Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γλίτωσε την καταστροφή... ο Scholz - Νίκη SPD με 30,9% στο Βρανδεμβούργο, τεράστια άνοδος AfD με 29,2%

Γλίτωσε την καταστροφή... ο Scholz - Νίκη SPD με 30,9% στο Βρανδεμβούργο, τεράστια άνοδος AfD με 29,2%
Μεγάλη εκλογική επιτυχία και για την συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW), η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά, λαμβάνοντας το 13,5% των ψήφων
(upd) Για όγδοη συνεχόμενη φορά από το 1990, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατάφεραν έστω… και στο νήμα να κερδίσουν στις περιφερειακές εκλογές στο προπύργιο τους, στο Βρανδεμβούργο, διασώζοντας με αυτόν τον τρόπο έστω και προσωρινά τον καγκελάριο Olaf Scholz και την κυβέρνησή του.
Ωστόσο, ο Scholz δεν είναι ανάμεσα στους νικητές καθώς όχι μόνο δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτήν την εκλογική μάχη αλλά το κόμμα του… τον είχε αφήσει εσκεμμένα στην άκρη καθώς δεν ήθελε να ταυτιστεί μαζί του.
Αντίθετα, μεγάλος νικητής αναδεικνύεται ο Dietmar Woidke, ο επικεφαλής του SPD και πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία του Βρανδεμβούργου.
Διότι ήταν – όπως υποστηρίζουν και τα γερμανικά ΜΜΕ – το δίλημμα που έβαλε ο ίδιος στους ψηφοφόρους: ή εγώ ή το AfD.
Πράγματι, ο Woidke είχε πει πως αν επικρατήσει το AfD, θα φύγει.
Και αυτή η στρατηγική ήταν που απέδωσε και του έδωσε τη νίκη, διότι κατάφερε να πολώσει το σκηνικό και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από το ποσοστό συμμετοχής (72,9%) που συνιστά ρεκόρ για το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.
Χάρη σε αυτήν την νίκη ο Scholz κατάφερε να κερδίσει χρόνο και να διατηρηθεί στην ηγεσία του SPD, έστω και προσωρινά καθώς είναι άγνωστο αν θα είναι τελικά και αυτός που θα οδηγήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2025.

Εντυπωσιακή άνοδος AfD και του BSW

Σύμφωνα με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επικράτησαν με 30,9%, επιτυγχάνοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τις εκλογές του 2019, όταν και είχαν λάβει 26,2%.
Εξίσου, εντυπωσιακή ήταν η εκλογική επίδοση του AfD, το οποίο αν και στις δημοσκοπήσεις φερόταν να είναι πολύ κοντά στην πρώτη θέση, τελικά έμεινε στη δεύτερη λαμβάνοντας το 29,2% των ψήφων και ενισχύοντας τα ποσοστά του κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.
Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε η συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW), η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά, λαμβάνοντας το 13,5% και αποτελώντας ενδεχομένως το κόμμα που θα συνασπιστεί με το SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης.
6_98.JPG
Απογοήτευσε το CDU

Αντιθέτως, απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι έλαβαν το 12,1% των ψήφων, ποσοστό που αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα τους στο Βρανδεμβούργο.
Οι Πράσινοι, η Αριστερά, το FDP και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι δεν κατάφεραν να περάσουν το εμπόδιο του 5% και άρα δεν πρόκειται να εκπροσωπηθούν στο τοπικό Κοινοβούλιο.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι Πράσινοι έλαβαν 4,1% και το αριστερό Die Linke 3%.
Σημειώνεται πως η συμμετοχή ανήλθε στο 72,9%, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε εκλογές στο Βρανδεμβούργο.
5_160.JPG
Σχηματισμός κυβέρνησης

Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων ο Woidke θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά ύστερα από 11 χρόνια στην εξουσία. 
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμμαχήσει με την συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) είτε να πάει σε έναν τρικομματικό συνασπισμό με τη συμμετοχή του BSW (14 έδρες) και του CDU (12 έδρες).
Βάσει των αποτελεσμάτων, το SPD λαμβάνει 32 έδρες, όταν η πλειοψηφία επιτυγχάνεται με 45 έδρες.
Σε αυτήν την περίπτωση το AfD με 30 έδρες θα αποτελέσει τη μοναδική δύναμη της αντιπολίτευσης.
9_77.JPG

Γερμανικά ΜΜΕ: Το SPD νίκησε, ο Scholz έχασε

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, τα γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η νίκη του SPD δεν πιστώνεται στον Scholz, αλλά στον πρωθυπουργό του κρατιδίου Dietmar Woidke.
«Το κόμμα του καγκελάριου κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε», γράφει το Der Spiegel, αναφερόμενο στο γεγονός ότι ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρωθυπουργός του κρατιδίου Dietmar Woidke πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία
Η Handelsblatt γράφει «με τη νίκη του ο Dietmar Woidke σταθεροποιεί τον καγκελάριο», επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο δίνει ανάσα στον Olaf Scholz.
Ήδη ο Woidke δήλωσε ότι ο Scholz πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία.
«Η στρατηγική του για την προεκλογική εκστρατεία του να αναλάβει πλήρως τα ρίσκα και να απειλήσει να παραιτηθεί, εάν έμενε πίσω από την AfD, είχε τελικά απόλυτη επιτυχία.
Επομένως, η νίκη είναι πάνω απ' όλα εκλογική νίκη για τον Woidke» υποστηρίζει η Handelsblatt.
Η Tagesspiegel επισημαίνει ότι «το SPD κερδίζει με απόσταση από τον καγκελάριο.
«Ο Woidke έχει όλα όσα λείπουν από τον Scholz», αναφέρει η Tagesspiegel ενώ η Süddeutsche Ζeitung υπογραμμίζει πως «οι εκλογές αποκαλύπτουν πόσο αντιφατικοί είναι οι κόσμοι στο Βρανδεμβούργο», αναφερόμενη στην οικονομική και κοινωνική άνθηση που γνωρίζουν οι περιοχές του κρατιδίου που βρίσκονται κοντά στο Βερολίνο, εν αντιθέσει προς τις άλλες περιοχές, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την μετανάστευση.
Η Welt σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι «το SPD απέχει πολύ από την διάσωσή του, παρά τη νίκη», ενώ αναφερόμενη στους Πράσινους κάνει λόγο για «υψηλό τίμημα για την άγνοιά τους στο θέμα της μετανάστευσης».
Με τίτλο «Τα πολλά μηνύματα προς το Βερολίνο» και υπότιτλο «Μικρές εκλογές, μεγάλη επίδραση», η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «χάρη στον ισχυρό πρωθυπουργό Woidke , ο καγκελάριος είναι πιθανόν σε θέση να αποφύγει μια δυσάρεστη συζήτηση, αλλά το φθινόπωρο των αποφάσεων μόλις ξεκινά» για το Βερολίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης