Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απροσδόκητη μείωση για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2024 - Βαρίδι η Γερμανία

Απροσδόκητη μείωση για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2024 - Βαρίδι η Γερμανία
Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων μειώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν αναμένεται επικείμενη ανάκαμψη
Σχετικά Άρθρα

Απροσδόκητη συρρίκνωση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2024, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ σημείωσε πτώση, ενώ η ύφεση στη μεταποίηση επιταχύνθηκε.
Η ύφεση φάνηκε να έχει ευρεία βάση, με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να βλέπει την πτώση της να βαθαίνει, ενώ η Γαλλία -η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- επέστρεψε σε συρρίκνωση μετά την ώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου.
Πιο αναλυτικά, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 48,9 αυτόν τον μήνα από το 51 του Αυγούστου, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Μια δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε μικρή πτώση στο 50,5.
«Η ευρωζώνη οδεύει προς τη στασιμότητα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Commercial Bank. «Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία μείωση των νέων παραγγελιών και του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να προβλέψει κανείς περαιτέρω εξασθένηση της οικονομίας».
Η συνολική ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο 47,2 από 49,1.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,5 από 52,9, κάτω από όλες τις προσδοκίες της δημοσκόπησης του Reuters που προέβλεπε υποχώρηση στο 52,1. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν τις χρεώσεις με μικρότερο ρυθμό. Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε και ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 52 έναντι 53,7 του Αυγούστου, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2021.
«Με την ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις υπηρεσίες, η είδηση ότι τόσο ο πληθωρισμός των τιμών εισροών όσο και ο πληθωρισμός των τιμών εκροών έχει επιβραδυνθεί είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο de la Rubia.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε εκ νέου τα επιτόκια στις 12 Σεπτεμβρίου και σηματοδότησε μια «πτωτική πορεία» για το κόστος δανεισμού τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραπαίει.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τη μεταποίηση, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το 50 για πάνω από δύο χρόνια και προβλεπόταν στο 45,6, υποχώρησε στο 44,8 από 45,8. Ένας δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο 44,5 από 45,8.
Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων μειώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν αναμένεται επικείμενη ανάκαμψη, ενώ ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής των εργοστασίων υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών στο 52,0 από 57,5.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης