Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,8% - Ανησυχίες για την ανάπτυξη

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,8% - Ανησυχίες για την ανάπτυξη
H μετοχή της Commerzbank ανακάμπτει κατά 2,5%
Με ήπια άνοδο διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης που επανέρχονται στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,8% στις 18.987 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,5%, στις 8.301 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υπεραποδίδει με άνοδο 1,4% στις 7.609 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύεται 0,3% στις 33.909 μονάδες με άνοδο 0,7%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,37%, με τους κλάδους των βασικών πόρων, της τεχνολογίας και των οικιακών αγαθών να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με κέρδη τη Δευτέρα, παρά τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον γερμανικό και τον γαλλικό σύνθετο δείκτη PMI, ένα μέτρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, που έδειξαν πτώση τον Σεπτέμβριο και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, καθώς και στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ.


Στο επίκεντρο η Commerzbank

Οι traders παρακολουθούν τις μετοχές της Commerzbank, μετά την πτώση κατά περίπου 5,7% τη Δευτέρα, αφού ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως «εχθρική» και «μη φιλική» κίνηση της UniCredit στην τράπεζα, όπως μετέδωσε το Reuters.
Τα σχόλιά του ήρθαν λίγο αφότου η ιταλική UniCredit ανακοίνωσε ότι αύξησε το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για να αυξήσει τη συμμετοχή της έως και 29,9%, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να υπάρξει προσφορά εξαγοράς.
H μετοχή της Commerzbank ανακάμπτει κατά 2,5%.

Αρνητικά μηνύματα για τη γερμανική οικονομία - Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Σεπτέμβριο του 2024

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη γερμανική.
Σύμφωνα με έκθεση Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία συνέχισε να επιδεινώνεται τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε από 86,6 τον Αύγουστο σε 85,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υπολειπόταν επίσης, πέφτοντας από 86,5 σε 84,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε 86,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από 86,8 μονάδες του Αυγούστου.


Ράλι 3,3% για τον Hang Seng στην Ασία - Η Κίνα ανακοίνωσε μπαράζ μέτρων για τόνωση της οικονομίας

Θετικά εξέπληξε τις αγορές η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε τα πολυαναμενόμενα μέτρα για τη στήριξης της οικονομίας, με τις αγορές της Ασίας να ενισχύονται σε υψηλά 2,5 ετών.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άλμα 3,3%, ενώ στην ηπεερωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 2,8%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,71%, μετά την αργία της Δευτέρας. Είναι η πρώτη φορά που ο Nikkei ξεπερνά το όριο των 38.000 μονάδων από τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,5%.
Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,35%.

Τα μέτρα από την Κίνα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το επταήμερο επιτόκιο επαναγοράς από 1,7% σε 1,5%, ενώ προανήγγειλε τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 0,2 έως 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο μονοετές ή στο πενταετές. Το μονοετές LPR βρίσκεται σήμερα στο 3,35% και το πενταετές LPR στο 3,85%.
Η PBOC ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των προκαταβολών για δεύτερη κατοικία, καθώς και 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (141,78 δισεκατομμύρια δολάρια) μακροπρόθεσμων κεφαλαίων.
Ο λόγος του υποχρεωτικού αποθεματικού (κεφαλαίων) στο εγγύς μέλλον θα μειωθεί κατά 0,5% για δοθεί στη χρηματαγορά μακροπρόθεσμη ρευστότητα περίπου 1 τρισεκατομμυρίου γιούαν (128 δισεκ. ευρώ)», διευκρίνισε ο διοικητής της PBOC.
Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει επίσης τα επιτόκια των χορηγημένων ενυπόθηκων δανείων και θα ενοποιήσει τον λόγο των προκαταβολών για τα ενυπόθηκα δάνεια.
Αυτό θα «ωθήσει τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων που έχουν χορηγήσει σε επίπεδο κοντά σε αυτό των επιτοκίων νέων χορηγήσεων», συμπλήρωσε.
Ενάμιση χρόνο μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στην οικονομία του ασιατικού γίγαντα, η ανάκαμψη στην οποία ήλπιζαν πολλοί αποδείχθηκε σύντομη και λιγότερο ισχυρή από το προσδοκώμενο.
Η χώρα παραμένει έτσι αντιμέτωπη με κρίση στον τομέα των ακινήτων, αυξημένη ανεργία στις τάξεις των νέων και άτονη κατανάλωση των νοικοκυριών.


www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης