Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία και Ρωσία στα... δικαστήρια για Αζοφική Θάλασσα και Στενό του Κερτς - Μόσχα: Απελπισμένο το Κίεβο

Ουκρανία και Ρωσία στα... δικαστήρια για Αζοφική Θάλασσα και Στενό του Κερτς - Μόσχα: Απελπισμένο το Κίεβο
Η Ουκρανία κατηγoρεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να αποκτήσει παράνομα τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας Θάλασσας του Αζόφ και του Στενού του Κερτς
Η Ουκρανία κατηγoρεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να αποκτήσει παράνομα τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας Θάλασσας του Αζόφ και του Στενού του Κερτς, καθώς άρχισαν οι ακροάσεις στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο σε μια υπόθεση διαιτησίας με υψηλό ρίσκο μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
«Η Ρωσία θέλει να πάρει τη Θάλασσα του Αζόφ και το Στενό του Κερτς για τον εαυτό της και γι' αυτό έχει κατασκευάσει μια μεγάλη πύλη στην είσοδο για να κρατήσει τη διεθνή ναυτιλία έξω, ενώ επιτρέπει την είσοδο σε μικρά ρωσικά ποταμόπλοια», δήλωσε ο Ουκρανός εκπρόσωπος Anton Korynevych σε μια ομάδα διαιτητών.
Η πύλη στην οποία αναφέρθηκε είναι μια γέφυρα που κατασκεύασε η Ρωσία στο στενό του Κερτς μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων (12 μιλίων) που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα μεταφέρει την οδική και τη σιδηροδρομική κυκλοφορία σε ξεχωριστά τμήματα και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία.
«Η γέφυρα είναι παράνομη και πρέπει να πέσει», ανέφερε ο Korynevych, σύμφωνα με το Associated Press, στην ομάδα διαιτησίας.

Τι ζητά το Κίεβο

Η Ουκρανία κατέθεσε την υπόθεση το 2016, δύο χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Κατηγορεί τη Μόσχα ότι στη συνέχεια παραβίασε μια θαλάσσια συνθήκη του ΟΗΕ με την κατασκευή της γέφυρας, αποκλείοντας τους Ουκρανούς αλιείς από τα ύδατα που παραδοσιακά ψάρευαν, βλάπτοντας το περιβάλλον και λεηλατώντας υποβρύχιους αρχαιολογικούς χώρους. Το Κίεβο ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση.

Ρωσία: Αβάσιμες κατηγορίες

Η Ρωσία επιμένει ότι το διαιτητικό δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία και υποστηρίζει ότι η Αζοφική Θάλασσα και ο Πορθμός του Κερτς αποτελούν «εσωτερικά ύδατα» που δεν καλύπτονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τη συνθήκη που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι παραβιάζει η Ρωσία.
«Οι κατηγορίες της Ουκρανίας σε αυτή την υπόθεση είναι, φυσικά, εντελώς αβάσιμες και απελπιστικές», δήλωσε ο Ρώσος πράκτορας Gennady Kuzmin στην επιτροπή.
Μετά τις δύο εναρκτήριες δηλώσεις της Δευτέρας, οι ακροάσεις της επιτροπής θα συνεχιστούν για ημέρες πίσω από κλειστές πόρτες. Η τελική απόφαση θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης