Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσύρονται από το deal για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  αποσύρονται από το deal για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35

 Ο Donald Trump είχε υπογράψει μια συμφωνία που θα επέτρεπε την αγορά να προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του το 2021

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσύρονται από τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για πολεμικά αεροσκάφη F-35, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί στον Λευκό Οίκο τον προσεχή Νοέμβριο, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΑΕ το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024.
Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2024 ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την αγορά F-35 και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εάν ο Donald Trump κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.
Ο Trump είχε υπογράψει μια συμφωνία που θα επέτρεπε την αγορά να προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του το 2021, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέστειλαν τις συνομιλίες στο τέλος εκείνου του έτους, μην μπορώντας να συμφωνήσουν όσον αφορά τους όρους με την κυβέρνηση Biden.
Τα ΗΑΕ αναζητούν εδώ και καιρό το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος, κατασκευασμένο με τεχνολογία stealth που του επιτρέπει να αποφεύγει τον εντοπισμό του εχθρού.
Εάν οι ΗΠΑ ενέκριναν τη συμφωνία, τα ΗΑΕ θα ήταν μόνο το δεύτερο κράτος της Μέσης Ανατολής, μετά το Ισραήλ, που θα διέθετε F-35.
Ο αξιωματούχος των ΗΑΕ δήλωσε το Σάββατο (14/9) ότι οι ίδιοι παράγοντες που προκάλεσαν την αναστολή των συνομιλιών το 2021 δεν έχουν αλλάξει και η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να ξανανοίξει τις διαπραγματεύσεις.
«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη και δεν αναμένουμε να ανοίξουν ξανά συζητήσεις για την προμήθεια F-35 στο άμεσο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΑΕ στο Reuters.
«Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι κρατικοί επιχειρησιακοί περιορισμοί και η ανάλυση κόστους/οφέλους οδήγησαν στην αναθεώρηση της στάσης μας, και αυτές οι εκτιμήσεις στηρίζουν τη σημερινή  θέση μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης