Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια εξουσίας για το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας από το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky

Παιχνίδια εξουσίας για το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας από το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky
Οι δυτικοί σύμμαχοι ανησυχούν ότι το υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος ασκεί αδικαιολόγητη πολιτική παρέμβαση στον τομέα της ενέργειας.
Το κατεστραμμένο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας μετατρέπεται σε επίκεντρο των ευρωπαϊκών ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου στο Κίεβο, με τους δυτικούς συμμάχους να φοβούνται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική αρπαγή εξουσίας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες να διατηρηθεί η ροή της ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.
Την κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε η απόφαση του Κιέβου νωρίτερα αυτό το μήνα να απολύσει τον Volodymyr Kudrytskyi από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του εθνικού δικτύου μεταφοράς ενέργειας, Ukrenergo.
Ο επίσημος λόγος της απόλυσης, που διέρρευσε ανώνυμα στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν ότι ο Kudrytskyi απέτυχε να προστατεύσει το δίκτυο της Ουκρανίας από το χαλάζι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.
Οι διεθνείς παρατηρητές απέρριψαν σχεδόν αμέσως αυτή την εξήγηση, επειδή ο Kudrytskyi χαίρει ευρείας εκτίμησης.
Διπλωμάτες και παγκόσμιοι δανειστές εξέδωσαν μάλιστα μια σπάνια δημόσια επίπληξη για την απόλυσή του, προτρέποντας το Κίεβο να αλλάξει πορεία.

Διαφθορά και συγκέντρωση εξουσίας από τον Zelensky

Η ανησυχία της Δύσης είναι ότι το Κίεβο δεν προχωρά απλώς σε κινήσεις αλλαγής προσωπικού, αλλά διαβρώνει σιγά σιγά τη διάκριση των εξουσιών που είναι ζωτικής σημασίας για μια λειτουργική δημοκρατία.
Ο μεγάλος κίνδυνος, φοβούνται οι εμπειρογνώμονες, είναι ότι οι επικερδείς συμβάσεις και τα έργα θα μπορούσαν να μοιραστούν με πολιτικά κριτήρια.
Πρόκειται για μια μακροχρόνια υποβόσκουσα ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, ιδίως δεδομένου ότι η Ουκρανία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ και ξεκίνησε ενταξιακές συνομιλίες τον Ιούνιο.
Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Kudrytskyi, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης, κατήγγειλε ότι οι φόβοι αυτοί είναι βάσιμοι.
«Όλα έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση της εξουσίας», δήλωσε.
Η προεδρική διοίκηση θέλει να θέσει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας υπό τον άμεσο έλεγχό της, προειδοποίησε ο Kudrytskyi - μια ρύθμιση που, όπως υποστήριξε, θα σημάνει την καταστροφή: «Μπορώ να σας πω ότι αν δεν λειτουργούσαμε ανεξάρτητα τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν θα είχαμε περάσει τους πιο δύσκολους χειμώνες που έχει βιώσει ποτέ κανένας διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας».
Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης του Zelenskyy αρνήθηκε ότι ο πρόεδρος είχε οποιαδήποτε σχέση με την απόλυση του Kudrytskyi.
«Απλώς δεν είναι δουλειά του Γραφείου του Προέδρου να αλλάζει αφεντικά εταιρειών», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει την ευαίσθητη κατάσταση.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Η κύρια ανάγκη στον ενεργειακό τομέα στο σύνολό του είναι η προστασία του από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Επικίνδυνες πρακτικές

Ανεξάρτητοι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας λένε ότι η απομάκρυνση του Kudrytskyi δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.
«Τα τελευταία χρόνια [είδαμε] να απολύονται προϊστάμενοι της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος ήταν άκρως επαγγελματίας», δήλωσε ο Mykhailo Gonchar, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Κέντρο Παγκόσμιων Μελετών με έδρα το Κίεβο.
«Και είδαμε το ίδιο πράγμα να συμβαίνει με τις εταιρείες φυσικού αερίου», πρόσθεσε.
«Οι κρίσιμες εταιρείες του τομέα του εφοδιασμού θα πρέπει να διοικούνται ανεξάρτητα και χωριστά από τους πολιτικούς», δήλωσε.
«Είναι επικίνδυνο να αναμειγνύονται οι πολιτικοί σε αυτούς τους τομείς, επειδή χρειάζεται πραγματική εμπειρογνωμοσύνη και γνώση για το τι κάνεις και αυτό οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης με τους πολύ σημαντικούς διεθνείς εταίρους μας και κινδυνεύει να διαταράξει το άκρως επαγγελματικό σύστημα διαχείρισης της Ukrenergo».
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Zelenskyy συμφωνούν.
«Απλώς βρήκαν έναν λόγο για να ξεφορτωθούν τον Kudrytskyi, αλλά ειλικρινά, δεν υπήρχε κανένας καλός λόγος για να τον διώξουν, επειδή ήταν πολύ καλός στη δουλειά του», δήλωσε στο POLITICO ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και επικριτής του Zelenskyy, Mykola Knyazhytsky.

Σπάνια παρέμβαση από τη Δύση

Λίγες ημέρες πριν από την απόλυση του Kudrytskyi - και ενώ οι ουκρανικές εφημερίδες και τα κανάλια Telegram προέβλεπαν την επικείμενη αποχώρησή του - οι δυτικοί απηύθυναν μια σπάνια προειδοποίηση προς το Κίεβο.
Σε επιστολή τους προς τον Ουκρανό πρωθυπουργό Denys Shmyhal, ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουκρανία και εκπρόσωποι διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προειδοποίησαν να μην υπονομευθεί η ανεξαρτησία της Ukrenergo.
Προειδοποίησαν επίσης κατά της αλλαγής της δομής διακυβέρνησης της εταιρείας και ζήτησαν να συσταθεί νέο εποπτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι διαφορετικά «θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η συλλογική μας ικανότητα να υποστηρίξουμε την Ukrenergo και άλλα μέτρα προτεραιότητας της ζωτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας».
Οι πρεσβευτές της G7 στη συνέχεια έστειλαν το μήνυμα στο Twitter.
Η ομάδα των G7 προέτρεψε να ανασταλούν όλες οι διοικητικές αποφάσεις μέχρι να συγκροτηθεί νέο διοικητικό συμβούλιο και να ζητηθεί η γνώμη του επαγγελματικού προσωπικού.
«Στην τρέχουσα εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, όταν η συνέχιση του έργου της Ukrenergo είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια της Ουκρανίας και την προετοιμασία για τον χειμώνα, οποιεσδήποτε αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση της εταιρείας πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά και να προετοιμαστούν καλά», τόνισαν.
Μεταξύ άλλων, την επιστολή υπέγραψαν η πρέσβης της ΕΕ στην Ουκρανία Katarína Mathernová και ο διευθυντής για την Ουκρανία και τη Μολδαβία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Arvid Türkner.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης