Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η Μέση Ανατολή - Ισχυροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ την καρδιά της Βηρυτού - Μπαράζ 140 ρουκετών από Hezbollah

Στα άκρα η Μέση Ανατολή - Ισχυροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ την καρδιά της Βηρυτού - Μπαράζ 140 ρουκετών από Hezbollah
Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, το οποίο πρόσκειται στη Hezbollah, μετέδωσε είδηση για μια ιχυρή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας
Ντόμινο βίας έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή μετά τις φονικές εκρήξεις που προκλήθηκαν την Τρίτη 17/9 στους βομβητές της Hezbollah, καθώς η σιιτική οργάνωση εξαπέλυσε σήμερα 20/9 αντίποινα με μπαράζ 140 ρουκέτες Katyusha κατά ισραηλινών θέσεων, ενώ το Ισραήλ ανταπάντησε με αεροπορικό «πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία της λιβανέζικης πρωτεύουσας Βηρυτού.
Ειδικότερα, το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, το οποίο πρόσκειται στη Hezbollah, μετέδωσε είδηση για μια επίθεση στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας.


Έτερη πηγή ασφαλείας έκανε λόγο στο Reuters για ένα ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.
«Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος Αλ-Καέμ», τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

blob_350752.jpg

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

140 ρουκέτες εκτέξευσε η Hezbolllah στη Γαλιλαία

Νωρίτερα ένα πρώτο κύμα 60 ρουκετών εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο, πυροδοτώντας σειρήνες στο Σαφέντ και σε κοινότητες στη Γαλιλαία, όπως ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός.
Ακολούθησε ένα δεύτερο, ισχυρότερο κύμα 80 ρουκετών πάνω από το βόρειο Ισραήλ.


Συγκεκριμένα, βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ισραηλινά συστήματα αεράμυνας να αναχαιτίζουν δεκάδες πυραύλους της Hezbollah πάνω από την πόλη Σάφεντ στο βόρειο Ισραήλ.
Οι προειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών ενεργοποιήθηκαν στην πόλη Σάφεντ, καθώς και σε κοντινές πόλεις στη Γαλιλαία και στο Ορτάλ στα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός Στρατός κάλεσε τους αμάχους σε κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια μέχρι νεωτέρας.


Η Hezbollah είπε ότι η επίθεση έγινε για την υποστήριξη της «γενναίας και έντιμης αντίστασης» του παλαιστινιακού λαού, καθώς και για αντίποινα στις τελευταίες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο.
Η οργάνωση είπε ότι εκτόξευσε «πύραυλους Katyusha» εναντίον τουλάχιστον έξι ισραηλινών «αρχηγείων στρατού» και βάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας «κύριας βάσης αεράμυνας».

Αποκάλυψη: Στόχος των ισραηλινών επιδρομών στη Βηρυτό ο ανώτατος διοικητής της Hezbollah Ibrahim Akil

Στόχος της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Βηρυτό ήταν ο επικεφαλής της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων της Hezbollah, Ibrahim Akil, όπως αποκάλυψε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού Galei Tzahal, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.
«Στόχος του χτυπήματος στη Βηρυτό ήταν ο Ibrahim Akil, ο επικεφαλής της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων της σιιτικής οργάνωσης», τονίστηκε στο επίσημο ανακοινωθέν.

ibrahim-akil-hezbollah-766x470.jpg

Ο Aqil προσδιορίστηκε ως ένας από τους βασικούς οργανωτές της βομβιστικής επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό το 1983 και καταζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, όλοι τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό στον Λίβανο.
Τα χτυπήματα είχαν ως στόχο ένα διαμέρισμα σε ένα κτίριο κατοικιών στην περιοχή Τζαμούς στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Αρκετά πολυώροφα κτίρια κατοικιών υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Λίβανος: Άμεση αποκλιμάκωση ζητάει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών

Ως αντίδραση στις ραγδαίες εξελίξεις, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον νότιο Λίβανο ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση καθώς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα, αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε τις σφοδρότερες αεροπορικές του επιθέσεις εδώ και σχεδόν ένα χρόνο που ξεκίνησε η σύγκρουση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Hezbollah.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε πλήξει εκατοντάδες συστήματα εκτόξευσης ρουκετών της Hezbollah που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν κατά του Ισραήλ, σε αυτό που πηγές ασφαλείας στον Λίβανο δήλωσαν ότι ήταν η σφοδρότερη τέτοια επίθεση από την έναρξη των εχθροπραξιών τον περασμένο Οκτώβριο.
Έχοντας πυροδοτηθεί από τον πόλεμο στη Γάζα, η σύγκρουση εντάθηκε σημαντικά αυτή την εβδομάδα, με τη Hezbollah να υφίσταται πρωτοφανή επίθεση όταν βομβητές και ασύρματοι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εξερράγησαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες.
Η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL στον νότιο Λίβανο δήλωσε ότι τις προηγούμενες 12 ώρες κατέγραψε «ισχυρή εντατικοποίηση των εχθροπραξιών κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής» και σε όλη την περιοχή των επιχειρήσεών της.
«Ανησυχούμε με την αυξημένη κλιμάκωση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και καλούμε άμεσα όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντρέα Τενέντι στο Reuters, αναφερόμενος στη γραμμή που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν τουλάχιστον τρία χωριά στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας στον Λίβανο και τον τηλεοπτικό σταθμό al-Manar της Hezbollah, που μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνεται σύννεφο καπνού να υψώνεται στον ουρανό σε ένα από τα σημεία των επιθέσεων. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.
Η Hezbollah δήλωσε ότι οι μαχητές της είχαν εκτοξεύσει κατευθυνόμενο πύραυλο κατά θέσης ισραηλινών στρατευμάτων στη Μετούλα, μια ισραηλινή πόλη στα σύνορα που τον περασμένο χρόνο έχει αποτελέσει πολλές φορές στόχο της λιβανέζικής οργάνωσης.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι στους κατοίκους αρκετών πόλεων στο βόρειο Ισραήλ δόθηκαν οδηγίες από τη Συνοριακή Διοίκηση του στρατού να παραμείνουν κοντά στα καταφύγιά τους.
Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε άρση της εντολής που περιορίζει τις μετακινήσεις και τις μεγάλες συναθροίσεις, την οποία εξέδωσε την Πέμπτη για μια σειρά κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Οι περιορισμοί είχαν ανακοινωθεί μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων.
Πηγές ασφαλείας στον Λίβανο δήλωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στους σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν επρόκειτο για μέλη της Hezbollah.

Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο

Υπό αυτές τις συνθήκες, διατυπώνονται φόβοι και έντονες ανησυχίες ότι οι συγκρούσεις θα λάβουν διαστάσεις και θα οδηγήσουν σε έναν γενικευμένο πόλεμο στην Μέση Ανατολή.
Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Hakan Fidan, ο οποίος υποστήριξε πως το Ιράν και η Hezbollah δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν στο Ισραήλ.
Πάντως, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι προκειμένου να αποτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος, Joe Biden είπε πως πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει μια διπλωματική λύση στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah, με τον Λευκό Οίκο να προειδοποιεί και τις δύο πλευρές να μην κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση.
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες του Λιβάνου πως «υπάρχει διπλωματική οδός» και ο πόλεμος «δεν είναι αναπόφευκτος».

Ανάφλεξη

Από την πλευρά του o υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib προειδοποίησε ότι «η κατάφωρη επίθεση στην κυριαρχία και στην ασφάλεια του Λιβάνου είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο».
Ο Habib ανακοίνωσε επίσης πως κατέθεσε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ισραηλινή «κυβερνο-τρομοκρατική επίθεση» που όπως είπε, αποτελεί «έγκλημα πολέμου».
Οι αρχές του Λιβάνου εκτιμούν πως οι συσκευές αυτές (βομβητές, ασύρματοι, κινητά, κοκ) παγιδεύτηκαν με εκρηκτικές ύλες προτού μπουν στη χώρα

Ακυρώνονται πτήσεις

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε χθες πως παρατείνει ως το τέλος του έτους την αναστολή των πτήσεών της από τη Νέα Υόρκη στο Τελ Αβίβ.
Η American Airlines είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων προς το Τελ Αβίβ ως τα τέλη του Μαρτίου του 2025, ενώ η United Airlines επ’ αόριστον.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Air France ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως παρατείνουν την αναστολή των πτήσεών τους προς το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό ενώ η Qatar Airways ανακοίνωσε με άμεση ισχύ πως απαγορεύεται μέχρι νεοτέρας οι επιβάτες που αναχωρούν από τη Βηρυτό να μεταφέρουν βομβητές και ασυρμάτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης