Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνταρακτική ομολογία από τη Βρετανία - «Οδεύουμε σε παγκόσμιο πόλεμο διαρκείας απέναντι στη Ρωσία»

Συνταρακτική ομολογία από τη Βρετανία - «Οδεύουμε σε παγκόσμιο πόλεμο διαρκείας απέναντι στη Ρωσία»
Οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν «μέχρι το τέλος του 2025 και πιθανώς και το 2026», εκτιμά ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας
Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και των αντιπροσώπων της Δύσης, όπως το καθεστώς του Zelensky στην Ουκρανία, αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια, ομολόγησε κυνικά ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Lammy.
Ο Lammy τόνισε τη στήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία, σε ομιλία του την Κυριακή σε συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ, επισημαίνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το Κίεβο με 3,99 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για  "όσο χρειαστεί".
Ο διπλωμάτης παραβρέθηκε σε παράλληλη εκδήλωση την ίδια ημέρα, προειδοποιώντας ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν «μέχρι το τέλος του 2025 και πιθανώς και το 2026» και πέρα από αυτό.
Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο αναμένεται να γίνουν "βαθύτερες και σφοδρότερες" τα επόμενα χρόνια, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη τον πολιτικό.
«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για θάρρος, επιμονή και αντοχή εκ μέρους των συμμάχων που στηρίζουν την Ουκρανία,» επεσήμανε με νόημα ο Lammy.

Τα αμφιλεγόμενα χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη ρωσική επικράτεια

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών φαίνεται να αναφέρονται στην απροθυμία της κυβέρνησης του προεδρου των Η.Π.Α., Joe Biden, να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση για επιθέσεις σε βάθος στη ρωσική επικράτεια. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εγκρίνουν το αίτημα του Ουκρανού προεδρου Volodymyr Zelensky, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα γίνουν άμεσοι συμμετέχοντες στον πόλεμο και θα στοχοποιηθούν από τη Ρωσία.
«Υπάρχει μια πολύ πραγματική συζήτηση μεταξύ των συμμάχων για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία καθώς πλησιάζουμε στο χειμώνα,» τόνισε σχετικά ο Lammy.
Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι θα «βοηθούσε μόνο τον Ρώσο προεδρου Vladimir Putin».
Η άποψη του Lammy σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του Zelensky, ο οποίος σχεδιάζει να τερματίσει τη σύγκρουση μέχρι το τέλος του έτους εάν η Δύση πάρει "γρήγορες αποφάσεις" για την αύξηση της βοήθειας προς το Κίεβο.
Ο Zelensky βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το "σχέδιο νίκης" του στον Biden, μέλη του Κογκρέσου και τους υποψηφίους προεδρίας Kamala Harris και Donald Trump.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, επανέλαβε την Κυριακή ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική στην [ρωσική] νίκη μας," η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τα εδάφη που διεκδικεί η Ρωσία και την ανάκληση της επιθυμίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Zelensky: ΗΠΑ και  Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μακρινών πυραύλων από το Κίεβο

Ο Zelensky δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους μακρινής εμβέλειας πυραύλους που παρέχονται από τη Δύση εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
«Ούτε η Αμερική ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο μας έδωσαν άδεια να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα στο έδαφος της Ρωσίας, σε οποιουςδήποτε στόχους, σε οποιαδήποτε απόσταση», σημείωσε σχετικά.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου υποσημείωσε με νόημα ότι ο δισταγμός των δύο δυνάμεων προέρχεται από ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Ο Ουκρανός επεσήμανε σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξη καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Donbass.
«Η (στρατιωτική βοήθεια) επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Είμαστε ευχαριστημένοι. Μπορούμε να νιώσουμε τη διαφορά,» εξήγησε.
Αναγνώρισε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, έχοντας λιγότερους ανθρώπους και πόρους σε σύγκριση με τη Μόσχα.
Οι δύο χώρες είναι επίσημα σε πόλεμο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των Ουκρανών στην περιοχή του Donbass.
Ο Zelensky απέρριψε επίσης ένα σχέδιο ειρήνης που προτάθηκε από την Κίνα και τη Βραζιλία, εκφράζοντας σκεπτικισμό σχετικά με την αξιοπιστία του.
Όπως διευκρίνισε «δεν νομίζω ότι ήταν ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν βλέπω καμία συγκεκριμένη δράση ή στάδια σε αυτό, μόνο γενικολογίες», και «οι γενικολογίες», σύμφωνα με τον Zelensky, «πάντα κρύβουν κάτι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης