Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Reuters για Λίβανο: Η ειδική Μονάδα 8200 πίσω από το χτύπημα του αιώνα κατά της Hezbollah

Βόμβα Reuters για Λίβανο: Η ειδική Μονάδα 8200 πίσω από το χτύπημα του αιώνα κατά της Hezbollah
Δυτική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200 συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της ένοπολης σιιτικής οργάνωσης η οποία προετοιμαζόταν για πάνω από ένα χρόνο
Η μαζική επίθεση με φορητές συσκευές επικοινωνίας κατά της Hezbollah στο Λίβανο και στη Συρία έστρεψε τα φώτα της προσοχής στη μυστική Μονάδα 8200 του Ισραήλ, τη μονάδα πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, η οποία, σύμφωνα με δυτική πηγή ασφαλείας, συμμετείχε στο σχεδιασμό της επιχείρησης.
Βέβαια μέχρι σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με την τολμηρή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών που σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες στελέχη της Hezbollah .
Ωστόσο, μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Mossad ήταν υπεύθυνη για μια εξελιγμένη επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Hezbollah.
Μάλιστα, δυτική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της ένοπολης σιιτικής οργάνωσης η οποία προετοιμαζόταν για πάνω από ένα χρόνο.
Σημειώνεται πως στελέχη της Μονάδας 8200 είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην παρείσφρηση διάδοση του Predador στην Ελλάδα.

8200: «Τα πιο έξυπνα στελέχη του ισραηλινού στρατού»

Η πηγή δήλωσε ότι η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εισάγουν εκρηκτικό υλικό εντός της διαδικασίας κατασκευής.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το γραφείο του πρωθυπουργού που έχει την εποπτεία της Mossad δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο Yossi Kuperwasser, πρώην αξιωματούχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και τώρα διευθυντής ερευνών στο Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η μονάδα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.
Είπε ωστόσο ότι τα μέλη του 8200 είναι μερικά από τα καλύτερα και πιο έξυπνα στελέχη του ισραηλινού στρατού, που υπηρετούν σε μια μονάδα στο κέντρο των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, πολύ απαιτητικές, και χρειαζόμαστε τους καλύτερους ανθρώπους για να συμμετάσχουν σε αυτές», είπε.
Η μονάδα – και η λεγεώνα των νεαρών, επιλεγμένων στρατιωτών της – αναπτύσσει και λειτουργεί εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης