Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Αγγλοσάξονες χάνουν τη… Σαξονία και ο Scholz την εξουσία – Ιστορικό λάθος η υποστήριξη της Ουκρανίας

Οι Αγγλοσάξονες χάνουν τη… Σαξονία και ο Scholz την εξουσία – Ιστορικό λάθος η υποστήριξη της Ουκρανίας
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Olaf Scholz δέχτηκε ένα συντριπτικό πλήγμα από δύο μη συστημικά κόμματα από αντίθετες πλευρές του ιδεολογικού φάσματος, αλλά με διακύβευμα κατά της Ουκρανίας
«Οι εχθροί της Δημοκρατίας και οι φίλοι του Putin» κερδίζουν - αυτό είναι το αποτέλεσμα των εκλογών για τα κρατικά κοινοβούλια (Landtags) της Σαξονίας και της Θουριγγίας στην Ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με την Katrin Goering-Eckardt, αντιπρόεδρο της Bundestag από την Κόμμα των Πρασίνων.
Το χειρότερο όνειρο τους έγινε πραγματικότητα!
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Olaf Scholz δέχτηκε ένα συντριπτικό πλήγμα από δύο μη συστημικά κόμματα από αντίθετες πλευρές του ιδεολογικού φάσματος.
Δεν είναι πλέον σίγουρο ότι σε αυτές τις συνθήκες ο συνασπισμός, που στερήθηκε την εντολή εμπιστοσύνης, θα επιβιώσει μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε ένα χρόνο.
Το κύριο κόμμα που θριάμβευσε ήταν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), την οποία τα κατεστημένα κόμματα προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως «υπερδεξιό» και ακόμη και «φασιστικό».
Πήρε μια αρκετά σίγουρη πρώτη θέση στις εκλογές στη Θουριγγία, λαμβάνοντας το ένα τρίτο των ψήφων.
Αυτή είναι η πρώτη νίκη για ένα δεξιό κόμμα στη μεταπολεμική Γερμανία.
Στις εκλογές στη Σαξονία, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, μόνο ένα ποσοστό πίσω από τη νικήτρια, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Η ταπείνωση του Scholz

Αυτή η επιτυχία της Εναλλακτικής συμβαίνει στο πλαίσιο της ολικής κατάρρευσης και των τριών κομμάτων που περιλαμβάνονται στον ομοσπονδιακό συνασπισμό.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με επικεφαλής τον Καγκελάριο, όχι μόνο έχασε, αλλά έλαβε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στις πολιτειακές εκλογές - 6% των ψηφοφόρων στη Θουριγγία.
Και οι Πράσινοι δεν ξεπέρασαν καθόλου το φράγμα εισόδου, λαμβάνοντας ένα ταπεινωτικό αποτέλεσμα 3%.
Ταυτόχρονα, όλοι αποκαλούν την Ένωση Sara Wagenknecht (SSV) άλλον νικητή των εκλογών, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια.
Και τώρα η τύχη των συνασπισμών εξαρτάται από τον αρχηγό αυτού του κόμματος.
Είναι περίεργο το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η Wagenknecht δήλωσε ότι η βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί η πολιτική της δύναμη σε οποιονδήποτε συνασπισμό θα ήταν η συμφωνία των εταίρων να σταματήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανί .
Και ακόμη και τότε, οι ηγέτες των κυρίαρχων κομμάτων στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας ξαφνικά μετατράπηκαν σε «ειρηνιστές», δηλώνοντας ότι ήθελαν ειρήνη στην Ουκρανία.
Αμέσως, ο Dietmar Woidke (SPD), πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου , όπου θα διεξαχθούν εκλογές σε τρεις εβδομάδες, είπε: «Πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος».
Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Bodo Ramelow (Αριστερά) ζήτησε «να μιλήσουμε λιγότερο για τις προμήθειες όπλων και περισσότερο για τους δρόμους προς την ειρήνη».
Και ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Michael Kretschmer (CDU) δήλωσε ότι θέλει να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
Ας δούμε τώρα πόσο θα επηρεάσουν αυτές οι δηλώσεις τη θέση της Wagenknecht.
Και δεδομένου ότι το Alternative υποστηρίζει επίσης κατηγορηματικά τη διακοπή των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, η επιτυχία αυτού του κόμματος και του SSV προκάλεσε πραγματική υστερία μεταξύ των ρωσοφοβικών δυνάμεων.
Ο γνωστός προπαγανδιστής της Bild Julian Röpke, αθροίζοντας τα αποτελέσματα αυτών των δυνάμεων, κατέληξε σε ένα τρομακτικό συμπέρασμα: «Το 59% για τα κόμματα υπέρ του Κρεμλίνου στις εκλογές στη γερμανική Θουριγγία έχει χαθεί».

Ο ρόλος της Ουκρανίας

Η υστερία των μισητών της Ρωσίας υποκινήθηκε από τον επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία, Björn Heke, ο οποίος έφτασε προκλητικά στο εκλογικό κέντρο με ένα ρωσικό Niva .
Ένα τέτοιο ανοιχτό τρολάρισμα, φυσικά, ενέτεινε τις κραυγές για «νίκη για τους φίλους του Putin».
Ταυτόχρονα, πρέπει να καταλάβουμε: η προσθήκη των ψήφων για την «Εναλλακτική» και το SSV δείχνει πραγματικά τη διάθεση της κοινωνίας της Ανατολικής Γερμανίας, αλλά δεν σημαίνει καθόλου την έλευση «φιλορωσικών» δυνάμεων στην εξουσία.
Το έργο της Sarah Wagenknecht σχεδιάστηκε ακριβώς ως άμεσος ανταγωνιστής του "Alternative" από την αριστερή πλευρά.
Και παρεμπιπτόντως, αρχικά το mainstream αντιλήφθηκε τη δημιουργία αυτού του σωματείου αρκετά θετικά, ελπίζοντας με τη βοήθειά του να αφαιρέσει ψήφους τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά.
Οι εφημερίδες εξέφρασαν μάλιστα την ελπίδα ότι θα μπορούσε να γίνει ένα «θαυματουργό φάρμακο κατά του AfD».
Ωστόσο, προς έκπληξη του κατεστημένου, το SSV έγινε διέξοδος για όλους όσους ήταν δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές του Scholz, αλλά φοβούνταν τη νίκη των «φασιστών» (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «Εναλλακτική» παρουσιάστηκε και παρουσιάζεται στα ΜΜΕ ως τέτοιο).
Και αυτός είναι ο λόγος που η Wagenknecht αρνείται κατηγορηματικά την πιθανότητα αποκλεισμού με το AfD, παρά το γεγονός ότι αυτά τα κόμματα ενώνονται με μια κοινή προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην παράνομη μετανάστευση.
Απλώς μια τέτοια συμμαχία θα θάψει αμέσως το σχέδιο CER και δεν θα της αφήσει καμία ευκαιρία στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Τι ακολουθεί;

Τώρα θα ξεκινήσει η επίπονη διαδικασία σχηματισμού συνασπισμών και στα δύο κράτη της πρώην ΛΔΓ.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει την αδυναμία αποκλεισμού με την Εναλλακτική, θα πρέπει να επιδιώξουν συμμαχία με τη Wagenknecht.
Και πάλι, όλοι θα πρέπει να θυμούνται τη σιδερένια απαίτησή της να σταματήσει η συνεργασία με την Ουκρανία.
Όπως και να έχει, οι εκλογές δεν άφησαν κανένα λιθαράκι στον συνασπισμό του Scholz.
Οι ψηφοφόροι στην Ανατολική Γερμανία έδειξαν ξεκάθαρα τη στάση τους απέναντι στις πολιτικές του Καγκελαρίου και του «πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου».
Οι μικρότεροι εταίροι του στο συνασπισμό αντιμετωπίζουν τώρα ένα ζήτημα επιβίωσης.
Οι Πράσινοι, οι οποίοι κάποτε ηγούνταν του ειρηνιστικού κινήματος στη Γερμανία και τώρα είναι το πιο επιθετικό κόμμα στον συνασπισμό, έχουν σαφώς χάσει το βασικό τους εκλογικό σώμα.
Και αν δεν ελέγχουν τις δικές τους πολιτικές, μπορεί απλώς να σαρωθούν τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Η κρίση της κυβέρνησης Scholz προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους συμμάχους της.
«Οι μέρες του Καγκελαρίου είναι μετρημένες», γράφει με ανησυχία η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph .
Ο αγγλοσαξονικός κόσμος συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι έχανε το αναπόσπαστο μέρος του - τη Σαξονία.
Και σαφώς δεν ξέρει ακόμη τι να κάνει γι' αυτό και πώς να σταματήσει αυτές τις τάσεις που τρομάζουν το ευρωπαϊκό κατεστημένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης