Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία - Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία - Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες στην Πορτογαλία
Περίπου 5.300 πυροσβέστες και στρατιώτες έχουν ριχθεί στη μάχη με τις φλόγες στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία. Είκοσι πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν συνεχώς. Τραγικός απολογισμός, μέχρι στιγμής: επτά νεκροί -μεταξύ αυτών τρεις πυροσβέστες- και τουλάχιστον 50 τραυματίες ή εγκαυματίες. Και ο πύρινος εφιάλτης δεν έχει ακόμη τελειώσει…
Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, αλλά και την κατανάλωση νερού. Ο πρωθυπουργός της χώρας Λουίς Μοντενέγκρο προειδοποιεί: «Πρέπει να είμαστε ήρεμοι, αλλά και ρεαλιστές.
Μας περιμένουν δύσκολες ώρες. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και ενωμένοι μπροστά στον κίνδυνο».

Πάνω από 600.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Ο εφιάλτης ξεκίνησε την Κυριακή. Το μεσημέρι της Τετάρτης περίπου 100 δασικές πυρκαγιές μαίνονταν σε είκοσι διαφορετικές περιοχές της Πορτογαλίας. Τα πιο «δύσκολα» μέτωπα εντοπίζονται στις επαρχίες Αβέιρο, Πόρτο, Κοΐμπρα και Βιζέου.
Οι περιοχές αυτές έχουν κηρυχθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστη για την εποχή ξηρασία και ισχυρούς ανέμους, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για την κατάσβεση.
Οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία δεν αποτελούν ασφαλώς καινούριο φαινόμενο. Ωστόσο, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού η χώρα δεν είχε αντιμετωπίσει τον πύρινο εφιάλτη. Και όμως, από την Κυριακή έως το βράδυ της Τρίτης, δηλαδή μόνο μέσα σε 48 ώρες, κάηκαν περισσότερα από 600.000 στρέμματα. Σύμφωνα με το περιοδικό Expresso, τη Δευτέρα οι επιστήμονες κατέγραφαν τον υψηλότερο κίνδυνο πυρκαγιάς από το 2001, λόγω των ασυνήθιστων για την εποχή καιρικών συνθηκών.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο…»

Στον οικισμό Μπουστουρένγκα, στην κεντρική Πορτογαλία, οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Ο 44χρονος Νορμπέρτο, εργάτης και κάτοικος της περιοχής, λέει: «Η φωτιά εμφανίστηκε ξαφνικά πίσω από το χωριό, δεν είναι εύκολο να την αντιμετωπίσεις. Και δεν υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα».
Μία άλλη κάτοικος του οικισμού, η 67χρονη Μαρία Φάτιμα, δίνει τη δική της μάχη με τις φλόγες. «Πανικοβληθήκαμε, ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», λέει.
«Η φωτιά περικύκλωσε το χωριό και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη -ξέρετε, αυτά τα Canadairs- δεν μπορούσαν να πετάξουν μέσα στους καπνούς. Κι έτσι μείναμε εμείς με τους κουβάδες, να προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά…»

Βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρώπη

Ήδη από τη Δευτέρα η Πορτογαλία ζήτησε τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αεροσκάφη έστειλαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
«Κατ' αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη δείχνει την αλληλεγγύη της σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση»
δήλωσε στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα σχετικά με τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης