Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενδιαφέρον από την Τουρκία για ένταξη στις BRICS αλλά και... επιφυλάξεις

Ενδιαφέρον από την Τουρκία για ένταξη στις BRICS αλλά και... επιφυλάξεις
Η Τουρκία δεν έχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη θεσμική ανάπτυξη του ομίλου, τόνισε ο Fidan
Η Τουρκία είναι πρόθυμη να ενταχθεί στις BRICS,  επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, αλλά σημείωσε ότι η χώρα δεν έχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη θεσμική ανάπτυξη του ομίλου.
«Εν μέσω της συνεχιζόμενης διαφοροποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξετάζουμε ασφαλώς διάφορες επιλογές όσον αφορά το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία. Οι BRICS είναι τώρα μια πλατφόρμα, αλλά δεν είναι αρκετά θεσμοθετημένη <...>. Όταν ενταχθούμε στις BRICS, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πάντα. Ανυπομονούμε γι' αυτό», δήλωσε ο Φιντάν σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση γύρω από τις προθέσεις της Άγκυρας να γίνει μέλος των BRICS.

Νέες ευκαρίες και ο ρόλος της ΕΕ

Εάν η οικονομική συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη ένταξη στο μπλοκ, η Άγκυρα δεν θα αναζητούσε εναλλακτικές λύσεις σε όλους τους τομείς, εξήγησε ο Φιντάν.
Αλλά από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα αναζητά ούτως ή άλλως πάντα νέες ευκαιρίες για να επεκτείνει την εμπορική και οικονομική της συνεργασία, πρόσθεσε.
«Δεν κοιτάμε μόνο τις BRICS, αλλά και την ASEAN, με την οποία επιδιώκουμε επίσης να συνεργαστούμε», συνέχισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας και των ισλαμικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των Αναπτυσσόμενων Οκτώ (D-8). «Εξετάζοντας αυτές τις ενώσεις από την άποψη της κλίμακας και του δυναμικού της αγοράς τους, θα είναι ευκολότερο να ενεργήσουμε σε συνεργασία μαζί τους, όταν προκύψει ανάγκη για μεγαλύτερη ολοκλήρωση», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης