Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έως τις αρχές Οκτωβρίου η διάθεση του 18,4% της Εθνικής από το ΤΧΣ

Reuters: Έως τις αρχές Οκτωβρίου η διάθεση του 18,4% της Εθνικής από το ΤΧΣ
Στους σχεδιασμούς είναι να διατεθεί το 10-13% της Εθνικής και το υπόλοιπο να μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ελλάδας
Έως τις αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η διάθεση και του τελευταίου μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters.
Ουσιαστικά, το Reuters επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδωσε το bankingnews.gr (BN), καθώς όπως αναφέρει ότι στους σχεδιασμούς είναι να διατεθεί το 10-13% της Εθνικής και το υπόλοιπο να μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ελλάδας.
Το ΤΧΣ εξακολουθεί να κατέχει το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας.
«Το ακριβές σχέδιο και ο χρόνος για την πώληση θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα», είπε μια από τις πηγές στο Reuters.
"Το μερίδιο θα πωληθεί μέσω μιας διαδικασίας book building και μιας δημόσιας προσφοράς", πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
Εάν υπάρξει ισχυρή ζήτηση τότε η κυβέρνηση ενδέχεται να πουλήσει το 13% της Εθνικής, ενώ η JP Morgan ενεργεί ως σύμβουλος.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σπάει στα δύο το placement Εθνικής

Το BN (bankingnews) αποκάλυψε το παρασκήνιο για τις δύο επιλογές για το placement της Εθνικής τράπεζας που αφορά το 18,39% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)…
Τελικά φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση του τεμαχισμού σε δύο δόσεις…
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τον Παύλο Μυλωνά προτείνει η πώληση του 18,39% να σπάσει σε δύο… placement 10% με 12% τώρα εκ των οποίων το 5% θα το επαναγοράσει η Εθνική και 7% ή 5% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Το δεύτερο σενάριο εφόσον σπάσει στα δύο το πρώτο placement να αφορά το 13% και να διατεθεί ως εξής 5% να επαναγοράσει η Εθνική και 8% να διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές
Το δεύτερο placement με το εναπομείναν 5,39% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας να πωληθεί μετά από μήνες μέσα στο 2025 σε υψηλότερη τιμή π.χ. 9,5 ευρώ για να κερδίσει ακόμη περισσότερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Αντιθέτως η αμερικανική τράπεζα J P Morgan εισηγείται να πωληθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου 2024, το 18,39% (168,216 εκατ μετοχές) εφάπαξ με αναλογία 13,39% σε ξένους θεσμικούς και έλληνες επενδυτές και το 5% να επαναγοραστεί από την Εθνική τράπεζα.
Η προτεινόμενη τιμή του placement ορίζεται μεταξύ 8 με 8,3 ευρώ αλλά άτυπος στόχος είναι τα 8,30 ευρώ.

Η διαδικασία

Η Εθνική τράπεζα πρώτα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μήνου 2024 τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου 2024 και εν συνεχεία θα ακολουθήσει το placement.
Να θυμίσουμε ότι το ΤΧΣ διέθεσε το 22% της Εθνικής στα 5,30 ευρώ που σημαίνει με βάση τις τρέχουσες τιμές διαφυγόντα κέρδη 560 εκατ ευρώ… (διαφορά μεταξύ 5,30 ευρώ και 7,90 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή).
Το 18,39% με τιμή 8 ευρώ ισοδυναμεί με 1,34 δισεκ. ευρώ.
Το 18,39% με τιμή 8,30 ευρώ ισοδυναμεί με 1,4 δισεκ. ευρώ.
Εάν η Εθνική τράπεζα πάρει εγκρίσεις από τον SSM να επαναγοράσει έως και το 5% των ιδίων μετοχών σημαίνει ότι θα δαπανήσει 365 εκατ ευρώ... ενώ διαθέτει 7,7 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης