Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Lockheed Martin παρουσίασε τον νέο πύραυλο JASSM που είναι πιο επικίνδυνος από Tomahawk

Η Lockheed Martin παρουσίασε τον νέο πύραυλο JASSM που είναι πιο επικίνδυνος από Tomahawk
Το XR είναι το τέταρτο στη σειρά και ανώτερης εμβέλειας
Η Lockheed Martin παρουσίασε τον πύραυλο αεροσκαφών AGM-158 JASSM XR, ενημερώνοντας ριζικά την οικογένεια JASSM.
Η οικογένεια πυραύλων JASSM τέθηκε σε υπηρεσία στον αμερικανικό στρατό πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Έχουν αναπτυχθεί από το 1995.
Η πολεμική βιομηχανία όπλων Lockheed Martin δημιούργησε τρεις παραλλαγές.
Το AGM-158A, με εμβέλεια 370 χιλιομέτρων, χρειάστηκε πολύ χρόνο για να τελειοποιηθεί λόγω ανεπιτυχών δοκιμών, έτσι τα στρατεύματα έλαβαν τα πρώτα δείγματα το 2009.
Το 2014, αντικαταστάθηκε από το AGM-158B, γνωστό και ως JASSM ER (από εκτεταμένη εμβέλεια) με βεληνεκές έως 1.000 χιλιόμετρα.
Το τρίτο, AGM-158C LRASM, διαφέρει από το JAASM ER στο σύστημα καθοδήγησής του και στο ότι ο στόχος του, σύμφωνα με το σχέδιο του κατασκευαστή, δεν είναι επίγεια αντικείμενα, αλλά πλοία.
Παρά τα μεγάλα αποθέματα, είναι γνωστές μόνο δύο περιπτώσεις μαχητικής χρήσης του JASSM: ένα χτύπημα στη Συρία τον Απρίλιο του 2018 και η Επιχείρηση Kayla Muller τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο ηγέτης του ISS Abu Bakr al-Baghdadi, σκοτώθηκε.
Το XR είναι το τέταρτο στη σειρά.
Σημαντικά ανώτερη σε εμβέλεια από τους προκατόχους του.
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ωστόσο, όπως σημειώνει το βρετανικό Defense Journal, εικάζεται ότι δεν είναι λιγότερο από αυτό του Tomahawk, δηλαδή μέχρι 1.600 χιλιόμετρα.
Κάποια δυτικά εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης -ιδίως το American Army Recognition- κάνουν λόγο για βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα.
Για το σκοπό αυτό, ο πύραυλος έπρεπε να επιμηκυνθεί σχεδόν μιάμιση φορά - από 4,3 σε 6,3 μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης