Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαστούκι για τις ΗΠΑ η επιστροφή του ΔΝΤ στη Ρωσία – Το colpo grosso για ανατροπές στον οργανισμό και η αποφυγή συστημικού σοκ

Χαστούκι για τις ΗΠΑ η επιστροφή του ΔΝΤ στη  Ρωσία – Το colpo grosso για ανατροπές στον οργανισμό και η αποφυγή συστημικού σοκ
Πώς η Ρωσία και οι Κίνα θα καθοδηγήσουν την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου οργανισμού
Η σχέση μεταξύ της Ρωσίας, του ΔΝΤ και των BRICS δεν είναι αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι που έχουν παρασυρθεί από την δυτική προπαγάνδα...
Ο βαθμός αλληλεξάρτησης των οικονομιών αναγκάζει την συμμετοχή στη λειτουργία διεθνών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόληψη συστημικών οικονομικών σοκ.
Η Διευθύντρια Επικοινωνιών του ΔΝΤ, Julie Kozack, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 ότι οι πρώτες διαβουλεύσεις για το άρθρο IV με τη Ρωσία από το 2021 θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Επαίνεσε, επίσης, την επέκταση της ομάδας των BRICS
Και οι δύο αυτές επισημάνσεις προκάλεσαν σοκ στη Δύση, καθώς υπέθεσαν ότι η Ρωσία δεν θα επανασυνδεόταν ποτέ με το ΔΝΤ, το οποίο θεωρούν ότι είναι αντίπαλος των BRICS.
Οι δηλώσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής μεγάλης στρατηγικής της Ρωσίας:
«Το ΔΝΤ και όλες οι χώρες μέλη μας έχουν αμοιβαία υποχρέωση να διεξάγουν Διαβουλεύσεις για το Άρθρο IV.
Είναι στα άρθρα της συμφωνίας μας.
Στην πραγματικότητα, στην περίπτωση της Ρωσίας, από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η οικονομική κατάσταση ήταν εξαιρετικά άστατη, γεγονός που δυσκόλεψε την συνέχιση των διαβουλεύσεων για το άρθρο IV, ιδίως όσον αφορά τις προοπτικές και τα πλαίσια πολιτικής τόσο για το κοντινό όσο και για το μεσοπρόθεσμα.
Τώρα που η οικονομική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί περισσότερο, οι διαβουλεύσεις για το άρθρο IV με τη Ρωσία επαναλαμβάνονται, όπως είπα στην αρχή, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τόσο του Ταμείου όσο και της χώρας-μέλους.
Στο πλαίσιο της επερχόμενης διαβούλευσης για το άρθρο IV, η ομάδα θα πραγματοποιήσει διμερείς συζητήσεις με τις ρωσικές αρχές.
Θα πραγματοποιήσει και τις δύο συζητήσεις από τις 16 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια η ομάδα θα ταξιδέψει στη χώρα για συναντήσει επιτόπου.
Όπως συμβαίνει με όλες τις Διαβουλεύσεις για το Άρθρο IV, η ομάδα θα συναντηθεί με διάφορους διαφορετικούς ενδιαφερόμενους για να συζητήσει τις οικονομικές εξελίξεις, τις προοπτικές και τις πολιτικές της χώρας.
Όσον αφορά τους BRICS ή οποιεσδήποτε άλλες ομάδες χωρών, η άποψή μας είναι ότι η βελτιωμένη και επέκταση της διεθνούς συνεργασίας και η εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ ομάδων χωρών θα πρέπει να επιδοκιμάζονται και να ενθαρρύνονται, υπό τον όρο ότι στοχεύουν στη μείωση του κατακερματισμού και στη μείωση του εμπορικού και επενδυτικού κόστους μεταξύ των μελών.
Η απόφαση συμμετοχής σε τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελεί κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας μέλους», επισήμανε.

Η συμμετοχή στις λειτουργίες του οργανισμού και η ένταξη του Παγκόσμιου Νότου

Η Ρωσία διόρισε μια νέα εκτελεστική διευθύντρια στον οργανισμό νωρίτερα αυτό το μήνα, την Ksenia Yudaeva.
Είναι σύμβουλος του επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας αλλά και υπό τις αμερικανικές κυρώσεις.
Η Kozack αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν η Yudaeva θα είχε τη δυνατότητα να υπηρετήσει στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στο DC μετά την ανάληψη του νέου ρόλου της τον Νοέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, η σημασία είναι ότι η Ρωσία επανασυνδέεται ενεργά με το ΔΝΤ και ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov άφησε πρόσφατα να εννοηθεί γιατί.
Επισήμανε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «[οι G7] προσπαθούν να διατηρήσουν τις προνομιακές και αδικαιολόγητα προνομιούχες θέσεις τους στο ΔΝΤ και στον ΠΟΕ.
Σταματούν τις μεταρρυθμίσεις αυτών των θεσμών για να διατηρήσουν την κυριαρχική τους επιρροή.
Αλλά αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να σταματήσει και θα συνεχιστεί».
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις και στους δύο παγκόσμιους φορείς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτάχυνσης των διαδικασιών χρηματοοικονομικής πολυπολικότητας, με τον Lavrov να υπονοεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμβάλει σε αυτήν την αναπόφευκτη τάση αντί να απομονώνεται από αυτήν.
Ομοίως, το ΔΝΤ συνειδητοποίησε επίσης ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν νωρίτερα, ώστε να μην απομονωθεί από τον Παγκόσμιο Νότο.
Οι παρατηρητές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι όλα τα μέλη των BRICS είναι επίσης μέλη του ΔΝΤ, και όσο συγκλονιστικό κι αν ακούγεται, η Τράπεζα BRICS επιβεβαίωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι συμμορφώνονται με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σχεδόν όλα τα μέλη των BRICS, με εξαίρεση τη Ρωσία και το Ιράν, βρίσκονται σε άμεσες σχέσεις περίπλοκης οικονομικής και χρηματοοικονομικής αλληλεξάρτησης με τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

Αυτό περιορίζει την ελευθερία δράσης τους από αυτή την άποψη και είναι ο λόγος για τον οποίο η οικονομική πολυπολικότητα θα είναι μια σταδιακή και όχι γρήγορη διαδικασία.
Τυχόν ξαφνικοί συστημικοί κραδασμοί, όπως ο συντονισμός για την υλοποίηση του σχεδίου κατάρρευσης του δολαρίου (η οποία είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί από ό,τι φαίνεται από κάποιους), θα επηρέαζε βαθιά τις οικονομίες τους λόγω αυτής της αλληλεξάρτησης.
Ακόμη και ο Vladimir Putin αναγνώρισε  ότι: δεν ασκούμε πολιτική αποδολαριοποίησης.
Δεν απαρνηθήκαμε τους διακανονισμούς σε δολάρια.
Μας αρνήθηκαν τέτοιους διακανονισμούς και απλώς αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε άλλες επιλογές. αυτό είναι.
Η Ρωσία δεν βρίσκεται πλέον σε άμεση σχέση περίπλοκης οικονομικής και χρηματοοικονομικής αλληλεξάρτησης με τη Δύση, αφού οι ΗΠΑ  ανάγκασαν την ΕΕ να «αποσυνδεθεί» σε μεγάλο βαθμό από αυτήν, αλλά γνωρίζει καλά πόσο αποσταθεροποιητικοί μπορεί να είναι οι ξαφνικοί συστημικοί κλυδωνισμοί στις εμπορικές σχέσεις και έτσι θέλει να το αποφύγει.
Αν και η Ρωσία είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες, εξακολουθεί να βασίζεται στο εξωτερικό εμπόριο ως σημαντική πηγή εσόδων και μέσο για την απόκτηση ανταλλακτικών αεροσκαφών, προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και άλλων αγαθών.

Η αποφυγή συστημικού σοκ

Αν και η Ρωσία είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται στο εξωτερικό εμπόριο ως σημαντική πηγή εσόδων και μέσο για την απόκτηση ανταλλακτικών αεροσκαφών, προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και άλλων αγαθών.
Η πρόκληση ξαφνικών συστημικών κραδασμών στη Δύση θα μπορούσε επομένως να προκαλέσει σοκ και στις οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, οδηγώντας έτσι σε λιγότερες πωλήσεις ενέργειας σε αυτές καθώς και σε λιγότερες εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και άλλων προϊόντων.
Αυτό ερμηνεύει γιατί η Ρωσία εξακολουθεί να καλύπτει σχεδόν το 1/5 των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο παρά τη συμμετοχή του μπλοκ στον πόλεμο του ΝΑΤΟ μέσω της Ουκρανίας.
Το ίδιο ισχύει και για το γιατί η Ρωσία εξακολουθεί να πουλάει κρίσιμα ορυκτά σε αυτές τις χώρες και τις ΗΠΑ, αν και ο Putin μόλις πρότεινε περιορισμούς σε αυτό «αν αυτό δεν μας βλάψει».
Αυτή είναι μια σημαντική προειδοποίηση, δεδομένου ότι επεξηγεί τη σχέση σύνθετης αλληλεξάρτησης που έχει η Ρωσία με την Κίνα, την Ινδία και άλλους, οι οποίοι και οι ίδιοι έχουν τέτοιες σχέσεις με τη Δύση, καθιστώντας έτσι τη Ρωσία και τη Δύση έμμεσα εξαρτώμενες οικονομίες.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η πλήρης αποκοπή της Δύσης από όλους τους ρωσικούς πόρους θα κινδύνευε επίσης να βυθίσει σε ύφεση και την Κίνα και την Ινδία, προκαλώντας έτσι την οργή τους και αυτό να πλήξει εν τέλει τη ρωσική οικονομία.
Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί πράξη πολέμου από το ΝΑΤΟ και να την εκμεταλλευτεί για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση της ανάμειξης του μπλοκ στον πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εάν αυτές οι χώρες μπορούσαν να διαχειριστούν μόνες τους χωρίς ρωσικούς πόρους, τότε προφανώς δεν θα χρηματοδοτούσαν τον γεωπολιτικό τους αντίπαλο μέχρι σήμερα.
Ομοίως, η Ρωσία δεν θα προμήθευε τους γεωπολιτικούς της αντιπάλους μέχρι σήμερα, αν ένιωθε άνετα να διαχειριστεί τους εκτεταμένους συστημικούς κλυδωνισμούς που θα προκαλούνταν από την πλήρη αποκοπή τους.
 
Η προώθηση της πολυπλοκότητας

Όλα αυτά επιστρέφουν στο ερώτημα γιατί η Ρωσία επανασυνδέεται με το ΔΝΤ, δηλαδή για να διαδραματίσει ρόλο στη σταδιακή μεταρρύθμιση αυτού του παγκόσμιου οργανισμού μαζί με την Κίνα, την Ινδία και άλλους, προκειμένου να προωθήσουν τον κοινό τους στόχο να επιταχύνουν τις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πολυπολικότητας.
Το ΔΝΤ επαίνεσε την επέκταση των BRICS ακριβώς επειδή όλα τα μέλη εκτός από τη Ρωσία και το Ιράν βρίσκονται σε άμεσες σχέσεις περίπλοκης οικονομικής και χρηματοοικονομικής αλληλεξάρτησης με τη Δύση, επιτρέποντας έτσι στο καθένα να κρατά τον άλλο υπό έλεγχο σε κάποιο βαθμό.
Η ένταξη στο ΔΝΤ και η προαναφερθείσα αλληλεξάρτηση με τη Δύση που φέρνει εμποδίζουν τον ρυθμό των σχεδίων χρηματοοικονομικής πολυπολικότητας των BRICS, ενώ οι BRICS εργάζονται μέσα από το ΔΝΤ για να συνεχίσουν να κινούνται αυτά τα σχέδια προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Με εξαίρεση τη Ρωσία και το Ιράν, οι BRICS έχουν επομένως μια συμβιωτική σχέση με το ΔΝΤ, και αυτό με τη σειρά του αποτρέπει τη Ρωσία από το προκαλέσει μια σειρά από ξαφνικά συστημικά σοκ εναντίον της Δύσης, διακόπτοντας τις πωλήσεις πόρων της (τόσο κρίσιμα ορυκτά όσο και ενέργεια) σε αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης