Τελευταία Νέα
Διεθνή

Robert Kiyosaki: Έρχεται η μεγαλύτερη οικονομική συντριβή στην Ιστορία - Τo χρέος των ΗΠΑ θα μας σκοτώσει

Robert Kiyosaki: Έρχεται η μεγαλύτερη οικονομική συντριβή στην Ιστορία - Τo χρέος των ΗΠΑ θα μας σκοτώσει
Σύμφωνα με τον Kiyosaki, η Fed συνεργάζεται με τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων εταιρειών στη Wall Street, καταχρώμενη τις οικονομικές ροές των ΗΠΑ
Για συμπαιγνία με τη Wall Street κατηγόρησε με αφορμή τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,5%, στο εύρος του 4,75% - 5%, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ο γνωστός συγγραφέας και οικονομολόγος Robert Kiyosaki…
Προηγουμένως είχε προειδοποιήσει πως το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ στην ιστορία έχει ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τον Kiyosaki, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεργάζεται με τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων εταιρειών στη Wall Street, καταχρώμενη τις οικονομικές ροές της χώρας και κόβοντας «ψεύτικο χρήμα», για να τους παρέχει οικονομικό πλεονέκτημα…
Όπως εξηγεί, «Το πλαστό χρήμα πηγαίνει στους CEO της Wall Street που αγοράζουν τις μετοχές τους, κάτι που κάνει τη χρηματιστηριακή αγορά να εκτινάσσεται.
Αλλά αυτά τα χρήματα δεν αυξάνουν την παραγωγή.
Τα αληθινά χρήματα προέρχονται από την παραγωγή - αν είμαι αγρότης και παράγω λάχανα, αυτή είναι η παραγωγή,
Αλλά αυτό κάνει η Fed: παίρνει τα χρήματα και τα δίνει στα αγόρια της εταιρικής Αμερικής, που αγοράζουν μετοχές τους.
Είναι μια πλήρης συμπαιγνία με τη Wall Street».

Κραχ…

O Kiyosaki επανέλαβε την άποψή του πως το κραχ της αγοράς είναι εν εξελίξει, γεγονός το οποίο δεν αρνητικό, διότι μπορεί να γεννηθούν ευκαιρίες να γίνει κανείς πλούσιος.
Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Αν αυτή η φούσκα αρχίσει να ξεφουσκώνει, θα τρακάρουν όλοι και μετά θα πρέπει να κάνουν ανόητα πράγματα.
Το πιο ανόητο πράγμα που μπορείτε να κάνετε» κατά τη διάρκεια περιστατικών αστάθειας στις αγορές είναι «να επενδύσετε μακροπρόθεσμα σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF.
Αλλά αυτό ακριβώς κάνουν οι μεσήλικες…
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την άποψή του ότι το να πεις στους ανθρώπους τι να κάνουν, όπως κάνει το τρέχον εκπαιδευτικό σύστημα, δεν είναι καλός τρόπος χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού…

Μαθήματα χρέους

Ο Kiyosaki έχει χαρακτηρίσει εδώ και καιρό τις πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ «εγκληματικές», καθώς «παραβιάζει το νόμο με τις ενέργειές της και ότι ο μόνος τρόπος για να προστατέψει κανείς τον πλούτο του είναι να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, το ασήμι, και κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin (BTC)».
Πιο πρόσφατα, προειδοποίησε επίσης ότι το εθνικό χρέος των ΗΠΑ «θα μας σκοτώσει», επισημαίνοντας το πρόβλημα της αυξημένης έκδοσης των ομολόγων που, κατά τη γνώμη του, θα «τορπιλίσει» την παγκόσμια οικονομία.
Την περασμένη εβδομάδα το ομοσπονδιακό έλλειμμα τον Αύγουστο ανήλθε στα 380 δισεκατομμύρια δολάρια - πολύ πάνω από τα αναμενόμενα 285,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εισπράξεις ανήλθαν στα 306 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα.
Οι δαπάνες αυξήθηκαν πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια από τη προηγούμενη εβδομάδα, λίγο κάτω από τα 687 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό ανεβάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού έτους, όπερ σημαίνει αύξηση 24% από το 2023.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ, είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και, φυσικά, είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως με έλλειμμα σχεδόν 7% η κανονικότητα θα επανέλθει σύντομα.
Το γεγονός ότι αυτά τα ελλείμματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής επέκτασης είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Τι συμβαίνει όταν η χώρα μπαίνει σε ύφεση;
Το κόστος εξυπηρέτησης του αμερικανικού χρέους τον Αύγουστο ήταν 92,3 δισεκ. δολ.
Αυτό σημαίνει ότι, με ετήσιο ρυθμό, η χώρα ξοδεύει πάνω από 1 τρισεκ. δολ. για να εξυπηρετήσει τη μαζική και αυξανόμενη καύση του χρέους της, που ανέρχεται στα 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς - είναι πλέον το πιο επιβαρυντικό στοιχείο στον προϋπολογισμό, ξεπερνώντας τις αμυντικές δαπάνες ή την κοινωνική ασφάλιση.
Και αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις αξίας τουλάχιστον 80 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον του ομοσπονδιακού χρέους.
Κάποια στιγμή, όμως, αυτό το χρέος θα αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί αυτή η «ημέρα του απολογισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης