Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Dimon (JP Morgan) - Μακροχρόνιος ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιδείνωση του γεωπολιτικού ρίσκου

Προειδοποίηση Dimon (JP Morgan) - Μακροχρόνιος ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιδείνωση του γεωπολιτικού ρίσκου
Ο Dimon προέτρεψε τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο μεγάλης διάρκειας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Ένα χρόνο αφότου χαρακτήρισε τις γεωπολιτικές εξελίξεις ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Jamie Dimon,  έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της παγκόσμιας σταθερότητας έχει επιδεινωθεί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, ο Dimon δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC: «Η προσοχή μου είναι όλη η γεωπολιτική, που μπορεί να καθορίσει την κατάσταση της οικονομίας».
«Η γεωπολιτική χειροτερεύει, δεν βελτιώνεται.
Υπάρχει πιθανότητα ατυχημάτων στην παροχή ενέργειας.
Ένας Θεός ξέρει αν θα εμπλακούν και άλλες χώρες.
Έχουμε πολλούς πολέμους που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή», σημείωσε προτού αναφερθεί στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα ανταρτών Houthi της Υεμένης  στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μακροχρόνιος ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η γεωπολιτική αστάθεια «έχει την περισσότερη προσοχή μου», σημείωσε ο Dimon, προτρέποντας τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο μεγάλης διάρκειας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Εναν χρόνο πριν, ο CEO της JPMorgan είχε χαρακτηρίσει τη γεωπολιτική, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο κίνδυνο που βλέπει να αντιμετωπίζει ο πλανήτης, μεγαλύτερος από τον υψηλό πληθωρισμό ή μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ.

Σκεπτικισμός για την αμερικανική οικονομία

Αναφορικά με την αμερικανική οικονομία, ο Dimon εμφανίστηκε σκεπτικός: «Είμαι μακροπρόθεσμα αισιόδοξος, αλλά βραχυπρόθεσμα, είμαι επίσης πιο δύσπιστος από άλλους ανθρώπους που λένε ότι όλα [θα πάνε] υπέροχα.
Οι αγορές τιμολογούν τα πράγματα σαν να είναι υπέροχα.
Βάλτε με στην επιφυλακτική πλευρά αυτού», σημείωσε.
Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο «Financial Markets Quality» του Georgetown Psaros Center for Financial Markets and Policy, τόνισε και πάλι ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα – συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα – αποτελούν την κύρια ανησυχία του.
«Αυτό επισκιάζει κάθε άλλο που είχα από τότε που εργάζομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι άνθρωποι εστιάζουν υπερβολικά στο «θα έχουμε μια ήπια προσγείωση, μια σκληρή προσγείωση; Ειλικρινά, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει όλα αυτά τα πράγματα, δεν έχει τόση σημασία», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης