Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Σάπιο το καθεστώς Zelensky - Ντόμινο παραιτήσεων υπουργών λόγω διαφθοράς, εκτός και ο ΥΠΕΞ, D. Kuleba

Ουκρανία: Σάπιο το καθεστώς Zelensky - Ντόμινο παραιτήσεων υπουργών λόγω διαφθοράς, εκτός και ο ΥΠΕΞ, D. Kuleba
Η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το 40% της παραγωγικής της ικανότητας υδροηλεκτρικής ενέργειας και περίπου το 80% της παραγόμενης θερμικής ισχύος υπό την επίβλεψη του Kudrytsky  - Παραιτήσεις 4 υπουργών και του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας (SPFU) - Η δήλωση με αιχμες των Kudrytskyi και Kharchenko
(Διαρκές upd) Έντονη οσμή διαφθοράς πνίγει το καθεστώς Zelensky στην Ουκρανία καθώς την ώρα που έχει καταστραφεί το ενεργειακό της δίκτυο, τα δυτικά χρήματα για τα έργα υποδομής φαίνεται να διασπαθίζονται από τους εκλεκτούς.
Το κύμα διαφθοράς αποκαλύφθηκε όταν το εποπτικό συμβούλιο της Ukrenergo - του κρατικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας – «αποκεφάλισε» τον επικεφαλής της Volodymyr Kudrytsky, το βράδυ της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2023 προκειμένου να τον αντικαταστήσει με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Oleksiy Brekht
Ούτε το γραφείο του Volodymyr Zelensky ούτε το υπουργείο Ενέργειας έχουν σχολιάσει την απόλυση του άλλοτε εκλεκτού του καθεστώτος.
Ωστόσο, ακόμη και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, βουλευτές αλλά και ξένοι που ενισχύουν το Κίεβο έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για αυτά τα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς που τις τελευταίες ώρες έχουν πυροδοτήσει ντόμινο παραιτήσεων υπουργών, με τελευταίο τον υπουργό Εξωτερικών, Dmitry Kuleba.
Πάντως και σε μια προσπάθεια να καλύψει τη δυσοσμία της διαφθοράς, το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι παραιτήσεις - καρατομήσεις εντάσσονται σε έναν ευρύ ανασχηματισμό που αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, ενόψει των δύσκολων μηνών που ακολουθούν.

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmitry Kuleba

Την παραίτηση του από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας υπέβαλε ο Dmitry Kuleba.
Δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS αναφέρει ότι ο Kuleba γνωστοποίησε με επιστολή του στην ουκρανική Βουλή την παραίτηση του.
Την εξέλιξη αυτή είχε ήδη προδικάσει ο Ουκρανός βουλευτής Alexei Goncharenko, ο οποίος είχε αναφέρει πως ο Dmitry Kuleba θα είναι ο επόμενος υπουργός που θα υποβάλει την παραίτησή του λόγω... διαφθοράς.
«Του έχουν ήδη δώσει χαρτί και στυλό» είπε ο Ουκρανός βουλευτής Alexei Goncharenko.

Zakharova (Ρωσία) για παραίτηση Kuleba: Το φθινόπωρο τα φύλλα πέφτουν, τα κλαδιά εκτίθενται…

Με την φράση «το φθινόπωρο, τα φύλλα πέφτουν και τα κλαδιά εκτίθενται»
σχολίασε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmitry Kuleba η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ο Kuleba έστειλε επιστολή παραίτησης στην ουκρανική Βουλή.
Ο Kuleba ανέλαβε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας τον Μάρτιο του 2020 σε ηλικία μόλις 38 ετών, αποτελώντας τον νεότερο ΥΠΕΞ στην ιστορία της Ουκρανίας.
Η παραίτηση του αποδίδεται στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση Zelensky.
Ο Ουκρανός βουλευτής Alexei Goncharenko υποστήριξε ότι ο Kuleba θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον Πρώτο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrey Sibiga ή από τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του αρχηγού του κράτους, Mykola Tochytsky.


H δημοσιοποίηση του σκανδάλου έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Alexander Kamyshin, ο υπουργός Δικαιοσύνης Denys Maliuska και ο υπουργός Οικολογίας Ruslan Strilets υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ανέφερε ο πρόεδρος Ruslan Stefanchuk στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο Vitalii Koval, επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας (SPFU), υπέβαλε επίσης την παραίτησή του.
Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky απέλυσε και τον αναπληρωτή επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας, Rostyslav Shurma, ο οποίος είναι απο τους στενότερους συνεργάτες. 
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός υπεύθυνση για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη Iryna Vereshchuk επίσης υπέβαλε την παραίτησή της στους βουλευτές, δήλωσε ο Ruslan Stefanchuk, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.
«Η υποβολή της παραίτησης θα εξεταστεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της ολομέλειας», έγραψε στο Facebook
Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε νωρίτερα ο βουλευτής της Verkhovna Rada, Yaroslav Zheleznyak, στο Telegram, ο υπουργός Εξωτερικών Kuleba ενδέχεται να τεθεί εκτός κυβέρνησης.
Τόνισε ότι αυτοί, όπως και οι επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Οικολογίας, «θα απολυθούν».

Εκτός το μισό υπουργικό συμβούλιο - Το παρασκήνιο και οι αντικαταστάτες 

Οι λόγοι των παραιτήσεων δεν διευκρινίστηκαν.
Η είδηση ήρθε μετά από μήνες δημοσιευμάτων για πιθανή αντικατάσταση αρκετών Ουκρανών υπουργών.
Ο επικεφαλής του Κόμματος Υπηρέτης του Λαού David Arakhamia δήλωσε ότι ο επικείμενοςανασχηματισμός θα επηρεάσει περισσότερο από το μισό κυβερνητικό επιτελείο.
«Αύριο είναι η μέρα των παραιτήσεων και η επόμενη μέρα των διορισμών», πρόσθεσε.
Ο Maliuska υπηρέτησε ως υπουργός από τον Αύγουστο του 2019, λίγο μετά την έναρξη της θητείας του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Ο πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων Ukrzaliznytsia, Kamyshin, διορίστηκε υπουργός τον Νοέμβριο του 2023.
Ο Strilets βρίσκεται στη θέση του από τον Απρίλιο του 2022.
Ο Stefanishyna υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση από τον Ιούνιο του 2020.
Στις αρχές Ιουλίου, η Ukrainska Pravda ανέφερε, επικαλούμενη πηγές της προεδρικής ομάδας, ότι ο Zelensky εξέταξε το ενδεχόμενο να απολύσει τον πρωθυπουργό Denys Shmyhal, ο οποίος βρίσκεται στην θέση αυτή από το 2020.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, οι πιθανοί αντικαταστάτες του Shmyhal ήταν η Yulia Svyridenko, η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, ή ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος του ουκρανικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz.
Ο Zelensky είπε τον Μάρτιο του 2024 ότι οι Ουκρανοί μπορούν να περιμένουν περισσότερους ανασχηματισμούς της κυβέρνησης στο μέλλον, μετά από αναταραχή του στενού του κύκλου.
Ο Υπουργός Υποδομών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για την Ανασυγκρότηση Oleksandr Kubrakov και ο υπουργός Γεωργίας Mykola Solskyi απολύθηκαν στη συνέχεια τον Μάιο.

Volodymyr Kudrytsky: Η απόλυση είχε πολιτικά κίνητρα και ήταν αβάσιμη - Ήθελαν να προσλαμβάνουμε άτομα του καθεστώτος

«Από τις πρώτες ημέρες της εργασίας μας στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ukrenergo, αισθανθήκαμε πολιτική πίεση και παρατηρήσαμε συνεχείς προσπάθειες να παρακάμψουμε τον διαγωνισμό για να διορίσουμε άτομα των οποίων τα επαγγελματικά προσόντα ήταν αμφισβητήσιμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους Volodymyr Kudrytskyi και ο Oleksandr Kharchenko στις 3 Σεπτεμβρίου.
«Από τις πρώτες ημέρες της εργασίας μας στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ukrenergo, αισθανθήκαμε πολιτική πίεση και παρατηρήσαμε συνεχείς προσπάθειες να παρακάμψουμε τις τυπικές διαδικασίες για να διορίσουμε άτομα των οποίων τα επαγγελματικά προσόντα ήταν αμφισβητήσιμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», ανέφερε η δήλωσή τους.
Ο Oleksandr Kharchenko, διευθύνων σύμβουλος του Ερευνητικού Κέντρου Ενεργειακής Βιομηχανίας, επισήμανε ότι η απόλυση είναι πολύ πιθανό να διαβρώσει την εμπιστοσύνη με τους διεθνείς εταίρους.
«Πιστεύω ότι η κύρια συνέπεια θα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, και αυτό σημαίνει ότι η ουκρανική ενεργειακή βιομηχανία θα χάσει ένα τεράστιο μέρος της διεθνούς υποστήριξης.
Η Ukrenergo ήταν ένα βασικό σημείο εστίασης για τη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης για την επισκευή της ουκρανικής ενεργειακής ικανότητας που υπέστη ζημιά ή καταστράφηκε», είπε ο Kharchenko.
«Τώρα αυτό το σημείο θα σπάσει και σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να χάσουμε μεγάλη υποστήριξη βραχυπρόθεσμα».
Την είδηση ακολούθησαν αναφορές ότι άλλοι κορυφαίοι υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας μετά από μήνες εικασιών για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Ο Kudrytskyi είπε στο Reuters ότι «η απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου να με απολύσει δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια των υποσταθμών της Ukrenergo».
«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά περισσότερα από 60 καταφύγια κατά των drones έχουν κατασκευαστεί στους υποσταθμούς της Ukrenergo, σχεδόν σε κάθε υποσταθμό», πρόσθεσε.

Βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις από ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς

Σε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Denys Shmygal που είδαν τα μέσα ενημέρωσης, οι ξένοι χορηγοί της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και του International Finance Corporation εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την απόλυση του Kudrytsky, προειδοποιώντας ότι «ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συλλογική μας ικανότητα να υποστηρίξουμε την Ukrenergo και άλλα μέτρα προτεραιότητας για τη ζωτική ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας».
Η προειδοποίηση ήρθε μετά από ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της Ουκρανίας το Σάββατο 31 Αυγούστου ότι το Κίεβο αναμένει ένα «πακέτο χρηματοδότησης για τον ενεργειακό τομέα» 800 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και επιπλέον 400 εκατομμύρια δεσμεύθηκε να χορηγήσει η Ολλανδία.

Το ξέπλυμα χρήματος

Επισήμως, ο Kudrytsky απολύθηκε «με την αιτιολογία ότι δεν προστατεύει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις εν μέσω εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων», με μια ενημερωμένη πηγή να λέει στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «κατηγορήθηκε για ανάρμοστη εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων του αρχηγείου του ανώτατου αρχηγού και ανεπαρκή προστασία των εγκαταστάσεων της Ukrenergo».
Ο Kudrytsky βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε έως οκτώ ετών και δήμευση περιουσίας εάν καταδικαστεί.
Η κυβερνητική υπηρεσία αρχείων ηλεκτρονικών προμηθειών ProZorro δείχνει ότι υπό την επίβλεψη του Kudrytsky, η Ukrenergo ενέκρινε 63 συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό στα τέλη του 2023 αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστη για την εγκατάσταση προστατευτικών δομών σε μετασχηματιστές, με την ολοκλήρωση της κατασκευής να καθυστερεί από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024.
Κανένα από τα έργα δεν ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.

Το κύκλωμα της διαφθοράς

Αλλά ο Ουκρανός βουλευτής Yaroslav Zheleznyak ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες εναντίον του Kudrytsky είναι πλαστές και ότι η Ukrenergo ήταν η μόνη οντότητα που προσπαθεί πραγματικά να κατασκευάσει προστατευτικές δομές και να εφοδιάσει εγκαίρως τον εξοπλισμό επισκευής.
«Ο Galushchenko-Shurma-Myronyuk ήθελε να τον ξεφορτωθεί για πολύ καιρό», έγραψε ο Zheleznyak σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.
«Ο πραγματικός λόγος είναι η επιθυμία να συμμετάσχουμε σε όλες τις χρηματοοικονομικές ροές, συμπεριλαμβανομένων 100 δισεκατομμυρίων εθνικού νομίσματος [περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια] ετησίως και 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πιστωτικά όρια.
Η Εθνική Επιτροπή Κρατικής Ρύθμισης Ενέργειας και Δημόσιων Υπηρεσιών συμμετείχε και με την προσθήκη της Ukrenergo, η κατασκευή της πυραμίδας της διαφθοράς μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη», έγραψε ο Zheleznyak.
Ο βουλευτής Andriy Zhupanin προειδοποίησε ότι η απόλυση του Kudrytsky δεν θα ήταν μια «λύση στα προβλήματα», αλλά απλώς η αρχή τους.
Οι Ουκρανοί θα αντιμετωπίσουν τον «δύσκολο χειμώνα» καθώς η διεφθαρμένη ηγεσία συνεχίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενεργειακών Θεμάτων της Rada, Andriy Gerus, χαρακτήρισε την απόλυση του Kudrytsky αβάσιμη, ισχυριζόμενος ότι η Ukrenergo κατασκεύασε καταφύγια σε 36 υποσταθμούς, «περισσότερα από όλες τις ενεργειακές εταιρείες που μαζί» και προσέλκυσε το προαναφερθέν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για εργασίες επισκευής.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-03_174642.png
Ανθρωπιστική καταστροφή ενώ το καθεστώς πλουτίζει

Σε συνέντευξή του σε δυτικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, ο Kudrytsky προέβλεψε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά στην Ουκρανία με φόντο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας της χώρας, αλλά υποσχέθηκε να αποφύγει «κάποιο είδος αποκαλυπτικού σεναρίου», όπως black out, προφανώς ως απάντηση στις ανησυχίες που εκφράστηκαν στους Financial Times τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι «ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής είναι υψηλός».
Η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το 40% της παραγωγικής της ικανότητας υδροηλεκτρικής ενέργειας και περίπου το 80% της παραγωγής θερμικής ισχύος υπό την επίβλεψη του Kudrytsky.
Διορίστηκε το 2020 μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς εναντίον των προκατόχων του και προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενος στο παρελθόν για την εταιρεία Grant Thornton με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο για να συμβουλεύει και να αναδιαρθρώνει ουκρανικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Naftogaz και Yuzhmash που αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-03_174737.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης