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται και μάλιστα καταρρέει, όπως συμβαίνει και στις άλλες κατευθύνσεις», έγραψε.
Σύμφωνα με τα λόγια της, κανένας από τους στρατηγούς δεν τιμωρήθηκε για το περιστατικό που οδήγησε στην απώλεια τόσο του αεροσκάφους όσο και του πιλότου του.

Η ουκρανική γκάφα με τα F16

Η Ουκρανία έκανε μία πρωτοφανή γκάφα αποκαλύπτοντας το αεροδρόμιο ανάπτυξης των F16.
Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Mykola Oleschuk δημοσίευσε τα πλάνα των ξένων μαχητικών που ήταν κρυμμένα σε υπόστεγα στις επίσημες πηγές του ουκρανικού στρατού.
Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έκαναν μια ανάλυση και αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον μερικά από τα αεροσκάφη F-16 που παρέχονται από το ΝΑΤΟ αναπτύσσονται στη Δυτική Ουκρανία.
Το αναγνωρισμένο αεροδρόμιο βρίσκεται στην Kolomyia στην περιοχή Ivano-Frankivsk (πρώην Stanyslaviv), σχεδόν 800 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή.
Ο ουκρανικός στρατός κατασκεύασε καταφύγια από σκυρόδεμα για τα F-16, ενώ η μεγαλύτερη αεροπορική ομάδα της Ουκρανίας είχε αναπτυχθεί σε αυτό το αεροδρόμιο.

airplanes.jpg

Οι ίδιοι αποκάλυψαν τη θέση των μαχητικών F-16 στο Ivano - Frankivsk

Διάφορες αναφορές ισχυρίστηκαν ότι το Κίεβο ανέπτυξε τα πρώτα 10 αεροσκάφη του σε δυτικές περιοχές της χώρας σε μια προσπάθεια να τα κρύψει από τα ρωσικά πλήγματα.
Ωστόσο, Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι οι αναφορές MSM και η «τυχαία» διαρροή τοποθεσίας του F-16 θα μπορούσαν να στοχεύουν στη διαβεβαίωση του ρωσικού στρατού ότι τα μαχητικά του ΝΑΤΟ είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία και δεν θα ξεκινούσαν επιχειρήσεις από στρατιωτικά αεροδρόμια του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

ivano.jpg

Στην πραγματικότητα, τα F-16 μπορεί να κρύβονται στο έδαφος των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και να εξαπολύουν χτυπήματα με πυραύλους ΝΑΤΟ από στρατιωτικά αεροδρόμια του ΝΑΤΟ, καθιστώντας τα νόμιμους στόχους για ρωσικά πλήγματα.
Στις 26/8, την επίμαχη ημερομηνία δηλαδή ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, συγκεκριμένα στο Ivano-Frankivsk.

H  απόφαση για τη μεταφορά των F-16 έχει πολιτική σκοπιμότητα, όχι επιχειρησιακό σκεπτικό

Σύμφωνα με την αντιπτέραρχο εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski, η μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία είναι ένα πυροτέχνημα των ΗΠΑ με σκοπό τη δημιουργία πολιτικής σύγχυσης στη Ρωσία, με άλλα λόγια ένας ανώφελος αντιπερισπασμός.
Ουδεμία σχέση έχει η παραδοσή τους με την απόκτηση κάποιου επιχειρησιακού πλεονεκτήματος για το καθεστώς του Κιέβου.
Κι εξηγεί αναλυτικά τους λόγους:
Πρώτον, η παράδοση ευρωπαϊκών παλαιότερων μοντέλων F-16 έχει σχεδιαστεί άμεσα για την εκκαθάριση του ... stock και συνακόλουθα την πυροδότηση ... νέων αγορών αμερικανικών οπλικών συστημάτων από κράτη εντός και εκτός ΝΑΤΟ.
«Δεύτερον, τα μηνύματα γύρω από τα F-16 είναι τέτοια που έχουν γίνει κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία, και ως εκ τούτου, η αποστολή αυτών των πλατφορμών στην Ουκρανία μεταφέρει το μέτωπο της μάχης στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, αυξάνει τη ζημιά για το Κίεβο πριν από μια αναπόφευκτη συμφωνία ειρήνης και δημιουργεί περαιτέρω φόβο στην Ευρώπη.
Αυτός μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για το «δώρο» των F-16», επισήμανε η πρώην ανώτατη αξιωματικός εξυπονοώντας ότι η διασπορά ηθικο-πολεμικού πανικού στην Ευρώπη, θα ωθήσει τα κράτη της σε περισσότερες εξοπλιστικές αγορές από τις ΗΠΑ.
Τρίτον, ενώ τα μοντέλα F-16 A και B, κοινά στις ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις, δεν μπορούν να φέρουν τις πυρηνικές βόμβες B-61 όπως έχουν σχεδιαστεί, μπορούν όμως να χρησιμεύσουν ως «δολώματα» ή «θυσίες» για να κλιμακώσουν σκόπιμα τη σύγκρουση, σύμφωνα με την Kwiatkowski.
«Για να σωθεί η επιρροή τους και οι παρασκηνιακοί ελιγμοί των ΗΠΑ, -ιδίως ενόσω πλησιάζουμε σε εκλογές που πιθανότατα θα ανατρέψουν την κυβέρνηση Biden- η σύγχυση γύρω από τα F-16 και τα υποτιθέμενα πυρηνικά θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την πραγματική χρήση πυρηνικού όπλου κάπου μέσα ή κοντά στην Ουκρανία και τα πρώην εδάφη της», κατέληξε η στρατιωτική αναλυτής, εκθέτοντας την τακτική των Ηνωμένων Πολιτείων, που φυσικά δεν αγνοούν διόλου στη Μόσχα.

Τα συμπεράσματα από την πρώτη απώλεια F-16

Είναι πιθανό οι αμερικανικές αναφορές για συντριβή να είναι ψεύτικες με σκοπό να κρύψουν την αλήθεια της κατάρριψης.
Δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι ρωσικά χτυπήματα ακριβείας θα μπορούσαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο και να καταστρέψουν το πρώτο δυτικό αεροσκάφος.
Από την άλλη πλευρά, εάν οι αμερικανικές αναφορές είναι αληθινές, η απώλεια ενός από τα λίγα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα λάθους αποκαλύπτει την ελλιπή εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. Τα μαχητικά F-16 δεν μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο.
Παρατείνουν μόνο την αγωνία της Ουκρανίας, αλλά το ΝΑΤΟ δεν σταματά τις προκλήσεις.
Η Ολλανδική Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι το Άμστερνταμ δεν περιορίζει τη χρήση των μαχητικών F-16 που μεταφέρονται στην Ουκρανία στον χώρο πάνω από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

wsj_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης