Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλοι επικαλούνται ένα νέο… 1995 – Το στοίχημα των τραπεζών μπορεί να επαναλάβει την ιστορία ως φάρσα ή ως τραγωδία

Όλοι επικαλούνται ένα νέο… 1995 – Το στοίχημα των τραπεζών μπορεί να επαναλάβει την ιστορία ως φάρσα ή ως τραγωδία
Το στοίχημα ότι οι τράπεζες θα έχουν άλλο ένα 1995 το επόμενο έτος μπορεί τελικά να αποδειχθεί επικίνδυνο ή ανόητο
Μια ιδιαίτερη αίσθηση υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ, και στις αγορές της.
Όλοι επικαλούνται το… 1995.
Ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε μαζί με τις δαπάνες των καταναλωτών των ΗΠΑ.
Έτσι, η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. εκείνον τον Ιούλιο.
Το έκανε ξανά τον Δεκέμβριο — και ξανά τον Ιανουάριο.
Αυτό ήταν το 1995 — και αυτές οι μειώσεις των επιτοκίων πυροδότησαν την αρχή μιας από τις καλύτερες περιόδους για τις τράπεζες στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ένας δείκτης που παρακολουθεί ευρέως τον κλάδο ολοκλήρωσε εκείνη τη χρονιά με άνοδο πάνω από 40%, υπεραποδίδοντας του S&P 500.
Και αυτή η υπεραπόδοση θα κρατούσε για δύο ακόμη χρόνια.

Μπορεί το 1995 να ξανασυμβεί για τις μεγάλες τράπεζες;

Όπως έχει τώρα, μπορεί να είναι ένα σενάριο για το 2025, καθώς η Fed εξετάζει τις μειώσεις των επιτοκίων.
Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Wall Street να σκεφτεί εκείνη τη λαμπρή χρονιά - και τι θα χρειαζόταν για να ξαναδούμε ένα τέτοιο ανοδικό σερί.
Μέχρι στιγμής, φέτος, ο ίδιος δείκτης του τραπεζικού κλάδου σημειώνει άνοδο άνω του 14%, ενώ ένας περιφερειακός δείκτης με επίκεντρο τις τράπεζες είναι στο +8%.
Είναι αλήθεια ότι και οι δύο ακολουθούν ορισμένους σημαντικούς δείκτες.
Ωστόσο, ένας ακόμη ευρύτερος δείκτης του χρηματοπιστωτικού τομέα, το Financial Select Sector SPDR Fund (XLF), το οποίο έχει περίπου λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο της έκθεσης στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, αυξάνεται κατά 19%.
«Η ιστορία δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί, αλλά μπορεί να έχει όμοια κατάληξη», είπε ο Mike Mayo, αναλυτής της Wells Fargo που καλύπτει τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, για τη σύγκριση του 1995.
Αν και ο Mayo δεν υπολογίζει ότι η επόμενη χρονιά θα είναι τόσο καλή όσο εκείνη η χρονιά, βλέπει ομοιότητες.
Στις τρεις περιπτώσεις (1995, 1998 και 2019) όπου η Fed μείωσε τα επιτόκια και δεν ακολούθησε ύφεση, οι μετοχές των τραπεζών κατά μέσο όρο ξεπουλήθηκαν αρχικά μετά την πρώτη περικοπή, στη συνέχεια σημείωσαν ράλι αρκετές εβδομάδες μετά — υπερέχοντας τον S&P 500, σύμφωνα με ανάλυση της Wells Fargo Securities.
Ωστόσο, μια ευρύτερη ανασκόπηση των τελευταίων έξι κύκλων μείωσης επιτοκίων (συμπεριλαμβανομένων τριών που ακολουθήθηκαν από ύφεση) δείχνει ότι η υπεραπόδοση του κλάδου συνήθως δεν διαρκεί πολύ.
Μόνο το 1995 οι τράπεζες έκαναν ράλι περισσότερο από το ευρύτερο χρηματιστήριο για περισσότερο από τρεις μήνες μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων.
Τότε, δεν ήταν μόνο η νομισματική πολιτική που ίσχυε για τις τράπεζες.

Δύσκολη εκκίνηση

Ο κλάδος ξεκίνησε εκείνη τη χρονιά δύσκολα.
Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι αποτυχίες.
Αυτό περιλάμβανε τον δήμο της Orange County, στην Καλιφόρνια, που κήρυξε πτώχευση τον Δεκέμβριο του '94 και τη βρετανική εμπορική τράπεζα Barings, η οποία κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 1995.
Οι τράπεζες με μεγάλα γραφεία συναλλαγών είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από την αγορά ομολόγων — και οι δανειστές εμπορικών ακινήτων εξακολουθούσαν να βλέπουν απώλειες δανείων από μια κρίση που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80.
Εν τω μεταξύ, το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε ακόμη και κάτω από το 1% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Και οι αποδόσεις του μακροπρόθεσμου 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν κατά 250 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ότι αυτές οι πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις παρέμειναν υψηλότερες από τις βραχυπρόθεσμες.
Αυτό επέτρεψε στις τράπεζες, οι οποίες δανείζονται με βραχυπρόθεσμα επιτόκια και δανείζουν με μακροπρόθεσμα επιτόκια, για να επωφεληθούν με μεγαλύτερο περιθώριο από τη διαφορά.
Και δεν ήταν μόνο τα επιτόκια που πυροδότησαν υψηλότερα τραπεζικά κέρδη το 1995.

Ο ρόλος Clinton

Η ρύθμιση των τραπεζών των ΗΠΑ έμπαινε επίσης σε μια περίοδο χαλάρωσης, ξεκινώντας με έναν ομοσπονδιακό νόμο που υπογράφηκε από τον τότε Πρόεδρο Bill Clinton το προηγούμενο έτος.
Αυτός ο νόμος εξάλειψε τους περιορισμούς που εμπόδιζαν τις τράπεζες να ανοίγουν υποκαταστήματα σε όλες τις πολιτειακές γραμμές, θέτοντας το υπόβαθρο για μια περίοδο απορρύθμισης που θα οδηγούσε τελικά στις μεγάλες τράπεζες της χώρας όπως η Wells Fargo και η Bank of America.

Ρυθμίσεις σαν να είναι πάλι 1995;

Χωρίς να πάμε πολύ μακριά, ο Mayo της Wells Fargo είπε, «Φαίνεται ότι το ρυθμιστικό εκκρεμές μπορεί να ταλαντεύεται προς τα πίσω με αυτόν τον τρόπο».
Ενώ ο τραπεζικός κανονισμός έχει γίνει αυστηρότερος από την κυβέρνηση Trump, οι μεγάλες τράπεζες πιο πρόσφατα έγιναν πιο τολμηρές στην αντιμετώπιση των ρυθμιστικών αρχών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέρριψε επίσης το λεγόμενο δόγμα Chevron, το οποίο έδινε στις ρυθμιστικές αρχές προβάδισμα σε πιο ασαφείς νομικά δικαστικές διαφορές.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές αποκάλυψαν επίσης νέους κανόνες τραπεζικού κεφαλαίου που σηματοδοτούσαν μια ανατροπή από αυτό που αρχικά ήταν ένα πιο αυστηρό σύνολο αυξήσεων.
Αυτό που είναι τόσο διαφορετικό αυτή τη φορά σε σύγκριση με το '95 είναι ότι η τρέχουσα αλλαγή στη νομισματική πολιτική ακολουθεί μια από τις μεγαλύτερες περιόδους χαμηλών επιτοκίων στην ιστορία των ΗΠΑ.
Μαζί με τη βιασύνη των καταθέσεων που πλημμύρισαν στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή η ασυνήθιστα μακρά και εύκολη περίοδος άφησε πολλές τράπεζες σε κακή θέση όταν προσαρμόζονταν σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε ο Allen Puwalski, επικεφαλής επενδύσεων και συνδιευθυντής χαρτοφυλακίου της Cybiont Capital.
"Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα ότι η πτώση των επιτοκίων είναι καλή για τις τράπεζες.
Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι είναι για τους ίδιους λόγους που ήταν το '95", πρόσθεσε ο Puwalski.
Προκειμένου το επόμενο έτος να είναι σχεδόν τόσο καλό όσο ήταν για τις τράπεζες πριν από 29 χρόνια, η Fed θα χρειαστεί πρώτα να εφαρμόσει το λεγόμενο σενάριο soft landing, καταφέρνοντας να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει οικονομική ύφεση.
Και ακόμα κι αν δεν πρόκειται να φανεί τόσο καλό για τις τράπεζες όσο το 1995, αυτό ακριβώς συνέβη τότε.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Boston, Eric Rosengren.
«Αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά μεγάλη πιθανότητα να είναι ακόμα λογικό να μιλάμε για ήπια προσγείωση».

Όνειρο ή εφιάλτης;

Προς το παρόν, το 2025 δεν δίνει σαφή εικόνα για τα τραπεζικά κέρδη.
Οι τράπεζες που επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια είναι πιθανό να δουν λιγότερα κέρδη, ενώ εκείνοι που υστερούσαν αναμένουν ώθηση.
Ακόμη και χωρίς ύφεση στις ΗΠΑ, μια επανάληψη του 1995 θα απαιτούσε ακόμη αύξηση των δανείων και συνεχή ενίσχυση της επενδυτικής τραπεζικής.
Σε συνέδριο της Barclays την περασμένη εβδομάδα, ορισμένα τραπεζικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του CEO της Bank of America, Brian Moynihan και του PNC, Bill Demchak, επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για καλύτερα κέρδη το 2025.
Άλλοι όχι.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase Daniel Pinto είπε στους επενδυτές ότι οι αναλυτές είναι «λίγο υπερβολικά αισιόδοξοι» για το πόσα θα κερδίσει η τράπεζα το 2025.
«Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, οι πιστωτικές μας προκλήσεις έχουν ενταθεί», δήλωσε ο Russell Hutchinson, CFO της Ally Financial, σχετικά με τη λιανική δραστηριότητα της τράπεζας.
Ο Gerard Cassidy, αναλυτής της RBC Capital Markets, αναμένει ότι οι τράπεζες θα δουν υψηλότερα έσοδα το επόμενο έτος αλλά και περισσότερα πιστωτικά προβλήματα.
«Αναμένουμε να δούμε σταδιακά υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων τους επόμενους 12 μήνες, κατά την άποψή μας», πρόσθεσε ο Cassidy.
Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο: Αν και το στοίχημα ότι οι τράπεζες θα έχουν άλλο ένα 1995 το επόμενο έτος μπορεί τελικά να αποδειχθεί επικίνδυνο ή ανόητο, ο κλάδος αλλάζει για άλλη μια φορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης