Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ – Εποχή υψηλών επιτοκίων: Οι τράπεζες δάνειζαν τη Fed με 5%, έδιναν τόκους 2,2% και έβγαλαν 1 τρισ. δολ.

ΗΠΑ – Εποχή υψηλών επιτοκίων:  Οι τράπεζες δάνειζαν τη Fed με 5%,  έδιναν τόκους 2,2% και έβγαλαν 1 τρισ. δολ.
Στη εποχή των υψηλών επιτοκίων, οι τράπεζες χρέωναν περισσότερα για την πίστωση (επιτόκια χορηγήσεων), αλλά κράτησαν χαμηλές τις πληρωμές τόκων στους αποταμιευτές (επιτόκια καταθέσεων), σύμφωνα με την ανάλυση των FΤ
Οι αμερικανικές τράπεζες κατέγραψαν απροσδόκητα κέρδη ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από την δυόμισι χρόνια της εποχής των υψηλών επιτοκίων της Federal Reserve, σύμφωνα με ανάλυση των επίσημων στοιχείων από τους Financial Times.
Οι τράπεζες λαμβάνουν υψηλότερες αποδόσεις για τις καταθέσεις τους στη Fed, αλλά διατήρησαν τα επιτόκια χαμηλότερα για πολλούς αποταμιευτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corporation.
Αυτό για τις περισσότερες από 4.000 τράπεζες στις ΗΠΑ, αυτό συνέβαλε στη αύξηση των περιθωρίων κέρδους.
Ενώ τα επιτόκια ορισμένων λογαριασμών ταμιευτηρίου αυξήθηκαν σύμφωνα με τον στόχο της Fed για πάνω από 5%, η συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών, ειδικά των μεγαλύτερων τραπεζών, όπως η JPMorgan Chase και η Bank of America, είδε μικρότερες αποδόσεις.
Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, η μέση αμερικανική τράπεζα πλήρωνε στους καταθέτες τους τόκους με ετήσιο επιτόκιο μόλις 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής που περιλαμβάνουν λογαριασμούς που δεν έχουν μηδενικούς τόκους.
Αυτό είναι υψηλότερο από το 0,2% που πλήρωσαν πριν από δύο χρόνια, αλλά πολύ χαμηλότερο από το επιτόκιο μίας ημέρας 5,5 % (overnight) της Fed που μπορούν να λάβουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Στην JPMorgan και στην Bank of America, η ετήσια απόδοση των καταθέσεων ήταν 1,5% και 1,7% αντίστοιχα, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία.
Αυτές οι χαμηλότερες πληρωμές στους καταθέτες δημιούργησαν επιπρόσθετα κέρδη 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον έσοδα από τόκους για τις τράπεζες, ή περίπου το ήμισυ των συνολικών δολαρίων που εισέρρευσαν στις τράπεζες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT.
Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την Ευρώπη, όπου ορισμένες κυβερνήσεις επέβαλαν έκτακτους φόρους σε τράπεζες που επωφελήθηκαν από υψηλότερα επιτόκια.
Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο αυτή την εβδομάδα, μειώνοντας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,50%).
Ορισμένες τράπεζες των ΗΠΑ προσπάθησαν να περάσουν τις περικοπές στους καταθέτες όσο το δυνατόν ταχύτερα, μια κίνηση που θα ενίσχυε τα περιθώρια κέρδους τους.
 

Οι.. αργές προσαρμογές

Ώρες πριν από τη μείωση των επιτοκίων της Fed την Τετάρτη (18/) , η Citi ανακοίνωσε στους υπαλλήλους στις υπηρεσίες ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), οι πλούσιοι πελάτες της οποίας συνήθως λαμβάνουν προνομιακά επιτόκια, ότι εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωνε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η τράπεζα θα έκανε το ίδιο με το επιτόκιό της, σε λογαριασμούς που έχουν τόκο 5% ή περισσότερο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Στην JPMorgan, οι τραπεζίτες έχουν ενημερωθεί ότι οι πελάτες με καταθέσεις 10 εκατ. δολάρια σε μετρητά και άνω θα δουν τα επιτόκια αποταμίευσής τους να μειώνονται κατά 50 μονάδες βάσης και οι μελλοντικές περικοπές θα κινούνταν σε συνάρτηση με τις ενέργειες της Fed, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Λόγω της μείωσης των επιτοκίων της Fed, οι τράπεζες θα έχουν «σίγουρα» «την ικανότητα να μειώσουν το κόστος των καταθέσεων», δήλωσε ο Chris McGratty, επικεφαλής ερευνών στην KBW.
«Ο βαθμός επιθετικότητας (της προσαρμογής), νομίζω, θα ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-22_190915.png
Όπως τα πρατήρια καυσίμων…

Η JPMorgan δήλωσε ότι η τράπεζα στοχεύει να εξασφαλίσει ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό επιτόκιο.
Μια έκθεση νωρίτερα φέτος από την Ένωση Διαχείρισης Κινδύνων συνέκρινε τις τράπεζες με πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία συνήθως αυξάνουν γρήγορα τις τιμές και αργούν να τις μειώσουν.
Οι τράπεζες, αντίθετα, αργούν να αυξήσουν τα επιτόκια που προσφέρουν σε καταθέσεις και λογαριασμούς ταμιευτηρίου, αλλά γρήγορα να τα μειώσουν.
Όταν η Fed άρχισε να ασκεί περιοριστική νομισματική πολιτική τον Μάρτιο του 2022, πολλοί αναλυτές προέβλεψαν ότι ο ανταγωνισμός από νέες εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και η αυξανόμενη ευκολία με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να μετακινούν μετρητά θα ανάγκαζε τις τράπεζες να χορηγήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες τους.
Αλλά οι υπολογισμοί των FT δείχνουν ότι μπόρεσαν να διατηρήσουν μεγάλο μέρος του οφέλους - αν και ελαφρώς μικρότερο από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους σύσφιξης της Fed.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων περεφερειακών τραπεζών στις αρχές του 2023 ανάγκασε πολλές μεσαίου μεγέθους και μικρότερες τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους προκειμένου να αποτρέψουν τη φυγή των καταθετών.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες είδαν μια εισροή μετρητών κατά τη διάρκεια της πτήσης για ασφάλεια, επιτρέποντάς τους να καθυστερήσουν την ανάγκη να ταιριάξουν υψηλότερα επιτόκια αλλού.
Συνολικά, οι τράπεζες των ΗΠΑ αποκόμισαν περίπου τα 2/3 του οφέλους από τα υψηλότερα επιτόκια της Fed από τον Μάρτιο του 2022 έως τα μέσα του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τους FT's υπολογισμούς με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.
Πλήρωναν στους καταθέτες σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους.
Την τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια, από τις αρχές του 2016 έως τις αρχές του 2019, οι τράπεζες των ΗΠΑ αποκόμισαν το 77% του οφέλους.
Αν και η Fed έχει αρχίσει τώρα να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική, οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν θετικά την Πέμπτη (19/9), καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια και μια σχετικά υγιής οικονομία θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζήτηση για δανεισμό και θα ενίσχυαν τη δραστηριότητα της επενδυτικής τραπεζικής.
Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ωθήσει περισσότερα χρήματα από ποτέ, σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε καταθέσεις προθεσμιακές που συνήθως πληρώνουν το υψηλότερο επιτόκιο αλλά δεσμεύουν τη ρευστότητα για μεγάλο διάστημα.
Καθώς αυτά τα χρήματα ...ξεκλειδώνονται, οι τράπεζες θα μπορούν να προσαρμόσουν τα επιτόκιά τους προς τα κάτω, αλλά όχι πριν, είπαν οι αναλυτές.
«Θα είναι μια αργή μείωση», δήλωσε ο Scott Hildenbrand, επικεφαλής στρατηγικής ισολογισμού στην Piper Sandler.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης