Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χνάρια… Biden o Scholz - «Αποκεφαλισμός» από SPD εάν ηττηθεί στο Βρανδεμβούργο - Σενάρια πρόωρων εκλογών

Στα χνάρια… Biden o Scholz - «Αποκεφαλισμός» από SPD εάν ηττηθεί στο Βρανδεμβούργο - Σενάρια πρόωρων εκλογών
Ο δημοφιλής υπουργός Άμυνας Boris Pistorius θεωρείται πως θα είναι αυτός που θα αναλάβει να οδηγήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στις επόμενες εθνικές εκλογές
(upd) Την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz θα είναι παρών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Κυριακή 22/9, το πολιτικό του μέλλον πιθανότατα θα αποφασίζεται περίπου 6.000 χιλιόμετρα μακριά, στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου όπου θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές εκλογές.
Μια ήττα του Scholz από το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο Βρανδεμβούργο, το οποίο αποτελεί προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) από την επανένωση της Γερμανίας, εκτιμάται ότι μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όχι μόνο για το εάν ο Scholz θα παραμείνει στην ηγεσία του SPD αλλά και για το εάν η κυβέρνηση συνασπισμού θα καταφέρει να φτάσει έως το τέλος της κυβερνητικής της θητείας.
Συνεπώς σε λίγα 24ωρα θα κριθεί εάν ο Scholz θα βαδίσει στα… χνάρια του Biden, εάν δηλαδή το κόμμα του μέσα σε συνθήκες πανικού θα τον … «αποκεφαλίσει» και θα αναζητήσει έναν άλλο υποψήφιο για να οδηγήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στις εθνικές εκλογές του 2025.
Μάλιστα το πρόσωπο αυτό φαίνεται πως έχει ήδη βρεθεί και είναι ο δημοφιλής υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius.


Και νέα ήττα;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Σοσιαλδημοκράτες υπολείπονται οριακά του ακροδεξιού AfD ενόψει των εκλογών στο Βρανδεμβούργο την ερχόμενη Κυριακή 22/9.
Εάν το SPD ηττηθεί στο Βρανδεμβούργο, τότε αυτή θα προστεθεί στη… λίστα των εκλογικών αποτυχιών.
Οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν τρίτοι – πίσω από το AfD – στις ευρωεκλογές του Ιουνίου καταγράφοντας την χειρότερη εκλογική τους επίδοση σε ευρωπαϊκές εκλογές.
Αλλά τα άσχημα αποτελέσματα συνεχίστηκαν.
Την 1η Σεπτεμβρίου το AfD σημείωσε τη μεγαλύτερη εκλογική του αποτυχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές της Θουριγγίας και τη δεύτερη στις εκλογές της Σαξονίας.
Όσον αφορά το SPD, αυτό συνετρίβη και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Μια ακόμα ήττα από το AfD εκτιμάται – όπως αναφέρει το Politico – ότι μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες να τραβούν… την πρίζα.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Από πρόωρες εθνικές εκλογές μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για να αναλάβει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, ο δημοφιλής υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius ενόψει των εθνικών εκλογών του 2025.

«Εμφύλιος»

Αν και η ψηφοφορία της Κυριακής αφορά το νέο κοινοβούλιο στο Βραδεμβούργο, είναι προφανές πως το εκλογικό μήνυμα αφορά τον Scholz και την κυβέρνηση του.
Το SPD αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο κρατίδιο αυτό εδώ και 34 χρόνια, έχοντας ως πρωθυπουργό τον Dietmar Woidke, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μια δεκαετία.
Συνεπώς, η εκλογική αυτή αναμέτρηση θα αποτελέσει επί της ουσίας ένα δημοψήφισμα για τον Scholz, τη στιγμή που η χώρα κλυδωνίζεται από τις ανησυχίες για το μεταναστευτικό αλλά και για τις ρωγμές που καταγράφονται στην οικονομία της.
Άλλωστε, οι εκπρόσωποι του SPD στο Βρανδεμβούργο παραδέχονται ότι οι κακές επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπονομεύουν τις προοπτικές τους στις εκλογές της Κυριακής, ενώ δεν διστάζουν να εξαπολύσουν τα πυρά τους κατά στελεχών του κόμματος που εμφανίζονται σε εθνικό επίπεδο στην τηλεόραση..
«Για αρχή, θα ήταν μεγάλο κέρδος αν συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν συμμετείχαν πλέον σε talk show», υποστήριξε η Katrin Lange, βουλευτής του SPD στο Βρανδεμβούργο, η οποία χαρακτήρισε τις εμφανίσεις της Saskia Esken, της επικεφαλής του SPD, ως ανυπόφορες.

Καμία νίκη για τον Scholz

Σύμφωνα με το Politico, εάν το SPD αναδειχθεί πρώτη δύναμη την Κυριακή, αυτό δεν θα μεταφραστεί ως νίκη του Scholz.
Διότι, εάν το SPD κερδίσει, θα χαρακτηριστεί ως επιτυχία για τον περιφερειακό πρωθυπουργό Woidke, ο οποίος έχει αγωνιστεί χωρίς την καγκελάριο.
Αν κερδίσει το AfD, αντίθετα, ο Scholz θα κατηγορηθεί.
«Δεν είναι μυστικό ότι η ομοσπονδιακή πολιτική δεν στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς της αυτή τη στιγμή», παραδέχθηκε η Klara Geywitz αναπληρωτής επικεφαλής του SPD και υπουργός Κατασκευών.

Τέλος παιχνιδιού

Κορυφαία στελέχη του SPD υποστηρίζουν μιλώντας στο Politico ότι μια εκλογική ήττα στο Βρανδεμβούργο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, που έχουν σχηματίσει οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους του FDP.
Και αυτό διότι θα γίνει αντιληπτό στους Σοσιαλδημοκράτες ότι ο Scholz δεν μπορεί να τους οδηγήσει σε νίκη στις εκλογές του 2025.
Όπως αναφέρεται, μια ελκυστική εναλλακτική είναι ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην κυβέρνηση συνασπισμού και μακράν ο πιο δημοφιλής Σοσιαλδημοκράτης.
Θεωρείται ότι μπορεί να φέρει εις πέρας δύσκολες καταστάσεις και ότι έχει επικοινωνιακό χάρισμα (η επικοινωνία θεωρείται η μεγαλύτερη αδυναμία του Scholz).
Πάντως, ο Pistorius αρνείται – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – κάθε ενδιαφέρον για να … εκθρονίσει τον Scholz.
Παρόλο που ο Pistorius θεωρείται μέρος της συντηρητικής πτέρυγας του SPD, έχει την υποστήριξη των αριστερών του κόμματος, οι οποίοι εκτιμούν ότι εάν κατέβει στις επόμενες εκλογές, θα μπορούσε να αποδειχθεί νικητής για ολόκληρο το κόμμα.

Τα σενάρια

Ορισμένοι Σοσιαλδημοκράτες αρχίζουν ακόμη και να το λένε ανοιχτά.
«Το SPD πρέπει να σκεφτεί τον Pistorius ως υποψήφιο για καγκελάριο», δήλωσε ο Dieter Reiter, δήμαρχος του Μονάχου.
Το σενάριο που συζητείται στο SPD έχει ως εξής: Μετά τις εκλογές του Βρανδεμβούργου, οι συγκρούσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού αναμφίβολα θα ενταθούν.
Αντί να επιδιώκει συμβιβασμό με τους εταίρους, το SPD θα πρέπει αντ' αυτού να μπει σε σύγκρουση για σημαντικά ζητήματα, όπως οι συντάξεις, και να απορρίψει περαιτέρω παραχωρήσεις στους φιλελεύθερους του FDP.
Εάν εγκριθεί αυτή η στρατηγική, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του συνασπισμού τον Νοέμβριο και να προκαλέσει νέες εκλογές την άνοιξη.
Μέσα σε αυτό το σενάριο, η συζήτηση για τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD θα έρθει στο προσκήνιο.
Από πολλές απόψεις, αυτό το αποτέλεσμα έχει ήδη οριστεί και η πίεση στον Scholz αυξάνεται.
Μετά την κακή απόδοση του SPD στις πολιτειακές εκλογές στη Σαξονία και στη Θουριγγία, ο αρχηγός του κόμματος Lars Klingbeil ρωτήθηκε για τη στήριξη της καγκελαρίου Scholz.
Η απάντησή του ήταν ενδεικτική: «Όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερη προσπάθεια».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και AfD είναι οριακή.
Σύμφωνα με έρευνα της Forschungsgruppe Wahlen για λογαριασμό του ZDF, το ακροδεξιό AfD προηγείται με 28% στην πρόθεση ψήφου έναντι 27% των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι φέρονται να ενισχύουν τη δυναμική τους.
Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες με 14% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 4,5%.
8_80.jpg



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης