Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεσπάθωσε κατά της Ευρώπης ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg – Η Ευρώπη ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ

Ξεσπάθωσε κατά της Ευρώπης ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg – Η Ευρώπη ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ
«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει ανάγκη για μια διαφορετική, ανταγωνιστική δύναμη επέμβασης», είπε ο Stoltenberg
Μπορεί να απέρχεται του ρόλου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Jens Stoltenberg, αλλά πρόλαβε να προειδοποιήσει για τις αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ που αντιγράφουν ή ανταγωνίζονται τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δεδομένης της περιορισμένης χρηματοδότησης και του προσωπικού.
Σε ασυνήθιστα ωμές δηλώσεις σε μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το German Marshall Fund στις Βρυξέλλες, ο Stoltenberg είπε ότι η φιλοδοξία της ΕΕ να δημιουργήσει ξεχωριστές δομές διοίκησης και μια σχεδιαζόμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης κινδύνευε να εκτρέψει πόρους από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ.
«Χαιρετίζω τις περισσότερες προσπάθειες της ΕΕ για την άμυνα, αρκεί να γίνονται με τρόπο που να μην αντιγράφουν ή να ανταγωνίζονται τη συμμαχία», είπε.
«Αυτό που δεν πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να αρχίσει να χτίζει εναλλακτικές αμυντικές δομές, για παράδειγμα τη δύναμη επέμβασης», είπε, αναφερόμενος στα σχεδιαζόμενα στρατεύματα 5.000 ατόμων που η ΕΕ παρουσίασε το 2022 μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει ανάγκη για μια διαφορετική, ανταγωνιστική δύναμη επέμβασης», είπε ο Stoltenberg.
Δεδομένου ότι «αγωνιζόμαστε για να επανδρώσουμε όλες τις θέσεις» στη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, είπε «θα ήταν λίγο περίεργο αν οι ίδιες χώρες δεν ήταν σε θέση να στείλουν όσους αξιωματικούς θα έπρεπε για να οικοδομήσουν μια εναλλακτική δομή».
Οι αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ ήδη εκτρέπουν πόρους από τις υπάρχουσες δομές του ΝΑΤΟ, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι της συμμαχίας στους Financial Times.
«Εάν η Ευρώπη δέχεται επίθεση, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αμέσως ποιος είναι υπεύθυνος για να ανταποκριθεί σε αυτό», είπε ένας από τους αξιωματούχους της συμμαχίας.
«Οι ανταγωνιστικές δομές δημιουργούν αβεβαιότητα»...αυτό βοηθά μόνο τον εχθρό».

Οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ

Ειδικότερα, το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την προτεινόμενη επέκταση του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, μιας δομής που επιβλέπει τις στρατιωτικές αποστολές του μπλοκ.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να περιπλέξει κρίσιμες αλυσίδες διοίκησης σε περίπτωση σύγκρουσης και εκτρέπει το ανθρώπινο δυναμικό από την υποστελεχωμένη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που οι στρατηγοί είναι σε έλλειψη.
«Γιατί να έχεις δύο εντολές χωρίς πλήρη στελέχωση, όταν μπορείς να έχεις μία να λειτουργεί σωστά», είπε ο αξιωματούχος.
Οι δομές της ΕΕ «ρουφούν στρατεύματα», πρόσθεσαν. «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί καν να στελεχώσει κάποια δικά μας».
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αμφισβητούν επίσης τη φιλοδοξία της ΕΕ να δημιουργήσει τη δική της λίστα στρατιωτικών προτύπων για τους στρατούς της ΕΕ - σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των προμηθειών και αύξησης της διαλειτουργικότητας - αντί να χρησιμοποιούν τους καταλόγους του ΝΑΤΟ, που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.
«Οι χώρες μπορούν να έχουν μόνο ένα σύνολο στόχων ικανότητας, δεν μπορούν να έχουν δύο.
Αυτό είναι ευθύνη του ΝΑΤΟ.
Ένα σύνολο προτύπων, ένα σύνολο στόχων ικανότητας, μία δομή εντολών.
Και αυτό είναι το ΝΑΤΟ», είπε ο Stoltenberg.

Οι αποκλεισμοί

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης ότι τα σχέδια αμυντικών προμηθειών της ΕΕ θα μπορούσαν να αποκλείσουν κράτη του ΝΑΤΟ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Τουρκία που δεν είναι μέλη του μπλοκ και έτσι να αποδυναμώσουν τα υπάρχοντα αμυντικά-βιομηχανικά έργα συνεργασίας.
Είκοσι τρία από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν διχασμοί εντός του μπλοκ ως προς τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ —πρωτίστως εμπορικός και ρυθμιστικός συνασπισμός— στη μελλοντική άμυνα της ηπείρου.
Η Γαλλία υπήρξε η ηγετική δύναμη πίσω από την ώθηση της ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο, με το Παρίσι να επισημαίνει ότι το μπλοκ πρέπει να είναι προετοιμασμένο για την αποδυνάμωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη – ένας κίνδυνος που ενισχύεται από την πιθανή επανεκλογή του Donald Trump ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η αυξημένη μελλοντική δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για την αντιμετώπιση της ανόδου της Κίνας έχει επίσης αποτέλεσμα, με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron να ηγείται των εκκλήσεων προς την Ευρώπη να αναπτύξει περισσότερη «στρατηγική αυτονομία» στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
Ορισμένοι από τους συμμάχους της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, επέκριναν αυτή την προσπάθεια ως αποδυνάμωση της σημασίας της συμμαχίας - ειδικά δεδομένης της ιστορικά δύσκολης σχέσης του Παρισιού με το ΝΑΤΟ.
Το 2019, κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump, ο Macron είπε ότι η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήταν «εγκεφαλικά νεκρή» – αναζωογονώντας τους φόβους για αποχώρηση της Γαλλίας από τις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ όπως έκανε το 1966.

Ο ρόλος του Rutte

Η ένταση μεταξύ των δύο θεσμών που εδρεύουν στις Βρυξέλλες έρχεται πριν από τον Mark Rutte, πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας, να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ την 1η Οκτωβρίου.
Ο Rutte, ο οποίος θα είναι ο πρώτος επικεφαλής του ΝΑΤΟ που θα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου —της επίσημης επιτροπής των ηγετών της ΕΕ— δήλωσε τον Ιούνιο ότι «η συμμαχία είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής μας ασφάλειας».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen, η οποία είναι και η ίδια πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το ΝΑΤΟ «θα παραμείνει ο πυλώνας της συλλογικής μας άμυνας», αλλά κάλεσε επίσης την ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο.
«Τώρα είναι λοιπόν η ώρα να οικοδομήσουμε μια αληθινή Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση. Ναι, ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που ίσως νιώθουν άβολα με την ιδέα. Αλλά αυτό για το οποίο θα έπρεπε να νιώθουμε άβολα είναι οι απειλές για την ασφάλειά μας», είπε νωρίτερα φέτος.
Η Von der Leyen δημιούργησε έναν ειδικό επίτροπο Άμυνας στη νέα της ομάδα που θα αναλάβει καθήκοντα φέτος. Επέλεξε τον πρώην πρωθυπουργό της Λιθουανίας Andrius Kubilius για τον ρόλο, ο οποίος θα χαράξει νέες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των τομέων όπως οι προμήθειες όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης