Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία - Θρίαμβος AfD σε Θουριγγία, δεύτερο σε Σαξονία λόγω Ουκρανίας, οικονομίας

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία - Θρίαμβος AfD σε Θουριγγία, δεύτερο σε Σαξονία λόγω Ουκρανίας, οικονομίας
Οι Γερμανοί στρέφονται μαζικά στο AfD που τάσσεται κατά της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Ο θρίαμβος του AfD προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Scholz που χάνει τη νομιμοποίησή της
(upd8) Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στη Γερμανία καθώς οι πολίτες της χώρας ζητούν απεμπλοκή από την πολεμική περιπέτεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τερματισμό της ενεργειακής κρίσης και το κυριότερο… ειρήνη.
Για τον λόγο αυτό στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (1/9/2024) στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας στράφηκαν μαζικά στο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που έχει ταχθεί με σαφήνεια κατά του πολέμου της Ουκρανίας και της συμμετοχής της χώρας τους με υπέρογκες δαπάνες και εξοπλισμό.
Το AfD πέτυχε έναν ανεπάληπτο εκλογικό θρίαμβο που προκαλεί κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, που χάνει τη νομιμοποίησή του ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, που μπορεί να κρύβουν τεράστιες εκπλήξεις. 

Bloomberg: Αμφισβητούν τον Scholz μετά τον θρίαμβο AfD σε Θουριγγία, Σαξονία

Για βαρύ πλήγμα στον καγκελάριο Olaf Scholz και στην κυβέρνηση του στον απόηχο του εκλογικού θριάμβου του AfD στις τοπικές εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία κάνει λόγο το Bloomberg.
«Τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν άλλο ένα βαρύ πλήγμα για τον Scholz και τη βαθιά αντιδημοφιλή κυβέρνησή του και υπογράμμισαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους» επισημαίνει το Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι λόγω της στασιμότητας της γερμανικής οικονομίας και της ανησυχίας για το μεταναστευτικό, τα ποσοστά του κυβερνώντος συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), Πράσινοι και Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα FDP) «έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ».
Όπως αναφέρεται, ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και «η έλλειψη επενδύσεων σε βασικές υποδομές τις τελευταίες δεκαετίες άφησε μια κληρονομιά που δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Σύμφωνα με το Bloomberg, το πλήγμα που δέχθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Σαξονία και στη Θουριγγία «θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές» και επίσης «να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν ο Scholz είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβριο έτος».

Θρίαμβος AfD στη Θουριγγία
 
Στη Θουριγγία το AfD αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με ποσοστό 32,8% πετυχαίνοντας άνοδο σχεδόν 10%, σύμφωνα με την πρόβλεψη αποτελέσματος.
Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 23,6% ενώ εντυπωσιακή αρχή έκανε το κόμμα της Sahra Wagenknecht με σχεδόν 16% η οποία αποχώρησε από το Die Linke, που υποχώρησε στο 13,1%. 
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 6% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 3,2% και 1,1% αντίστοιχα.
1_779.JPG
Εφόσον τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώσουν αυτά τα ποσοστά, τότε το AfD πρόκειται να λάβει 32 από τις συνολικά 88 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου, αφήνοντας πίσω το CDU με 23 έδρες.
Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδεικνύεται το κόμμα της Sahra Wagenknecht με 15 έδρες.
.2_569.JPG

Δεύτερο με 40 έδρες στη Σαξονία

Ενισχυμένο το AfD και στη Σαξονία που έδωσε μάχη για την πρώτη θέση με το CDU.
Το γερμανικό εθνικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 30,6% έναντι 31,9% των Χριστιανοδημοκρατών.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Wagenknecht με 11,8%.
876_1.JPG
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το CDU αναμένεται να λάβει 41 έδρες έναντι 40 εδρών που πρόκειται να λάβει το AfD.
Τεράστια είναι η πτώση της δύναμης του αριστερού Die Linke, το οποίο εκτιμάται ότι θα χάσει τουλάχιστον 8 έδρες αλλά και των Πρασίνων, οι οποίοι θα υποχωρήσουν από τις 12 έδρες που είχαν, στις 7.
877_2.JPG

Εικόνα κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού

Έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές και η υψηλή συμμετοχή των Γερμανών πολιτών στις κάλπες των κρατιδίων, δείχνει τον υψηλό βαθμό δυσαρέσκειας με τις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης Scholz.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά και των τριών κομμάτων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (SPD, Πράσινοι, FDP) παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης.
Και τα τρία κόμματα μαζί δεν συγκεντρώνουν ούτε 15%
Ενδεικτική είναι μάλιστα η πορεία των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών στη Σαξονία, τα οποία από 19,1% στις εκλογές του 1990, έχουν υποχωρήσει πλέον στο 7,3%.
225.png
Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά ίσως υπάρξει έκπληξη

Ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολος και στα δύο κρατίδια, γιατί τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με το AfD.
Η έκπληξη ίσως προέλθει από τη Wagenknecht, η οποία υιοθετεί σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και τάσσεται αναφανδόν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ίδια έχει δηλώσει ότι το πρώτο της κριτήριο στις συζητήσεις για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης θα είναι η στάση των άλλων κομμάτων στον πόλεμο και η συμμετοχή της Γερμανίας σε αυτόν.
Το αποτέλεσμα και στα δύο κρατίδια φέρνει μια ιστορική ανατροπή στη Γερμανία.
Για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα κόμμα από τον εθνικό χώρο θα πλειοψηφεί σε Κοινοβούλιο κρατιδίου.

germany_2.JPG
Το CDU απορρίπτει κάθε συνεργασία με το AfD σε Θουριγγία – Σαξονία

Ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας, Carsten Linnemann, απέρριψε το ενδεχόμενο το κόμμα του να σχηματίσει συνασπισμό με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά τις εκλογές στα ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας.
«Μιλάμε πολύ, πολύ ξεκάθαρα για αυτό», είπε ο Linnemann στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, απαντώντας αρνητικά σε αντίστοιχη ερώτηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το CDU θα σχηματίσει πλέον κυβερνήσεις με τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου.
Ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας και βασικός υποψήφιος του CDU Michael Kretschmer πιστεύει ότι το κόμμα του είναι ικανό να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.
«Δεν θα είναι εύκολο», παραδέχτηκε ο Kretschmer.
«Αλλά ένα πράγμα είναι αλήθεια: χάρη σε πολυάριθμες συζητήσεις και την επιθυμία να κάνουμε κάτι για αυτή τη χώρα, ίσως είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση στη Σαξονία που θα υπηρετεί τη χώρα και θα προχωρήσει με ταπεινότητα», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός.

Σοκαρισμένη η κυβέρνηση Scholz από τη συντριβή σε Θουριγγία και Σαξονία – Χάνει τη νομιμοποίησή της

Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Θουριγγία και Σαξονία, πυροδοτούν αντιδράσεις και σε κεντρικό επίπεδο.
Ο αντιπρόεδρος του FDP Wolfgang Kubicki δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» έχασε την νομιμοποίησή του, τονίζοντας ότι «όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει κατ' αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα οικονομίας Frank Schäffler έκανε λόγο για «αποτέλεσμα - καταστροφή» για την κυβέρνηση Scholz, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD Kevin Kühnert επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του, τους Πράσινους και το FDP.
«Θα υπάρξουν συζητήσεις για το μελλοντικό έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Το θέμα είναι το SPD να μην επιτρέπει να τον ξεγελούν κόμματα τα οποία οι ψηφοφόροι πέταξαν έξω από τα κοινοβούλια συντρίβοντάς τα», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του CDU, ο γενικός γραμματέας Carsten Linnemann επιτέθηκε στην Sahra Wagenknecht χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης