Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τους σκάνε… στα χέρια - Τραυματισμοί Ουκρανών από ελαττωματικές οβίδες πυροβολικού

Τους σκάνε… στα χέρια - Τραυματισμοί Ουκρανών από ελαττωματικές οβίδες πυροβολικού
Η αιτία της δυσλειτουργίας λέγεται ότι είναι οι παλιοί πυροκροτητές M515 και M51A5, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Ορισμένα από τα πυρομαχικά πυροβολικού που παρέχονται στην Ουκρανία από τη Δύση είναι ελαττωματικά αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για οβίδες που έλαβε το Κίεβο στο πλαίσιο της τσεχικής πρωτοβουλίας, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Αύγουστο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν την Πράγα για περιπτώσεις έκρηξης οβίδων αμέσως μετά την έξοδό τους από την κάννη του όπλου.
Κατά τη διάρκεια της πολεμικής χρήσης των προαναφερθέντων πυρομαχικών, «πολλές εκρήξεις οβίδων σημειώθηκαν σε απόσταση 20 έως 60 μέτρων από το τμήμα εξόδου του ακροφυσίου, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται προσωπικό και να υφίστανται ζημιές τα συστήματα πυροβολικού» αναφέρουν οι Ουκρανοί.

Η αιτία

Η αιτία της δυσλειτουργίας λέγεται ότι είναι οι παλιοί πυροκροτητές M515 και M51A5, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, με την προμήθεια σχεδόν 35.000 βλημάτων πυροβολικού, το σφάλμα ήταν 0,05%.
Έτσι, για κάθε 10.000 οβίδες που εκτοξεύτηκαν, οι πέντε εξερράγησαν πρόωρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας, σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, εξήγησε ότι προέκυψαν τεχνικά προβλήματα με βλήματα πυροβολικού «σε ασήμαντο αριθμό περιπτώσεων».
Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν μαζί με τους προμηθευτές, τονίζει η εφημερίδα, αναφέροντας πως μετά την παροχή της ανάλυσης των σφαλμάτων στους Ουκρανούς εταίρους, δεν υπήρξαν νέες αναφορές για περιστατικά.

Παραδοχή

Η τσεχική εταιρεία Czechoslovak Group, της οποίας η θυγατρική Excalibur Army είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές πυρομαχικών στην Ουκρανία, παραδέχεται την ύπαρξη δυσλειτουργιών.
Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για ορισμένα από τα πυρομαχικά που παρέχονται στο πλαίσιο της τσεχικής πρωτοβουλίας.
Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν με βλήματα πυροβολικού ίδιου τύπου που έστειλε άλλος σύμμαχος.
Η διοίκηση των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη ενημερώθηκε επίσης από το Κίεβο για τα προβλήματα τον Αύγουστο, τονίζει η εφημερίδα.
Τον Μάρτιο, ο Τσέχος Πρόεδρος Petr Pavel ανακοίνωσε ότι η Τσεχία είχε βρει κεφάλαια για να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού από τρίτες χώρες για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ τον Απρίλιο, ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fyala ενημέρωσε ότι είχαν βρεθεί 500.000 οβίδες για την Ουκρανία στο πλαίσιο της τσεχικής πρωτοβουλίας.
Όπως αναφέρεται, έχουν συναφθεί συμβάσεις για την αγορά σχεδόν 200.000 από αυτά τα πυρομαχικά, ενώ στο άμεσο μέλλον θα υπογραφούν συμβόλαια για την αγορά των υπόλοιπων 300.000 οβίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης