Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραχάραξη της ιστορίας - Η Πολωνία αποκλείει τους Ρώσους από τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Auschwitz

Παραχάραξη της ιστορίας - Η Πολωνία αποκλείει τους Ρώσους από τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Auschwitz
Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος αποκλεισμός Ρώσων εκπροσώπων από αυτές τις εκδηλώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022

Εκπρόσωποι της Ρωσίας αποκλείστηκαν από τις τελετές για τον εορτασμό της 80ής επετείου από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου θανάτου Auschwitz-Birkenau από τον ρωσικό Κόκκινο Στρατό, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του μουσείου, κρίνοντας ότι η παρουσία Ρώσων αντιπροσώπων στην εκδήλωση «θα ήταν κυνική» δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος αποκλεισμός Ρώσων εκπροσώπων από αυτές τις εκδηλώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο του  Auschwitz, σύμφωνα με το AFP.
Μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία συμμετείχε πάντα στις τελετές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, την ημέρα που οι Σοβιετικοί στρατιώτες έφτασαν στις πύλες του ναζιστικού στρατοπέδου όπου βρήκαν περίπου 7.000 επιζώντες.
«Αυτή είναι μια επέτειος της απελευθέρωσης (του στρατοπέδου). Διατηρούμε στη μνήμη μας τα θύματα, αλλά γιορτάζουμε επίσης την ελευθερία εκεί. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την παρουσία της Ρωσίας, η οποία σαφώς δεν κατανοεί την αξία της ελευθερίας», τόνισε ο Πιότρ Τσιμίνσκι, διευθυντής του χώρου μνήμης του ναζιστικού πρώην στρατοπέδου, σε δελτίο Τύπου.
Η διοίκηση του Μουσείου έχει χαρακτηρίσει «πράξη βαρβαρότητας» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Χτισμένο στην κατεχόμενη Πολωνία, το Auschwitz-Birkenau είναι το σύμβολο της γενοκτονίας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία εναντίον έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων, ένα εκατομμύριο από τους οποίους δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο μεταξύ 1940 και 1945, μαζί με περισσότερους από 100.000 μη Εβραίους.
Περίπου 80.000 μη Εβραίοι Πολωνοί, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικοί στρατιώτες δολοφονήθηκαν επίσης εκεί από Γερμανούς ναζί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης