Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Mossad παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Hezbollah - Ανατροπή: Κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη

Πώς η Mossad παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Hezbollah - Ανατροπή: Κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη
Οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τη Mossad προτού φθάσουν στον Λίβανο
(upd8) Η Mossad, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, πρόλαβαν να παγιδεύσουν τους περίπου 5.000 βομβητές πριν αυτοί φτάσουν στην Hezbollah με αποτέλεσμα να προκαλέσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά χτυπήματα των τελευταίων δεκαετιών, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 9 νεκρούς και περίπου 3.000 τραυματίες.
Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι Ισραηλινοί κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης τους βομβητές πριν τους παραλάβει η Hezbollah.
Όπως έγινε γνωστό, μερικές δεκάδες γραμμάρια εκρηκτικής ύλης – μέχρι και 57 γραμμάρια – τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών των συσκευών.
Στις 15:30 (τοπική ώρα Λιβάνου) μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Hezbollah έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα.
Κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά.
Περισσότερα από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AR - 924, είχαν παραγγελθεί από τη Hezbollah στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, όπως αναφέρουν οι New York Times, κάτι που ωστόσο η ίδια η εταιρεία διέψευσε, αναφέροντας πως οι βομβητές κατασκευάστηκαν από άλλη εταιρεία που έχει την έδρα της στην Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η Mossad κατάφερε να διεισδύσει στην αλυσίδα εφοδιασμού της Hezbollah και να σχεδιάσει την εντυπωσιακή και πρωτοφανή αυτή ενέργεια.

5.000 βομβητές

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και το Reuters, το οποίο και αυτό υποστηρίζει ότι η Mossad είναι αυτή που τοποθέτησε μικρές ποσότητες εκρηκτικών σε περίπου 5.000 βομβητές που παρήγγειλε εδώ και μήνες από την Ταϊβάν, η Hezbollah, η οποία υπέστη τη μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας της.
Σύμφωνα με μια πηγή, η Hezbollah παρήγγειλε 5.000 βομβητές από την εταιρεία Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, αρκετούς μήνες πριν από την χθεσινή επίθεση στο Λίβανο.
Εκτιμάται ότι οι συσκευές εισήχθησαν αυτή την άνοιξη στον Λίβανο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Mossad θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα τσιπ που περιέχει εκρηκτικά στις συσκευές, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε σαρωτή ή άλλο μέσο.
Περίπου 3.000 βομβητές ενεργοποιήθηκαν και πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα αφού έλαβαν ένα ειδικό κωδικό μήνυμα.
Μια άλλη πηγή σημείωσε ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να περιέχουν έως και 3 γραμμάρια εκρηκτικών.

Διαψεύδει η Gold Apollo - Στην Ευρώπη η εταιρεία που τους κατασκεύασε

Πάντως, η Gold Apollo, εταιρεία η οποία ιδρύθυκε το 1995, ανακοίνωσε ότι δεν ήταν αυτή που κατασκεύασε τις συσκευές.
Στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι αυτές κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία που ονομάζεται BAC, η οποία έχει άδεια χρήσης της επωνυμίας της.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο ιδρυτής της Gold Apollo, Hsu Ching - Kuang υποστήριξε ότι οι βομβητές έγιναν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την επωνυμία της εταιρείας του.
«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας.
Είχε μόνο την επωνυμία μας» υποστήριξε ο Hsu.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία της Ταϊβάν προχώρησε σε έρευνες στην εταιρεία Gold Apollo, ζητώντας λεπτομέρειες για την παραγωγή των βομβητών καθώς και για τους τρόπους διάθεσης των προϊόντων της.

Ίδια παρτίδα

Εν τω μεταξύ, πηγές της Wall Street Journal ανέφεραν ότι πολλοί βομβητές που πυροδοτήθηκαν προέρχονταν από μια νέα παρτίδα που αποκτήθηκε πρόσφατα.
Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες ένιωσαν τη συσκευή να θερμαίνεται και να την απορρίψουν πριν συμβεί η έκρηξη.
Προηγουμένως, το Al Jazeera ανέφερε, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας του Λιβάνου, ότι οι μηχανισμοί που πυροδοτήθηκαν ήταν εξοπλισμένοι με εκρηκτικά εκ των προτέρων.
To Sky News Arabia ανέφερε ότι η Mossad θα μπορούσε να είχε τοποθετήσει εκρηκτικό τετρανιτρικής πενταερυθριτόλης μέσα στις μπαταρίες των βομβητών.
Η πηγή υπέθεσε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών μπόρεσε να αυξήσει αρκετά εξ αποστάσεως τη θερμοκρασία της μπαταρίας ώστε να προκαλέσει τις εκρήξεις.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ειδκοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός της επίθεσης αυτής πήρε μήνες μέχρι να υλοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης