Σήμανε συναγερμός σε ΝΑΤΟ και Πολωνία - Πιο κοντά από ποτέ μία εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση
Αυτά τα εντεινόμενα πλήγματα θεωρούνται ευρέως ως αντίποινα για τη συνεχιζόμενη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο Kursk.
Αλλά δεδομένου ότι οι πύραυλοι έπεσαν πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, η πολωνική αεράμυνα τέθηκε σε συναγερμό κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Το Reuters αναφέρει ότι πολωνικά και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες για να παρακολουθήσουν στενά τα εισερχόμενα βλήματα και ήταν έτοιμα να τα αναχαιτίσουν σε περίπτωση που οι πύραυλοι πλησίαζαν τον πολωνικό εναέριο χώρο.
Το περιστατικό δείχνει πόσο εύκολα τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να εμπλακούν σε αερομαχία με τη Ρωσία για λογαριασμό της Ουκρανίας.
Γεράκι ο Sikorski ζητά κατάρριψη των ρωσικών πυραύλων
Η Βαρσοβία διαμαρτυρήθηκε για πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από ρωσικά βλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός drone που κατέπεσε στο έδαφός της στις 26 Αυγούστου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας πυροδότησε νέα διαμάχη εντός της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν «καθήκον» να καταρρίψουν εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους όταν βρίσκονται στον ουρανό της Ουκρανίας.
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν υπερτερεί της ευθύνης κάθε χώρας για την προστασία του εναέριου χώρου της – είναι το δικό μας συνταγματικό καθήκον», δήλωσε στους Financial Times ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radosław Sikorski.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο κοντά είναι μία πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
«Προσωπικά είμαι της άποψης ότι, όταν εχθρικοί πύραυλοι εισέρχονται στον εναέριο χώρο μας, θα είναι νόμιμη αυτοάμυνα να τους χτυπήσουμε γιατί μόλις περάσουν στον εναέριο χώρο μας, ο κίνδυνος να τραυματιστούν πολίτες μας είναι σημαντικός », είπε ο Sikorski.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα Sikorski στηρίζουν σκληροπυρηνικοί κύκλοι στις ΗΠΑ που επιδιώκουν μεγάλη κλιμάκωση με τη Ρωσία.
Το Σημείο Μηδέν του ΝΑΤΟ
Χωρίς αμφιβολία, η Πολωνία αποτελεί το Σημείο Μηδέν για την «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ και έχει εμπλακεί σε μαζικές αμυντικές δαπάνες και στρατιωτική συσσώρευση από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Βαρσοβία ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές συμφωνίες αξίας 520 εκατομμυρίων δολαρίων, η τελευταία κίνηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την άμυνά της.
Η Πολωνία δαπανά επί του παρόντος το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της για την άμυνα –το υψηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ– και ελπίζει να αυξήσει τον αριθμό στο 4,7% το 2025.
Υπέγραψε συμφωνία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 96 επιθετικών ελικοπτέρων Apache από τον αμερικανικό κολοσσό Boeing.
Ανακοίνωσε επίσης μια συμφωνία για την αγορά εκατοντάδων πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120C AMRAAM, καθώς και σύμβαση για 48 εκτοξευτές για συστήματα αεράμυνας Patriot σχεδιασμένα στις ΗΠΑ.
Ο στρατός της Πολωνίας έχει 200.000 στρατιώτες, καθιστώντας τον τρίτο μεγαλύτερο του ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία και τον μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης η Πολωνία ασκεί πιέσεις στο ΝΑΤΟ για νέους κανόνες εμπλοκής σχετικά με τα ρωσικά χτυπήματα.
Ο απερχόμενος γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg απέρριψε την πολωνική πρόταση και υποστήριξε ότι υπάρχει υπερβολικά μεγάλος κίνδυνος να γίνει το ΝΑΤΟ μέρος της σύγκρουσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών