Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε στρατιωτική παρακμή οι ΗΠΑ - Εκτροχιασμός στο πρόγραμμα υποβρυχίων με… υπερβάσεις 17 δισ

Σε στρατιωτική παρακμή οι ΗΠΑ - Εκτροχιασμός στο πρόγραμμα υποβρυχίων με… υπερβάσεις 17 δισ
Το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ έχει ιδιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες
Η παραγωγή υποβρυχίων, τα οποία οι ΗΠΑ κατασκευάζουν τόσο για τις ανάγκες του δικού τους στρατού όσο και των συμμάχων τους – Βρετανία, Αυστραλία, θεωρείται άκρως απαραίτητη σε ένα σενάριο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με την Κίνα στην περιοχή του Ειρηνικού.
Ωστόσο, το ναυτικό των ΗΠΑ φαίνεται να διέρχεται μεγάλης κρίσης λόγω υπερβάσεων στο κόστος του προγράμματος κατασκευής υποβρυχίων, δείγμα της παρακμής των ΗΠΑ ως στρατιωτικής δύναμης.
«Με μια λέξη, αυτά τα προγράμματα βρίσκονται σε κρίση», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ken Calvert σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι το πρόγραμμα υποβρυχίων του ναυτικού έχει υπερβεί κατά περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια τον προϋπολογισμό, με την κατασκευή τους να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις… 3 ετών.
«Χωρίς καμία εξαίρεση, υστερούν.
Διαρκώς υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό.
Έχω μηδενική εμπιστοσύνη στο ότι η ναυπηγική του Πολεμικού Ναυτικού θα επανέλθει σε τροχιά» υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.

Αποδοκιμασία ηγεσίας

Ο Calvert αποδοκίμασε την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ισχυριζόμενος ότι «απέκρυψε πληροφορίες για το κόστος και τις καθυστερήσεις», επισημαίνοντας ότι «τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση» της ναυπηγικής κρίσης «είναι πρωτίστως φιλόδοξα».
Όπως είπε, η υπηρεσία έχει δεσμευτεί να παράγει δύο υποβρύχια κλάσης Virginia ετησίως, αλλά έχει δυσκολευτεί να κατασκευάσει κατά μέσο όρο 1,3 ετησίως.

Τι λέει το Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό απέδωσε τις καθυστερήσεις στις επιπτώσεις του Covid-19 και τη συνακόλουθη διακοπή της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως λόγω της πανδημίας, αρκετές εταιρείες ήταν επιφυλακτικές στο να επενδύσουν.
Το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ έχει ιδιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες, με τους παρατηρητές να κατηγορούν τους εργολάβους ότι επιδιώκουν κέρδος με τις τεράστιες υπερβάσεις κόστους και τη χρόνια έλλειψη εξοπλισμού.
Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία παράγει τρεις φορές περισσότερες οβίδες πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μαζί εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το απέκρυψαν

Ο Calvert ισχυρίστηκε ότι οι αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού έκρυψαν την κρίση από τους βουλευτές και την αμερικανική κοινή γνώμη.
«Είναι σαφές ότι το Πολεμικό Ναυτικό και οι ναυπηγοί γνώριζαν για αυτήν την καθυστέρηση εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες.
Οι διαβεβαιώσεις για το πόσο καιρό συνεχίζονται αυτές οι συζητήσεις δεν με καθησυχάζουν, όταν το Κογκρέσο ενημερώθηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες» υπογράμμισε ο Calvert.
«Η έλλειψη διαφάνειας από το Πολεμικό Ναυτικό, η αποτυχία των ναυπηγών να επιλύσουν επειγόντως ζητήματα και η προκύπτουσα αδυναμία του Κογκρέσου να διεξάγει τεκμηριωμένη ανάλυση είναι ένας τοξικός κύκλος που πρέπει να σπάσουμε» υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.
Καθώς ο ναυτικός στόλος της Κίνας επεκτείνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν νέες αποτυχίες στην κατασκευή υποβρυχίων και πολεμικών πλοίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης