Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μάχη Fed – τραπεζών για την αναθεώρηση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας ΙΙΙ

ΗΠΑ: Μάχη Fed – τραπεζών για την αναθεώρηση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας ΙΙΙ
Ο νέοι κανόνες αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεγαλύτερες τράπεζες προχωρούν σε επιμέτρηση του κινδύνου και το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας που θα πρέπει να διαθέτουν
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές  των ΗΠΑ πρόκειται να αποκαλύψουν σαρωτικές αλλαγές σε μια σειρά προτεινόμενων κανόνων όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών στις 19 Σεπτεμβρίου, ανέφερε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 το Bloomberg News.
Οι προτεινόμενες αναθεωρήσεις καταλαμβάνουν περίπου 450 σελίδες και θα περιλαμβάνουν βασικές αλλαγές στους κανόνες όσον αγορά προβλέψεις λειτουργικών ζημιών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κεφαλαίου που πρέπει να προβλέπουν οι τράπεζες έναντι πεδίων όπως υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και ορισμένες πράξεις μέσω πιστωτικών καρτών, πρόσθεσε η έκθεση.
Η νέα αναθεωρημένη πρόταση θα μειώσει επίσης τις κεφαλαιακές διασφαλίσεις για τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι οποίες δεν θα αντιμετωπίσουν τόσο αυστηρές κεφαλαικές απαιτήσεις σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια ή τη φορολόγηση σε μετοχές που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους, αναφέρει η δημοσίευμα.
Την επόμενη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, ο αντιπρόεδρος της Fed Michael Barr θα παρουσιάσει την αναθεωρημένη πρότασης των ρυθμιστικών αρχών και θα εξηγήσει τα επόμενα βήματα στο Hutchins Center για τη Δημοσιονομική και Νομισματική Πολιτική, ανέφερε το ινστιτούτο Brookings σε ανακοίνωσή του.
Οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να εφαρμόζουν τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009 που ανάγκασε τους φορολογούμενους να διασώσουν αρκετές τράπεζες (bail in) που δεν διάθεταν τις απαραίτητες κεφαλαιακές διασφαλίσεις.
Τον Ιούλιο του 2023, η Fed, το Office of Controller of the Currency και η Federal Deposit Insurance Corporation δημοσίευσαν για τις προτάσεις στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπαζών.
Οι νέοι κανόνες αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεγαλύτερες τράπεζες προχωρούν σε επιμέτρηση του κινδύνου και το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας που θα πρέπει να διαθέτουν.
Οι τράπεζες αντιτάχθηκαν σθεναρά στην αρχική πρόταση με τον τίτλο «Basel III Endgame» που θα αύξανε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μεγαλύτερες από αυτές και θέλουν νέα αναθεώρηση των κανόνων.
Οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται εδώ και μήνες για την αναθεώρηση του σχεδίου με τρόπο που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τον αντίκτυπο όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα μεγαλύτερα ιδρύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης