Η ανατολική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ωστόσο ο στρατιωτικός της ηγέτης, ο Khalifa Haftar, ελέγχει τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης
«Οι πολιτοφυλακές απειλούν και τρομοκρατούν το τραπεζικό προσωπικό και μερικές φορές απαγάγουν τα παιδιά και τους συγγενείς τους για να τους αναγκάσουν να πάνε στη δουλειά τους», είπε ο Sadiq σε τηλεφωνική συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα την Παρασκευή (30/8/2024).
Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, η οποία ελέγχει δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το πετρέλαιο, βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας πολιτικής κρίσης που έπληξε μια χώρα γεμάτη σύγκρουση μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου ηγέτη Muammar Gaddafi, που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011, η οποία είναι τώρα μοιρασμένη σε δύο αντίπαλες διοικήσεις στα ανατολικά και δυτικά.
Αυτή η τελευταία διαμάχη μεταξύ των δύο διοικήσεων κλιμακώθηκε τη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός της Τρίπολης Abdul Hamid Dbeibah, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στη δυτική Λιβύη, προσπάθησε να απομακρύνει τον al-Kabir, στέλνοντας μια αντιπροσωπεία για να αναλάβει την κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, οι εντάσεις μεταξύ των δύο ανδρών αυξάνονταν.
Ο al–Kabir είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «διέθετε υπερβολικές δαπάνες και ζωγράφισε μια παραπλανητικά «ρόδινη» εικόνα της οικονομίας στις ομιλίες του».
Οι επικριτές του κυβερνήτη τον κατηγόρησαν για κακή διαχείριση των εσόδων από το πετρέλαιο.
Η ανατολική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ωστόσο ο στρατιωτικός της ηγέτης, ο Khalifa Haftar, ελέγχει τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης.
Ο Al-Kabir είπε στους FT ότι οι προσπάθειες του Dbeibah να τον αντικαταστήσει ήταν παράνομες και παραβίασαν τις συμφωνίες των Ηνωμένων Εθνών για τους διορισμούς ηγεσίας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Σχόλια αναγνωστών