Ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης και ο φόβος για το σκάσιμο της «φούσκας»
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διεξήγαγε την πρώτη της συναλλαγή ομολόγων του Δημοσίου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες πραγματοποιώντας ανοιχτές αγορές των ειδικών τίτλων - και αυτό σήμανε συναγερμό στην παγκόσμια αγορά χρέους.
Αυτό ήταν μια αντίδραση στους φόβους πρόκλησης μιας φούσκας στην αγορά χρέους της χώρας εν μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων με τους εν λόγω τίτλους καθώς οι επενδυτές αναμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα.
Σε μια πολυαναμενόμενη κίνηση από τους ειδικούς στην νομισματική πολιτική χρησιμοποίησε ένα νομισματικό εργαλείο για να ενισχύσει τον έλεγχο στην εγχώρια αγορά ομολόγων και στη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Σε μια διαδικτυακή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 30 Αυγούστου, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι αγόρασε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του δημοσίου και πούλησε μακροπρόθεσμα ομόλογα - μια καθαρή αγορά 100 δισεκατομμυρίων γιουάν (14,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) - για να «εκπληρώσει τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σχέδιο για τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας .
Η κίνηση ακολούθησε τα σχόλια του διοικητή της τράπεζας Pan Gongsheng σχετικά με την αναγκαιότητα των «διευρυμένων νομισματικών πολιτικών» ως μέσον για τη σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων σε κρατικά μέσα ενημέρωσης και ομιλίας σε πρόσφατο συμπόσιο.
«Πρέπει να υιοθετήσουμε μια υποστηρικτική στάση στη νομισματική πολιτική, να ενισχύσουμε τις αντικυκλικές προσαρμογές και να αυξήσουμε τη χρηματοοικονομική στήριξη για την πραγματική οικονομία μέσω μιας ποικιλίας εργαλείων πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pan σε ένα κοινό οικονομολόγων και επικεφαλής κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο πρωταρχικός σκοπός της αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής είναι να διαχειριστεί τις επιπτώσεις των διακυμάνσεων των χρηματοπιστωτικών αγορών στην οικονομία.
Αυτού του είδους οι πολιτικές είναι γνωστές ως αυτόματοι σταθεροποιητές.
Χρησιμοποιούνται επί παραδείγματι για να υπάρξει όφελος από τον πλούτο που παράγεται σε μια ισχυρή οικονομία και να μετριάσουν την επίδραση μιας αδύναμης αγοράς, ώστε η χώρα να μην πέσει σε ύφεση.
Ο όγκος των εκδόσεων χρέους
Τα σχέδια της Κίνας να εκδώσει κρατικά ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από το τέλος του έτους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρή διόρθωση της τιμής των ομολόγων της χώρας, σύμφωνα με στελέχη Κεντρικής Τράπεζας και να σκάσει μια «φούσκα» στην αγορά χρέους.
Η προειδοποίηση αυτή αφορά τη φρενήρη ζήτηση που ανέβασε τις τιμές των κινεζικών 10ετών ομολόγων της κεντρικής κυβέρνησης, ωθώντας τις αποδόσεις κάτω από το 2,2% και οδηγώντας τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να προειδοποιήσει ότι μια ξαφνική πτώση των αποδύσεων θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωση από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση είχε ακόμη εκδώσει λίγο περισσότερο από το ήμισυ της προγραμματισμένης ποσόστωσής της για το 2024 για την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας ομολόγων , με συνολικά περίπου 2,68 τρισ. γιουάν (376 δισεκατομμύρια δολάρια) ακόμα να εκκρεμούν.
«Όταν αυτές οι εκδόσεις ομολόγων της κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών, λόγω δημοσιονομικών απαιτήσεων, θα εκτιναχθεί έως το τέλος του έτους, ο όγκος είναι τρισεκατομμύρια.
Ο εφιάλτης της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank
Η πιθανότητα σημαντικής αντιστροφής των αποδόσεων είναι πολύ υψηλή», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην κεντρική τράπεζα.
Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας έχει οδηγήσει σε αύξηση της έκδοσης ομολόγων τα τελευταία χρόνια.
Αυτά περιλαμβάνουν ειδικά ομόλογα τοπικής αυτοδιοίκησης — τα έσοδα των οποίων χρησιμοποιούνται από περιφερειακές αρχές για έργα και επενδύσεις, καθώς και ειδικά κρατικά ομόλογα μεγάλης διάρκειας που χρησιμοποιούνται για την τόνωση της οικονομίας.
Παρά τη σχεδιαζόμενη αυξημένη έκδοση χρέους, οι υποτονικές οικονομικές προοπτικές και η αδύναμη χρηματιστηριακή αγορά έχουν οδηγήσει τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών τραπεζών, να σωρεύουν κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών ότι η αγορά βρίσκεται σε περιοχή... εκδήλωσης φούσκας.
Η απόδοση 10 ετών τίτλων έφτασε στο χαμηλό όλων των εποχών στο 2,12% αυτόν τον μήνα.
Η PBoC έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για τα επενδυτικά κεφάλαια με μόχλευση που φορτώνονται με τα ομόλογα και τον κίνδυνο κατάρρευσης παρόμοιας με την Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, εάν οι τράπεζες αγοράσουν ομόλογα με μεγάλες λήξεις και στη συνέχεια αντιστραφει η καμπύλη.
Βραχυπρόθεσμα και μακροπόθεσμα επιτόκια
Να σημειωθεί ότι ο ρόλος των επιτοκίων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, είναι μείζονος σημασίας για την διατήρησή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επειδή τα μεν βραχυπρόθεσμα επιτόκια αποτελούν το βασικό εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής, τα δε μακροπρόθεσμα ενσωματώνουν τις προσδοκίες της αγοράς για το ύψος των επιτοκίων και την εξέλιξη του πληθωρισμού στο μέλλον και αποτυπώνουν το μέγεθος κινδύνου (risk premium) που αφορά το νόμισμα στο οποίο είναι εκπεφρασμένα τα κυβερνητικά ομόλογα.
«Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχουν αποκλίνει από ένα εύλογο εύρος και δείχνουν μια τάση προς τη διαμόρφωση μιας ‘’φούσκας’’ στην αγορά», δήλωσε ο Xu Zhong, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Χρηματοοικονομικής Αγοράς, ενός οργανισμού υπό την PBoC, σύμφωνα με την εφημερίδα της κεντρικής τράπεζας, Financial News.
Ο φόβος για τις αποδόσεις
Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας από τον Ιούλιο δείχνουν ότι, η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη εκδώσει περίπου 2,1 τρισεκατομμύρια γιουάν από το ετήσιο ποσό των ειδικών ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν είχε ακόμη εκδώσει 582 δισεκατομμύρια γιουάν - από το σύνολο 1 τρισεκατομμυρίου γιεν - ομολόγων εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας της κεντρικής κυβέρνησης.
Αυτό έχει δημιουργήσει μια προοπτική πιθανών νέων εκδόσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων, προειδοποίησαν στελέχη της κεντρική τράπεζα.
«Αρχικά, όλοι περίμεναν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και των ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης θα αυξάνονταν με εκδόσεις μεγάλης κλίμακας», επισήμανε στέλεχος της κεντρικής τράπεζας στους Financial Times.
Αλλά το άτομο είπε ότι «διάφοροι παράγοντες» είχαν εμποδίσει αυτή την εξέλιξη.
Τώρα υπήρχε μια «ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης» που ανεβάζει τις τιμές.
«Όταν αυτές οι [νέες εκδόσεις ομολόγων] αρχίσουν να γίνονται και μπει στο παιχνίδι το Υπουργείο Οικονομικών, με την προσφορά και τη ζήτηση εξισορροπείται και όταν έρθει το μεγάλο short, δεν θα αντιστραφεί η αγορά;» επισημαίνει η ίδια πηγή.
«Μπορείτε να καταλάβετε γιατί η κεντρική τράπεζα να υπενθυμίζει στους ανθρώπους και να τους καθοδηγεί να αντιμετωπίζουν ορθολογικά τόσο μεγάλους κινδύνους;».
Οι αναλυτές λένε ότι υπάρχει επίσης βαθύτερος κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εάν η καμπύλη αποδόσεων μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσων ομολόγων ισοπεδωθεί υπερβολικά, επειδή αυτό θα ασκούσε πίεση στην δυνατότητα των κρατικών τραπεζών της Κίνας να αποκομίσουν κέρδη.
Η PBoC αναμορφώνει τη νομισματική της εργαλειοθήκη φέτος, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ενός νέου επιτοκίου αναφοράς και της προσαρμογής του μηχανισμού μετάδοσης της επιτοκιακής πολιτικής ασκώντας μεγαλύτερη επιρροή στην αναπτυσσόμενη αγορά ομολόγων.
Η κίνηση ακολουθεί μια μετατόπιση της τραπεζικής ρευστότητας από δάνεια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα.
Ωστόσο, ο Yang Yewei, αναλυτής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Guosen Securities, σημείωσε ότι η PBoC ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις εάν υιοθετούσε έλεγχο καμπύλης αποδόσεων παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούσαν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αυστραλίας την περασμένη δεκαετία.
Ο Yang είπε ότι οι ξένες ρυθμιστικές αρχές χρησιμοποιούσαν συνήθως τον έλεγχο της καμπύλης για να περιορίσουν τις αποδόσεις ενώ η PBoC προσπαθούσε να ορίσει ένα κατώτατο όριο.
«Υπάρχει μικρό προηγούμενο για αυτή την πρακτική», είπε ο Yang.
Επιπλέον, η αγορά ομολόγων της Κίνας δεν είχε το βάθος για να υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση στη νομισματική πολιτική, με επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι ισοδυναμούσε μόνο με το 65% του ΑΕΠ σε σύγκριση με πολύ υψηλότερα επίπεδα στο εξωτερικό, σημειώνεο ο Haibin Zhu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην JPMorgan.
Η PBoC προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τη νομισματική πολιτική χρησιμοποιώντας τα επιτόκια για τον έλεγχο της δημιουργίας πιστώσεων αντί για τον άμεσο έλεγχο της ποσότητας της πίστωσης.
«Αργά ή γρήγορα [η αλλαγή στη νομισματική πολιτική] θα έρθει», σημείωσε ο Zhu, αλλά πρόσθεσε ότι η μετάβαση βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και θα είναι μια μακρά διαδικασία.
«Η πρόκληση είναι ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να μην είναι τόσο ομαλή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε ότι η PBoC λαμβάνει μέτρα για να ελέγξει τις καμπύλες αποδόσεων των ομολόγων της κεντρικής κυβέρνησης — στις οποίες οι συναλλαγές αντανακλούν πολύ ασθενή εμπιστοσύνη στην αγορά και αυξανόμενους κινδύνους».
Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, αλλά οι λεπτομέρειες της ομιλίας του Pan αποκαλύφθηκαν μόνο την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024 στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας.
«Η PBOC θα μελετήσει και θα προετοιμάσει διευρυμένα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και θα ενισχύσει τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών για να παγιώσει και να ενισχύσει τη δυναμική για οικονομική ανάκαμψη», είπε ο Pan.
Oι Κινέζοι καταναλωτές πατάνε φρένο;
H παρέμβαση της PBOC έρχεται καθώς τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας από το δεύτερο τρίμηνο και τον Ιούλιο απέτυχαν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ετήσιου στόχου ανάπτυξης της χώρας «περίπου 5 %», τον οποίο το Πεκίνο επανέλαβε ότι θα επιτύχει τον περασμένο μήνα.
Την Πέμπτη (29/8), η επενδυτική τράπεζα UBS αναθεώρησε πτωτικά τη πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας για το 2024 στο 4,6% από 4,9% και μείωσε την εκτίμηση για την επέκταση του επόμενου έτους κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 4%, επικαλούμενη «μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση των ακινήτων που δεν έχει φτάσει ακόμη στο κάτω μέρος»/
Η PBOC ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη (29/8) ότι αγόρασε 400 δισεκατομμύρια γιουάν 10ετών και 15ετών ειδικών κρατικών ομολόγων από δραστηριότητες ανοικτής αγοράς, που πουλήθηκαν αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών σε ορισμένες τράπεζες νωρίτερα αυτό το μήνα με λήξη του ίδιου ποσού .
Αν και αυτό ήταν μια συνέχιση της μετακύλισης χρέους και δεν ενίσχυσε άμεσα τη ρευστότητα – και παρόμοιες πράξεις διεξήχθησαν το 2022 και το 2017 – οι αναλυτές αναμένουν ότι θα έρθουν περισσότερα υποστηρικτικά μέτρα.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε νομισματική χαλάρωση στο μέλλον, καθώς η οικονομία δεν έχει ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Ding Shuang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Standard Chartered Bank, προβλέποντας περικοπές στους δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Με βάση τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, οι εξωτερικοί περιορισμοί στις μειώσεις των επιτοκίων της PBOC είχαν επίσης χαλαρώσει, πρόσθεσε ο Ding.
«Η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα η έκδοση ειδικών ομολόγων και η αποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων τους, είναι πιο κρίσιμη», είπε, «καθώς παρέχει σχετικά ταχύτερη στήριξη στην οικονομία».
Η κερδοσκοπία σε αυτό το μέτωπο οδήγησε σε μια επιστροφή για τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την υπεράκτια ισοτιμία να φτάνει στο υψηλό του 2024 στο 7,07 μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (30/8).
www.bankingnews.gr
Αυτό ήταν μια αντίδραση στους φόβους πρόκλησης μιας φούσκας στην αγορά χρέους της χώρας εν μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων με τους εν λόγω τίτλους καθώς οι επενδυτές αναμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα.
Σε μια πολυαναμενόμενη κίνηση από τους ειδικούς στην νομισματική πολιτική χρησιμοποίησε ένα νομισματικό εργαλείο για να ενισχύσει τον έλεγχο στην εγχώρια αγορά ομολόγων και στη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Σε μια διαδικτυακή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 30 Αυγούστου, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι αγόρασε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του δημοσίου και πούλησε μακροπρόθεσμα ομόλογα - μια καθαρή αγορά 100 δισεκατομμυρίων γιουάν (14,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) - για να «εκπληρώσει τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σχέδιο για τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας .
Η κίνηση ακολούθησε τα σχόλια του διοικητή της τράπεζας Pan Gongsheng σχετικά με την αναγκαιότητα των «διευρυμένων νομισματικών πολιτικών» ως μέσον για τη σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων σε κρατικά μέσα ενημέρωσης και ομιλίας σε πρόσφατο συμπόσιο.
«Πρέπει να υιοθετήσουμε μια υποστηρικτική στάση στη νομισματική πολιτική, να ενισχύσουμε τις αντικυκλικές προσαρμογές και να αυξήσουμε τη χρηματοοικονομική στήριξη για την πραγματική οικονομία μέσω μιας ποικιλίας εργαλείων πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pan σε ένα κοινό οικονομολόγων και επικεφαλής κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο πρωταρχικός σκοπός της αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής είναι να διαχειριστεί τις επιπτώσεις των διακυμάνσεων των χρηματοπιστωτικών αγορών στην οικονομία.
Αυτού του είδους οι πολιτικές είναι γνωστές ως αυτόματοι σταθεροποιητές.
Χρησιμοποιούνται επί παραδείγματι για να υπάρξει όφελος από τον πλούτο που παράγεται σε μια ισχυρή οικονομία και να μετριάσουν την επίδραση μιας αδύναμης αγοράς, ώστε η χώρα να μην πέσει σε ύφεση.
Ο όγκος των εκδόσεων χρέους
Τα σχέδια της Κίνας να εκδώσει κρατικά ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από το τέλος του έτους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρή διόρθωση της τιμής των ομολόγων της χώρας, σύμφωνα με στελέχη Κεντρικής Τράπεζας και να σκάσει μια «φούσκα» στην αγορά χρέους.
Η προειδοποίηση αυτή αφορά τη φρενήρη ζήτηση που ανέβασε τις τιμές των κινεζικών 10ετών ομολόγων της κεντρικής κυβέρνησης, ωθώντας τις αποδόσεις κάτω από το 2,2% και οδηγώντας τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να προειδοποιήσει ότι μια ξαφνική πτώση των αποδύσεων θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωση από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση είχε ακόμη εκδώσει λίγο περισσότερο από το ήμισυ της προγραμματισμένης ποσόστωσής της για το 2024 για την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας ομολόγων , με συνολικά περίπου 2,68 τρισ. γιουάν (376 δισεκατομμύρια δολάρια) ακόμα να εκκρεμούν.
«Όταν αυτές οι εκδόσεις ομολόγων της κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών, λόγω δημοσιονομικών απαιτήσεων, θα εκτιναχθεί έως το τέλος του έτους, ο όγκος είναι τρισεκατομμύρια.
Ο εφιάλτης της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank
Η πιθανότητα σημαντικής αντιστροφής των αποδόσεων είναι πολύ υψηλή», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην κεντρική τράπεζα.
Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας έχει οδηγήσει σε αύξηση της έκδοσης ομολόγων τα τελευταία χρόνια.
Αυτά περιλαμβάνουν ειδικά ομόλογα τοπικής αυτοδιοίκησης — τα έσοδα των οποίων χρησιμοποιούνται από περιφερειακές αρχές για έργα και επενδύσεις, καθώς και ειδικά κρατικά ομόλογα μεγάλης διάρκειας που χρησιμοποιούνται για την τόνωση της οικονομίας.
Παρά τη σχεδιαζόμενη αυξημένη έκδοση χρέους, οι υποτονικές οικονομικές προοπτικές και η αδύναμη χρηματιστηριακή αγορά έχουν οδηγήσει τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών τραπεζών, να σωρεύουν κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών ότι η αγορά βρίσκεται σε περιοχή... εκδήλωσης φούσκας.
Η απόδοση 10 ετών τίτλων έφτασε στο χαμηλό όλων των εποχών στο 2,12% αυτόν τον μήνα.
Η PBoC έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για τα επενδυτικά κεφάλαια με μόχλευση που φορτώνονται με τα ομόλογα και τον κίνδυνο κατάρρευσης παρόμοιας με την Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, εάν οι τράπεζες αγοράσουν ομόλογα με μεγάλες λήξεις και στη συνέχεια αντιστραφει η καμπύλη.
Βραχυπρόθεσμα και μακροπόθεσμα επιτόκια
Να σημειωθεί ότι ο ρόλος των επιτοκίων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, είναι μείζονος σημασίας για την διατήρησή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επειδή τα μεν βραχυπρόθεσμα επιτόκια αποτελούν το βασικό εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής, τα δε μακροπρόθεσμα ενσωματώνουν τις προσδοκίες της αγοράς για το ύψος των επιτοκίων και την εξέλιξη του πληθωρισμού στο μέλλον και αποτυπώνουν το μέγεθος κινδύνου (risk premium) που αφορά το νόμισμα στο οποίο είναι εκπεφρασμένα τα κυβερνητικά ομόλογα.
«Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχουν αποκλίνει από ένα εύλογο εύρος και δείχνουν μια τάση προς τη διαμόρφωση μιας ‘’φούσκας’’ στην αγορά», δήλωσε ο Xu Zhong, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Χρηματοοικονομικής Αγοράς, ενός οργανισμού υπό την PBoC, σύμφωνα με την εφημερίδα της κεντρικής τράπεζας, Financial News.
Ο φόβος για τις αποδόσεις
Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας από τον Ιούλιο δείχνουν ότι, η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη εκδώσει περίπου 2,1 τρισεκατομμύρια γιουάν από το ετήσιο ποσό των ειδικών ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν είχε ακόμη εκδώσει 582 δισεκατομμύρια γιουάν - από το σύνολο 1 τρισεκατομμυρίου γιεν - ομολόγων εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας της κεντρικής κυβέρνησης.
Αυτό έχει δημιουργήσει μια προοπτική πιθανών νέων εκδόσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων, προειδοποίησαν στελέχη της κεντρική τράπεζα.
«Αρχικά, όλοι περίμεναν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και των ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης θα αυξάνονταν με εκδόσεις μεγάλης κλίμακας», επισήμανε στέλεχος της κεντρικής τράπεζας στους Financial Times.
Αλλά το άτομο είπε ότι «διάφοροι παράγοντες» είχαν εμποδίσει αυτή την εξέλιξη.
Τώρα υπήρχε μια «ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης» που ανεβάζει τις τιμές.
«Όταν αυτές οι [νέες εκδόσεις ομολόγων] αρχίσουν να γίνονται και μπει στο παιχνίδι το Υπουργείο Οικονομικών, με την προσφορά και τη ζήτηση εξισορροπείται και όταν έρθει το μεγάλο short, δεν θα αντιστραφεί η αγορά;» επισημαίνει η ίδια πηγή.
«Μπορείτε να καταλάβετε γιατί η κεντρική τράπεζα να υπενθυμίζει στους ανθρώπους και να τους καθοδηγεί να αντιμετωπίζουν ορθολογικά τόσο μεγάλους κινδύνους;».
Οι αναλυτές λένε ότι υπάρχει επίσης βαθύτερος κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εάν η καμπύλη αποδόσεων μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσων ομολόγων ισοπεδωθεί υπερβολικά, επειδή αυτό θα ασκούσε πίεση στην δυνατότητα των κρατικών τραπεζών της Κίνας να αποκομίσουν κέρδη.
Η PBoC αναμορφώνει τη νομισματική της εργαλειοθήκη φέτος, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ενός νέου επιτοκίου αναφοράς και της προσαρμογής του μηχανισμού μετάδοσης της επιτοκιακής πολιτικής ασκώντας μεγαλύτερη επιρροή στην αναπτυσσόμενη αγορά ομολόγων.
Η κίνηση ακολουθεί μια μετατόπιση της τραπεζικής ρευστότητας από δάνεια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα.
Ωστόσο, ο Yang Yewei, αναλυτής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Guosen Securities, σημείωσε ότι η PBoC ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις εάν υιοθετούσε έλεγχο καμπύλης αποδόσεων παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούσαν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αυστραλίας την περασμένη δεκαετία.
Ο Yang είπε ότι οι ξένες ρυθμιστικές αρχές χρησιμοποιούσαν συνήθως τον έλεγχο της καμπύλης για να περιορίσουν τις αποδόσεις ενώ η PBoC προσπαθούσε να ορίσει ένα κατώτατο όριο.
«Υπάρχει μικρό προηγούμενο για αυτή την πρακτική», είπε ο Yang.
Επιπλέον, η αγορά ομολόγων της Κίνας δεν είχε το βάθος για να υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση στη νομισματική πολιτική, με επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι ισοδυναμούσε μόνο με το 65% του ΑΕΠ σε σύγκριση με πολύ υψηλότερα επίπεδα στο εξωτερικό, σημειώνεο ο Haibin Zhu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην JPMorgan.
Η PBoC προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τη νομισματική πολιτική χρησιμοποιώντας τα επιτόκια για τον έλεγχο της δημιουργίας πιστώσεων αντί για τον άμεσο έλεγχο της ποσότητας της πίστωσης.
«Αργά ή γρήγορα [η αλλαγή στη νομισματική πολιτική] θα έρθει», σημείωσε ο Zhu, αλλά πρόσθεσε ότι η μετάβαση βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και θα είναι μια μακρά διαδικασία.
«Η πρόκληση είναι ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να μην είναι τόσο ομαλή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε ότι η PBoC λαμβάνει μέτρα για να ελέγξει τις καμπύλες αποδόσεων των ομολόγων της κεντρικής κυβέρνησης — στις οποίες οι συναλλαγές αντανακλούν πολύ ασθενή εμπιστοσύνη στην αγορά και αυξανόμενους κινδύνους».
Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, αλλά οι λεπτομέρειες της ομιλίας του Pan αποκαλύφθηκαν μόνο την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024 στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας.
«Η PBOC θα μελετήσει και θα προετοιμάσει διευρυμένα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και θα ενισχύσει τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών για να παγιώσει και να ενισχύσει τη δυναμική για οικονομική ανάκαμψη», είπε ο Pan.
Oι Κινέζοι καταναλωτές πατάνε φρένο;
H παρέμβαση της PBOC έρχεται καθώς τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας από το δεύτερο τρίμηνο και τον Ιούλιο απέτυχαν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ετήσιου στόχου ανάπτυξης της χώρας «περίπου 5 %», τον οποίο το Πεκίνο επανέλαβε ότι θα επιτύχει τον περασμένο μήνα.
Την Πέμπτη (29/8), η επενδυτική τράπεζα UBS αναθεώρησε πτωτικά τη πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας για το 2024 στο 4,6% από 4,9% και μείωσε την εκτίμηση για την επέκταση του επόμενου έτους κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 4%, επικαλούμενη «μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση των ακινήτων που δεν έχει φτάσει ακόμη στο κάτω μέρος»/
Η PBOC ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη (29/8) ότι αγόρασε 400 δισεκατομμύρια γιουάν 10ετών και 15ετών ειδικών κρατικών ομολόγων από δραστηριότητες ανοικτής αγοράς, που πουλήθηκαν αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών σε ορισμένες τράπεζες νωρίτερα αυτό το μήνα με λήξη του ίδιου ποσού .
Αν και αυτό ήταν μια συνέχιση της μετακύλισης χρέους και δεν ενίσχυσε άμεσα τη ρευστότητα – και παρόμοιες πράξεις διεξήχθησαν το 2022 και το 2017 – οι αναλυτές αναμένουν ότι θα έρθουν περισσότερα υποστηρικτικά μέτρα.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε νομισματική χαλάρωση στο μέλλον, καθώς η οικονομία δεν έχει ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Ding Shuang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Standard Chartered Bank, προβλέποντας περικοπές στους δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Με βάση τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, οι εξωτερικοί περιορισμοί στις μειώσεις των επιτοκίων της PBOC είχαν επίσης χαλαρώσει, πρόσθεσε ο Ding.
«Η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα η έκδοση ειδικών ομολόγων και η αποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων τους, είναι πιο κρίσιμη», είπε, «καθώς παρέχει σχετικά ταχύτερη στήριξη στην οικονομία».
Η κερδοσκοπία σε αυτό το μέτωπο οδήγησε σε μια επιστροφή για τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την υπεράκτια ισοτιμία να φτάνει στο υψηλό του 2024 στο 7,07 μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (30/8).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών