Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ο εκλογικός θρίαμβος της AfD στο Βραδεμβούργο (22/9), θα «τελειώσει» πολιτικά τον Scholz

Γερμανία: Ο εκλογικός θρίαμβος της AfD στο Βραδεμβούργο (22/9), θα «τελειώσει» πολιτικά τον Scholz
Κρίσιμες εκλογές για τη «μεγάλη ανατροπή» στη Γερμανία

H Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ετοιμάζεται να αναμετρηθεί την Κυριακή με τους Σοσιαλδημοκράτες του Olaf Scholz στις εκλογές του Βρανδεμβούργου την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2024, προπύργιου του SPD από την γερμανική επανένωση εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, εκλογές που μπορεί και να καθορίσουν το πολιτικό μέλλον του καγκελαρίου, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.
Με συνθήματα κατά της μετανάστευσης, της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και του εξοπλισμού της Ουκρανίας, η AfD έχει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις και το 30% της πρόθεσης ψήφου.
Το SPD πληρώνει την δυσαρέσκεια απέναντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, του πολέμου στην Ουκρανία και της εισροής μεταναστών, ωστόσο έχει κατορθώσει να μικρύνει την διαφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
«Το Βρανδεμβούργο είναι ιστορικά προπύργιο του SPD», τονίζει ο Φίλιπ Τόμετεσκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.
«Αν δεν νικήσουν εδώ, θα πρόκειται για μεγάλη ανατροπή».

Κρίσιμες εκλογές για τη «μεγάλη ανατροπή»

Ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές, η ψηφοφορία της Κυριακής είτε θα πυροδοτήσει αμφισβήτηση της ηγεσίας του στο κόμμα, είτε, αν το SPD κρατήσει το προπύργιό του, θα επιβεβαιώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία.
Οι συντηρητικοί του αντίπαλοι προηγούνται με το ένα τρίτο της ψήφου σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ το SPD και η AFD αναμετρώνται για την δεύτερη θέση.
Οι χριστιανικές ενώσεις ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα τον υποψήφιό καγκελάριό τους για τις εκλογές του 2025: τον δηκτικό, υπερσυντηρητικό Φρίντριχ Μερτς. Αλλά ο Σολτς και πολλοί σοσιαλδημοκράτες ποντάρουν στην χαμηλή δημοφιλία του γκαφατζή Mertz.
Αν και ακόμη δεν λέγεται ανοικτά, υπάρχουν άνθρωποι στο SPD που πιστεύουν ότι ο Olaf Scholz θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του Joe Biden και να δώσει την θέση του σε ένα πιο χαρισματικό στέλεχος, όπως είναι ο υπουργός Αμυνας Borris Pistorius.
Αλλά μία νίκη στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, γενέτειρα του Scholz,  μπορεί να σιγάσει τους ψιθύρους αυτούς.
Το SPD απέφυγε να αναφερθεί στον Scholz κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Προτίμησε να προβάλει τον πολύ δημοφιλή πρωθυπουργό του Βρανδεμβούργου Dietmar Woidke, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αν νικήσει η AfD θα παραιτηθεί και δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για να ηγηθεί πιθανού συνασπισμού.
«Ο στόχος είναι να εμποδίσουμε την νίκη της AfD», διαμήνυσε. 
Παρά το γεγονός ότι η AfD νίκησε στις εκλογές της Θουριγγίας, δεν κατόρθωσε να σχηματίσει συνασπισμό.
Το κόμμα της γερμανικής ακροδεξιάς δεν έχει καμία δυνατότητα να σχηματίσει τοπική ή ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφού όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα αρνούνται να συνεργασθούν με ένα κόμμα που χαρακτηρίζεται εξτρεμιστικό
Το τοπίο της οικονομίας του Βρανδεμβούργου χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στην πλούσια περιφέρεια του Βερολίνου και τις φτωχές αγροτικές περιοχές της υπαίθρου του γερμανικού κρατιδίου, που πάντως φιλοξενεί το πρώτο εργοστάσιο της Tesla στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης