Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πύλη Ρώσων πρακτόρων θεωρεί πλέον την Ουγγαρία η Ευρώπη – Οι εμμονές των Βρυξελλών με τον Orban

Πύλη Ρώσων πρακτόρων θεωρεί πλέον την Ουγγαρία η Ευρώπη – Οι εμμονές των Βρυξελλών με τον Orban
Η Δύση έχει από καιρό καταγγείλει την προσωπική εγγύτητα του Orban με τον Ρώσο Putin και γενικά τις πολιτικές συνεργασίας και την άρνηση να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου
Η Ουγγαρία και ο ηγέτης της Viktor Orban βρίσκονται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της διαμάχης της ΕΕ σχετικά με μια νέα πολιτική για τις θεωρήσεις εργασίας και την άδεια παραμονής που θα επιτρέψει την ευκολότερη πρόσβαση στη χώρα για Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους.
Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης είχε εδώ και καιρό ένα εθνικό σύστημα καρτών το οποίο προηγουμένως ήταν διαθέσιμο μόνο σε Ουκρανούς και Σέρβους πολίτες, οι οποίοι και οι δύο έχουν καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι ακόμη μέρος του μπλοκ.
Το σύστημα αδειών μόλις επεκτάθηκε σε οκτώ ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα θεωρήσεων ως ουσιαστικά μια ανοιχτή πρόσκληση για περισσότερους Ρώσους κατασκόπους να έρθουν στην καρδιά της Ευρώπης και δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εμμονές των Βρυξελών

Πριν από μέρες, μια σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΕ προκάλεσαν «ανησυχίες για την ασφάλεια».
«Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμος και εγείρει πολύ σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια», έγραψε ο Manfred Weber, πρόεδρος του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε επιστολή που εστάλη στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Υποστήριξε ότι οι νέοι κανόνες για τις βίζες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «σοβαρά κενά για κατασκοπευτικές δραστηριότητες», προειδοποιώντας ότι η πολιτική θα μπορούσε να «διευκολύνει τους Ρώσους να μετακινούνται» στον χωρίς σύνορα χώρο Σένγκεν της ΕΕ.
Ο Weber περιέγραψε περαιτέρω ότι «η έλλειψη σαφούς ανάγκης για έναν τόσο ευρύ και άναρχο μηχανισμό εισόδου για Ρώσους και Λευκορώσους εργαζομένους, σε συνδυασμό με την πιθανότητα ανεπαρκούς ελέγχου ασφαλείας θέτει ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες για την Ουγγαρία και τον ευρύτερο χώρο Σένγκεν».
Αυτός και άλλοι απαιτούν επίσημη εξήγηση και συζήτηση από τη Βουδαπέστη.
Οι επικριτές της αλλαγής πολιτικής είπαν ότι αυτό ισοδυναμεί με τη χορήγηση «εύκολης βίζας» για Ρώσους και Λευκορώσους.

Πολιτική υστερία

Ωστόσο, η Ουγγαρία έχει απορρίψει αυτό που αποκαλεί «πολιτική υστερία» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.
Η Δύση έχει από καιρό καταγγείλει την προσωπική εγγύτητα του Orban με τον Ρώσο Putin και γενικά τις πολιτικές συνεργασίας και την άρνηση να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
«Δεν υπάρχει κανένα νομικό ζήτημα και ζήτημα ασφάλειας όσον αφορά την εθνική κάρτα», εξήγησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Janos Boka, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Ωστόσο, υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική υστερία που δημιουργείται από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμένα κράτη μέλη», πρόσθεσε.
Η αλλαγή της Ουγγαρίας στο σύστημα αδειών εργασίας της έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο.
Η διαμάχη που ξεκίνησε στο πέρασμά της είναι ακόμη το τελευταίο παράδειγμα του Orban να θεωρείται «παρίας» εντός της ΕΕ.
Αλλά πάντα ορκιζόταν να βάλει την Ουγγαρία και τα συμφέροντά της πάνω από όλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης