Νωρίτερα, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για τη γερμανική οικονομία, προβλέποντας μηδενική ανάπτυξη το 2024 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη της τάξης του 0,4%. Επίσης, το Ifo αναθεωρεί πρόβλεψή του για το 2025, από 1,5% σε 0,9%.
«Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει και μαραζώνει στην ύφεση, ενώ σε άλλες χώρες γίνεται αισθητή η ανάκαμψη. Έχουμε μια δομική κρίση. Γίνονται ελάχιστες επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο της μεταποίησης και η παραγωγικότητα παραμένει εδώ και χρόνια στάσιμη. Έχουμε και οικονομική κρίση, με την κατάσταση στις παραγγελίες να είναι δυσμενής. Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης δεν οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης, αλλά, αντιθέτως, σε περισσότερη αποταμίευση, επειδή οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι», εξήγησε ο επικεφαλής των προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershäuser.
Το ποσοστό αποταμίευσης είναι τώρα 11,3%, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο δεκαετίας πριν από την πανδημία, που ήταν 10,1%.
Την ίδια ώρα, ο ρυθμός του πληθωρισμού θα μειωθεί από το 5,9% του 2023 σε 2,2% φέτος και στη συνέχεια θα περιοριστεί στο 2,0% και στο 1,9% για κάθε ένα από τα επόμενα δύο χρόνια.
Το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί από 5,7% πέρυσι σε 6,0% για το τρέχον έτος και στη συνέχεια θα πέσει στο 5,8% και τελικά θα φτάσει στο 5,3% σε δύο χρόνια.
Το έλλειμμα του εθνικού προϋπολογισμού είναι πιθανό να φτάσει το 2,0% της οικονομικής παραγωγής
Σε αντίθετο κλίμα, απρόσμενη αύξηση σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία για δεύτερο διαδοχικό μήνα, καθώς η ζήτηση τον Ιούλιο ενισχύθηκε κατά 2,9% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν πτώση 1,7%.
Ο Ιούνιος ήταν επίσης ισχυρότερος, καθώς διαμορφώθηκε στο 4,6% αντί για 3,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Η άνοδος οφείλεται στις παραγγελίες μεγάλης κλίμακας, χωρίς τις οποίες ο δείκτης θα είχε μειωθεί κατά 0,4%, ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.
Ο βιομηχανικός τομέας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης βρίσκεται σε τέλμα, με τις επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global να επιβεβαιώνουν αυτή την εβδομάδα ότι η ύφεση που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 επεκτάθηκε και τον Αύγουστο, σημειώνει το Bloomberg.
Η υποτονική ζήτηση από το εξωτερικό αποτελεί βασική πηγή της αδυναμίας, αλλά υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι της Κίνας.
Οι κατασκευαστές αμφισβητούν όλο και περισσότερο τις γερμανικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυξημένο ενεργειακό κόστος, υψηλά επιτόκια και ελλείψεις προσωπικού στο εσωτερικό τους.
Το τελευταίο σήμα κινδύνου ήρθε αυτή την εβδομάδα, όταν η Volkswagen ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στην εγχώρια αγορά.
Στελέχη υπερασπίστηκαν τα σχέδια την Τετάρτη, λέγοντας στους εργαζόμενους ότι η εταιρεία έχασε πωλήσεις περίπου 500.000 αυτοκινήτων.
Ευρωζώνη: Οριακή αύξηση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο, τι βλέπουν οι αναλυτές
Οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Ιούλιο, με τους αναλυτές της Capital Economics να εκτιμούν ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, αν και με αρκετά μέτριο ρυθμό.
Η άνοδος των λιανικών πωλήσεων κατά 0,1% μ.μ. τον Ιούλιο ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή ακολούθησε μείωση 0,4% τον Ιούνιο και άφησε τις λιανικές πωλήσεις σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.
Η ανάλυση κατά χώρα έδειξε μια μέτρια αύξηση των πωλήσεων στη Γαλλία (0,1%) και την Ισπανία (0,5%).
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν πιο έντονα στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία, αλλά μόνο μετά από σημαντικές μειώσεις τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, οι πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς στην Πορτογαλία τον Ιούλιο (-0,8%).
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να υπόκεινται σε αναθεωρήσεις, δεδομένου ότι η Γερμανία δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις από τον Απρίλιο λόγω «της μετάβασης σε νέες απαιτήσεις για τα στοιχεία».
Όσον αφορά το μέλλον, η Capital Economics εκτιμά ότι η συνολική κατανάλωση των νοικοκυριών θα αυξηθεί λόγω της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων και των χαμηλότερων επιτοκίων.
Ωστόσο, ο ρυθμός της όποιας αύξησης φαίνεται ότι θα είναι αρκετά μέτριος, καθώς, παρά τις έρευνες που υποδεικνύουν βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αποταμιεύουν ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό των εισοδημάτων τους, αντανακλώντας ίσως την απαισιοδοξία τους για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής.
Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών:
Ασία
Τα χρηματιστήρια στην Ασία διέγραψαν τα κέρδη που σημείωσαν στις πρώτες συναλλαγές την Πέμπτη και υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με φόντο τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τις επόμενες κινήσεις της Fed, η οποία αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
Ο Nikkei υποχώρησε κατά 1%, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε οριακή άνοδο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τους μισθούς της Ιαπωνίας τον Ιούλιο.
Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 0,33%, ενώ ο ηπειρωτικός κινεζικός CSI 300 σημείωσε οριακή άνοδο.
Σύμφωνα με το CNBC, οι μετοχές ορισμένων κινεζικών κατασκευαστών κινήθηκαν ανοδικά λόγω της αισιοδοξίας ότι η χώρα φέρεται να εξετάζει μια μείωση των επιτοκίων σε δύο φάσεις για να στηρίξει τον τομέα ακινήτων.
Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ China Vanke σημείωσε άνοδο 1,5%, ενώ η Logan Group πρόσθεσε 1,32%.
Την Τετάρτη, οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας πρότειναν μείωση των επιτοκίων αξίας έως και 5,3 τρισ. δολαρίων για τα εκκρεμή στεγαστικά δάνεια, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ παράλληλα θα χαλαρώσει η πίεση στον τραπεζικό της τομέα, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε οριακά, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1%.
Το κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστηριακών αγορών:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών