Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαρροή C4ADS – Μέσω JPMorgan και HSBC οι πληρωμές του στρατού Wagner από τον Prigozhin

Διαρροή C4ADS – Μέσω JPMorgan και HSBC οι πληρωμές του στρατού Wagner από τον Prigozhin
Μετά τον θάνατο του Prigozhin τον Αύγουστο του 2023, οι επιχειρήσεις που έχτισε στην Αφρική απορροφήθηκαν από οντότητες υπό τον άμεσο έλεγχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας
Την εμπλοκή των JPMorgan και HSBC στο δίκτυο πληρωμών του αποθανόντα Ρώσου πολέμαρχου Yevgeny Prigozhin, αποκαλύπτουν νέες διαρροές από το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών (C4ADS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.
Όπως φάνηκε από έγγραφα, οι δύο τράπεζες επεξεργάστηκαν πληρωμές για εταιρείες στην Αφρική που ελέγχονταν από τον Prigozhin, καθώς ο ιδιωτικός του στρατός Wagner επεκτείνεται σε μια ήπειρο όπου έχει κατηγορηθεί για βίαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, τα έγγραφα δείχνουν ότι το 2017 μια σουδανική εταιρεία που ελεγχόταν από τον Prigozhin πραγματοποίησε αγορές βιομηχανικού εξοπλισμού από την Κίνα που περνούσε από μεγάλες δυτικές τράπεζες.
Οι Wagner, τους οποίους το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε για «μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς, απαγωγές παιδιών και άλλες βαρβαρότητες κατά αθώων» στην Αφρική, έγιναν διαβόητοι για την παροχή υπηρεσιών μισθοφόρων στη μάχη κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν πώς ο Prigozhin, ο οποίος δολοφονήθηκε πέρυσι μετά από απόπειρα αποτυχημένης ανταρσίας κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, μπόρεσε να δημιουργήσει μια διεθνική εγκληματική αυτοκρατορία στους φυσικούς πόρους, εν μέρει, καταπατώντας κρυφά τα συστήματα πληρωμών των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα στοιχεία

Στα στοιχεία που αναλύθηκαν περιλαμβάνεται ένα τιμολόγιο που δείχνει ότι τον Αύγουστο του 2017, η Meroe Gold, μια σουδανική εταιρεία εξόρυξης που ήταν το «πρόσωπο» των Wagner, έστειλε μια πληρωμή από έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό μέσω της JPMorgan Chase ως ενδιάμεση τράπεζα στη Νέα Υόρκη σε έναν πωλητή στην Κίνα.
Ένα άλλο τιμολόγιο του ίδιου έτους δείχνει ότι η Meroe Gold έστειλε πληρωμή για γεννήτριες ντίζελ και ανταλλακτικά σε κινεζική εταιρεία μέσω της Hang Seng Bank, η οποία ανήκει στον Όμιλο HSBC.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι τράπεζες γνώριζαν ότι χειρίζονταν συναλλαγές που είχαν ανατεθεί από οντότητες του Ομίλου Wagner.
Το Meroe Gold δεν ήταν υπό αμερικανικές κυρώσεις κατά τη στιγμή των πληρωμών, αλλά ο Prigozhin βρισκόταν από το 2016.
Το 2018 ο Meroe τέθηκε αργότερα υπό αμερικανικές κυρώσεις επειδή «είναι ιδιοκτησία ή ελέγχεται από τον Prigozhin» και τον βοήθησε «να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους του Σουδάν για προσωπικό όφελος».

Αρνούνται τη συμμετοχή οι τράπεζες

Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες συναλλαγές στο Σουδάν, αλλά η τράπεζα δήλωσε ότι «είναι βαθιά αφοσιωμένη στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και στην ακεραιότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».
«Έχουμε επενδύσει σημαντικά στη δημιουργία και τη διατήρηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου ελέγχου για τον εντοπισμό και τον μετριασμό αυτού του κινδύνου», προστίθεται.
Η JPMorgan είπε ότι «μετά από έλεγχο των περιορισμένων λεπτομερειών που κοινοποιήθηκαν μαζί μας, δεν βρήκαμε κανένα αρχείο που να ταιριάζει με αυτές τις συναλλαγές».
Η C4ADS, η οποία δημοσίευσε μια αναφορά στα έγγραφα που διέρρευσαν, είπε ότι οι συναλλαγές έδειξαν ότι οι Prigozhin και Wagner δεν θα μπορούσαν να εδραιώσουν μια θέση στην Αφρική χωρίς να επωφεληθούν από το νόμιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ανάπτυξη της Wagner σε χώρες όπως το Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «ήταν η λειτουργία ενός δεσμού μεταξύ νόμιμων και παράνομων συστημάτων», δήλωσε η C4ADS.
«Για να διευκολύνει την πρώιμη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ο διεθνώς εγκεκριμένος οργανισμός βασίστηκε σε ένα δίκτυο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δικτύων μεταφορών για τη μεταφορά προμηθειών και τη δημιουργία εσόδων», πρόσθεσε.
Μετά τον θάνατο του Prigozhin τον Αύγουστο του 2023, οι επιχειρήσεις που έχτισε στην Αφρική απορροφήθηκαν από οντότητες υπό τον άμεσο έλεγχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης