Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρές αιχμές Orban (Ουγγαρία) κατά Βρυξελλών: Αν περιμένουμε τη βοήθεια από την ΕΕ για τις πλημμύρες, θα πνιγούμε όλοι

Σοβαρές αιχμές Orban (Ουγγαρία) κατά Βρυξελλών: Αν περιμένουμε τη βοήθεια από την ΕΕ για τις πλημμύρες, θα πνιγούμε όλοι
«Για την ώρα, ας δούμε τα θετικά πράγματα και ας ευχαριστήσουμε με σεβασμό τις Βρυξέλλες που τουλάχιστον μας σκέφτηκαν» τόνισε σκωπτικά ο Ούγγρος ηγέτης
Ο Viktor Orbán, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας άφησε σοβαρές αιχμές κατά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, όταν κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο η χώρα του θα λάβει έγκαιρη βοήθεια από την ΕΕ, μετά από τις εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.
«Με κάθε σεβασμό, αν περιμέναμε από τις Βρυξέλλες να μας σώσουν, θα ήμασταν με το νερό μέχρι τον λαιμό», δήλωσε αφοπλιστικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησής του το πρωί της Πέμπτης 19/9.
Η Ουγγαρία είναι η τελευταία χώρα που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 21 θανάτους στην περιοχή — αν και οι αρχές της Βουδαπέστης δεν έχουν αναφέρει θύματα.
Ο Orbán ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ανέβαλε τις διεθνείς του υποχρεώσεις μέχρι να υποχωρήσουν οι πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου.
Ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να κριτικάρει τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσφορά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για βοήθεια στις χώρες της περιοχής.
«Αν προκύψει μια κατάσταση σε μια χώρα, υπάρχει ένας μηχανισμός που μπορεί να ενεργοποιηθεί με μονομερή ειδοποίηση», δήλωσε ο Orbán.
«Το έχουμε κάνει αυτό, που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να εξετάζουν εάν πρέπει ή μπορεί να δοθεί κάποια βοήθεια».
«Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι περίπλοκες διαδικασίες των Βρυξελλών —και δεν τιμωρηθούμε με το να μην λάβουμε τη βοήθεια που μας αξίζει, γιατί αυτά είναι όλα ερωτηματικά στις Βρυξέλλες— τότε θα λάβουμε υποστήριξη από τις Βρυξέλλες».
Στις 14 Σεπτεμβρίου —λίγο μετά την έναρξη των ισχυρών βροχοπτώσεων που επηρέασαν τη λεκάνη του Δούναβη— η υπηρεσία ταχείας χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ άρχισε να παρέχει δορυφορικές εικόνες των πλημμυρών στην Ουγγαρία, κατόπιν αιτήματος της Βουδαπέστης.
Οι οξείες δηλώσεις του Orbán μπορεί να επηρεάστηκαν από μια προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο επέβαλε πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία για παραβίαση των νόμων της ΕΕ περί ασύλου.
«Για την ώρα, ας δούμε τα θετικά πράγματα και ας ευχαριστήσουμε με σεβασμό τις Βρυξέλλες που τουλάχιστον μας σκέφτηκαν», πρόσθεσε ο Orbán.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης